Μιλήσαμε με την νεαρά κυρία,
Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου…
Εκπαιδευτικό και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού,
Αθλητισμού & Νεολαίας του Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη
Έξυπνη, λαμπερή, τσαμπουκαλού, ετοιμόλογη και όμορφη… Για να δούμε τι μας είπε!
(Επιμέλεια συνέντευξης, Νικολοπουλου Αναστασία και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς)
Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητή Ανατολή:
Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, πολιτική ενασχόληση, τοπική αυτοδιοίκηση, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, κλπ.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησα από το Τμήμα Επιστημών και Προσχολικής Αγωγής του Α.Π.Θ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων του ΠΑ.ΜΑΚ. και στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου. Πτυχιούχος της αγγλικής, γερμανικής και ιταλικής γλώσσας. Είμαι εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διορισμένη μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ και έχω υπηρετήσει σε δημόσια σχολεία της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκίνησε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010 όπου εκλέχτηκα για πρώτη φόρα Δημοτική Σύμβουλος στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και συνεχίζει μέχρι και σήμερα ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νεολαίας όπου αισίως συμπληρώνονται δέκα χρόνια με το συνδυασμό Δύναμη Ενότητας του Δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Συμμετείχα στις εθνικές εκλογές του 2015 και του 2019 ως υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ήμουν μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ το 2013-2016. Τον ελεύθερο μου χρόνου όσο μου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου προσπαθώ να τον περνάω δημιουργικά με αγαπημένους μου ανθρώπους, πηγαίνω θέατρο και κινηματογράφο. Καθημερινό περπάτημα για καθαρή σκέψη και κάποιες φορές τένις στα γηπεδάκια του δήμου μας όπου έχουμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Προς το παρόν δεν έχω δημιουργήσει δική μου οικογένεια αλλά ευελπιστώ να γίνει σύντομα με τον κατάλληλο άνθρωπο.
Πορεία μέχρι τώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το μεγάλο θετικό – Το μεγάλο αρνητικό, τι κρατάς και τι αλλάζεις.
Η ενασχόληση μου με τα κοινά εδώ και δέκα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω του ότι ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία με ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές αποτελεί ανεκτίμητη παρακαταθήκη για το πως πορεύομαι στη ζωή. Υπάρχουν αρκετά θετικά και άλλα τόσα αρνητικά αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο γιατί στο τέλος το πρόσημο είναι θετικό.
Είναι οι 60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο;
Επαγγελματικά – Κοινωνικά – Πολιτικά
Γίνονται κάποιες εύλογες προσπάθειες από μερικούς των 60plus που αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι ικανοποιημένοι με την προσωπική και επαγγελματικής τους πορεία στη ζωή και δίνουν ζωτικό χώρο και στους νεώτερους όπως να ξεδιπλώσουν τις ικανότητες τους, να πάρουν πρωτοβουλίες και να διακριθούν αλλά είναι μικρό το ποσοστό. Έχουμε ακόμα να διανύσουμε μεγάλο δρόμο ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Είσαι ευαίσθητο και κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, πολιτικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ;
Καλό είναι τις ευαισθησίες που έχει κάποιος για κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα να τις δείχνει μέσω πράξεων όπως την ενεργή συμμετοχή του σε αντίστοιχους συλλόγους και φορείς με δράσεις. Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι είμαι ευαισθητοποιημένη. Είμαι από το 2015 εμπνεύστρια της δράσης ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ που αφορά την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών διοργανