Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου
Το Newn People, που σας έχει συντροφεύσει τις 6 προηγούμενες Δευτέρες ,αποτελεί ένα… παρακλάδι του Newn Sports και είναι ένας “θεσμός” που ήρθε για να μείνει.
Όπως αναφέρουμε σε κάθε εισαγωγή της στήλης αυτής, το κομμάτι που αγγίζουμε και προσπαθούμε να θίξουμε είναι η “αθέατη” πλευρά του αθλητισμού, που αφορά αθλητές που οι ιστορίες τους δεν είναι ευρέως γνωστές και κάτι έχουν να μας διδάξουν όλους.
Αυτή την φωνή θελήσαμε να ενισχύσουμε με την αρχή του εγχειρήματος αυτού κάτι που επετεύχθη σε πρώτο βαθμό και σκοπός μας είναι αυτό να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Το “ποδαρικό” με τα… χρυσά πετάλια της Κρήτης
Συνέντευξη της Ελληνίδας πρωταθλήτριας της γυναικείας ποδηλασίας, Σοφίας Λιοδάκη στον Γιώργο Τσαρουχά
*Απόσπασμα από την συνέντευξη
Ξεκινάμε με τη Σοφία Λιοδάκη, τη 19χρονη Χανιώτισσα που χρειάστηκε δύο ρόδες, ένα χαμόγελο και μπόλικο θάρρος για να κυνηγήσει και εν τέλη να «πιάσει» το όνειρο της. Στα 8 της καβάλησε για πρώτη φορά το ποδήλατο και από εκεί και έπειτα την.. παρακαλούν να κατέβει. Κάποιος γραφικός θα έλεγε ότι «Ήταν έρωτας με την πρώτη “πεταλιά”». Εμείς απλά θα μείνουμε στα λόγια της. «Η ποδηλασία σε γεμίζει ψυχικά, προσφέροντας σου τις πιο όμορφες εικόνες». Είναι ξεκάθαρο ότι ο δικός της «παράδεισος» βρίσκεται πάνω στη σέλα.
Γ: Κεφάλαιο “Ποδηλασία στην Ελλάδα”. Σε τι επίπεδο βρισκόμαστε κι αν θεωρείς ότι πρέπει να στηριχθεί – αγαπηθεί παραπάνω αυτό το άθλημα.
Σ: Το κεφάλαιο «Ποδηλασία» στην Ελλάδα και πόσο μάλλον η «Γυναικεία Ποδηλασία» είναι μια πονεμένη ιστορία . Τα σωματεία δεν στηρίζονται οικονομικά από την Ομοσπονδία,οι αθλητές ακόμα και της Εθνικής ομάδας τρέχουν με δικό τους εξοπλισμό που είναι πανάκριβος ιδιαίτερα τα ποδήλατα, μάλιστα πληρώνουν ακόμα και την επίσημη ενδυμασία που φορούν στους αγώνες και έχουν υπάρξει φορές που έχουν πληρώσει οι ίδιοι μέρος των εξόδων μιας αποστολής. Εκτός αυτού η Ομοσπονδία δεν στέλνει συχνά αποστολές σε αγώνες του εξωτερικού έτσι ώστε να αποκτούν οι αθλητές εμπειρίες και να βελτιώνονται . Όσον αφορά τη γυναικεία ποδηλασία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Δεν στηρίζεται καθόλου και αυτό έχει ως επίπτωση να ασχολούνται ελάχιστες γυναίκες και να μην συμπληρώνεται ούτε καν ο απαιτούμενος αριθμός για να γίνει ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Η υπόλοιπη συνέντευξη εδώ
Η σύγχρονη «γοργόνα» Ειρήνη Δεληγιάννη
Συνέντευξη της Ελληνίδας πρωταθλήτριας της τεχνικής κολύμβησης, Ειρήνης Δεληγιάννη, στον Γιώργο Τσαρουχά
*Απόσπασμα από την συνέντευξη
Η Ειρήνη Δεληγιάννη, πολλάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου στη τεχνική κολύμβηση, και πάνω από όλα μία αθλήτρια που τόλμησε να πάει το όνειρο της ένα βήμα παραπέρα. Μία σύγχρονη γοργόνα, όπως αναγράφεται και στον τίτλο.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν δείχνει καθόλου διατιθεμένη να πετάξει από πάνω της τη «πετσέτα» του πρωταθλητισμού. Συνεχίζει να κοιτάει ψηλά και ο δικός της εθισμός στην επιτυχία είναι από τους πιο καλόβουλους που θα συναντήσεις εκεί έξω…
Έχεις ήδη πολλές διακρίσεις στο χώρο. Ποια ήταν η μεγαλύτερη σου στιγμή μέχρι σήμερα;
Όλες οι στιγμές είναι ξεχωριστές με βάση το που βρίσκεσαι και τι προσδοκίες έχεις την εκάστοτε περίοδο. Ίσως όμως θα μπορούσα να ξεχωρίσω την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ στην κατηγορία νεανίδων. Ήταν σίγουρα μια απ’ τις πιο όμορφες αναμνήσεις που έχω στη ζωή μου.
Η υπόλοιπη συνέντευξη εδώ
Η… σειρά της “ιπτάμενης” Στέλλας Σμαραγδή
Στο πλαίσιο του Newn People, η Ελληνίδα Παραολυμπιονίκης Στέλλα Σμαραγδή παραχωρεί αυτή την συνέντευξη στον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.
*Απόσπασμα από την συνέντευξη
Και όμως η Στέλλα έχει κάτι που την κάνει ξεχωριστή. Εκ γενετής μαιευτική παράλυση. Και χάρις αυτήν, όπως και η ίδια λέει παρακάτω κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει κορυφαία στα αθλήματα που αγωνίζεται.
Τι θα έλεγες σε κάποιο άτομο που έχει γεννηθεί με αναπηρία όπως εσύ και μπορεί να θεωρεί ότι αυτό θα να τον εμποδίσει από το να κάνει αυτό που θέλει;
Το μότο μου είναι «το χέρι μου είναι η δύναμή μου.» Με βάση αυτό , λέω σε κάθε άνθρωπο που έχει αναπηρία πως αυτή είναι η δύναμή του. Να την ανακαλύψει και τότε θα συνειδητοποιήσει πως μπορεί να κατακτήσει ό,τι επιθυμεί.
Η υπόλοιπη συνέντευξη εδώ
Συνέχεια με τον Παραολυμπιονίκη Δημήτρη Καρυπίδη
Ένας ακόμα Παραολυμπιονίκης, έναν μαχητή της ζωής, ο Δημήτρης Καρυπίδης μιλάει στον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.
*Απόσπασμα από την συνέντευξη
Η ατελής οστεογέννεση που έχει εκ γενετής λοιπόν, μια αναπηρία που τον υποχρεώνει να κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο, έχει αποτελέσει το δικό του κίνητρο ώστε να γίνει κορυφαίος σε αυτό που ξεκίνησε να κάνει και αγαπάει, την κολύμβηση.
-Έχεις συμμετάσχει σε 3 παγκόσμια, 2 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και στους Παραολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο. Μάλιστα στο Παγκόσμιο του Μεξικού κατέκτησες και δύο ασημένια μετάλλια. Είναι αυτή η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου;
Η κορυφαία στιγμή θεωρείται η 5η & 6η θέση στους Παραολυμπιακούς του Ριο. Τα δυο ασημένια μετάλλια όμως στο Παγκόσμιο του Μεξικό έχουν ξεχωριστεί θέση στην καρδιά μου. Ήταν μια στιγμή τεράστιας συγκίνησης για μένα και τον προπονητή μου.
Η υπόλοιπη συνέντευξη εδώ
Η Δώρα Γκουντούρα και το… ξίφος της!
Αυτή την εβδομάδα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, Δώρα Γκουντούρα, παραχωρεί συνέντευξη στον Γιώργο Τσαρουχά και μας μυεί στον ιδιαίτερο και συνάμα «άγνωστο» κόσμο του αθλήματος της
*Απόσπασμα από την συνέντευξη
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ξιφομάχους της γενιάς της. Μία αθλήτρια γεμάτη πάθος, θέληση, αυταπάρνηση και μέλλον. «Πλούσιο» και ελπιδοφόρο μέλλον, στο οποίο και συνεχώς ρίχνει κλεφτές ματιές ο ελληνικός αθλητισμός που «διψάει» για νέα πρόσωπα και διακρίσεις. Η Δώρα Γκουντούρα ήρθε για να μείνει και φροντίζει να μας το αποδεικνύει με κάθε τρόπο.
Το άθλημα που εκπροσωπείς δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Τι θα έλεγες σε κάποιον ώστε να τον κάνεις να το παρακολουθήσει ή και να ασχοληθεί μαζί του;
Δ: «Θα πρότεινα στους γονείς και στα νέα παιδιά να δώσουν γενικά την ευκαιρία σε μη διαδεδομένα αθλήματα διότι μπορεί τα παιδιά να έχουν ταλέντο σε ένα άθλημα που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Συγκεκριμένα θα πρότεινα την ξιφασκία γιατί αν και ατομικό άθλημα σου μαθαίνει από μικρή ηλικία την συνεργασία την πειθαρχία και το ευ αγωνίζεσθαι.»
Η υπόλοιπη συνέντευξη εδώ
Και τον… χορό για το 2020 έκλεισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Αλπικού σκι Μαρία Σαμαρίνου
Η κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια αλπικού σκι, Μαρία Σαμαρίνου, παραχώρησε αυτή την συνέντευξη στα πλαίσια του Newn People στον Γιώργο Τσαρουχά
*Απόσπασμα από την συνέντευξη
Η Μαρία Σαμαρίνου έμαθε από πολύ μικρή να «χορεύει» στον πάγο, έκανε δεύτερο σπίτι της το βουνό του Καϊμακτσαλάν και αποφάσισε να αφαιρέσει την επαγγελματική της στολή, μόνο όταν της χτύπησε την πόρτα το ένστικτο της επιβίωσης.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν στο να αφήσεις πίσω σου το επαγγελματικό σκι; Υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψεις στο μέλλον ή να ασχοληθείς με κάτι άλλο γύρω από τον αθλητισμό;
Μ: «Ο βασικός λόγος είναι ότι η ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα δεν αποδίδει χρήματα, αντίθετα ξοδεύει μεγάλα ποσά για μετακινήσεις, προπονήσεις, εξοπλισμό κλπ. Αφού λοιπόν ένιωσα χορτάτη από όλα τα ωραία που εισέπραξα από τον πρωταθλητισμό, άρχισε να με απασχολεί η επαγγελματική μου αποκατάσταση. Είχα επιβαρύνει τους γονείς μου με πάρα πολλά έξοδα όλα αυτά τα χρόνια και θεώρησα πως πρέπει πλέον κι εγώ να βγάλω τα δικά μου χρήματα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με έναν τραυματισμό και μία σοβαρή επέμβαση που έκανα στη σπονδυλική στήλη με ώθησαν στο να αφήσω το άθλημα. Τώρα θα κάνω σκι απλά για ευχαρίστηση γιατί το λατρεύω και όχι σε αγωνιστικό επίπεδο.
Λόγω των σπουδών μου (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής) έχω επαφή με πολλά αθλήματα. Λατρεύω το ποδόσφαιρο και γνωρίζω τα πάντα γύρω από αυτό. Παρακολουθώ τα πρωταθλήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος μου είναι να κάνω ένα καλό μεταπτυχιακό και να ασχοληθώ ίσως όχι τόσο με την προπονητική αλλά με αθλητική διοίκηση, μάρκετινγκ, αθλητική δημοσιογραφία, εργοφυσιολογία ή κάτι άλλο σχετικό.»
Η υπόλοιπη συνέντευξη εδώ
Όπως σας είπαμε και στον πρόλογο το Newn People είναι εδώ για να μείνει και θα επιστρέψει ανανεωμένο και με την “αύρα” του 2021 από την επόμενη Δευτέρα.
Μέχρι τότε μείνετε συντονισμένοι στο Newn.gr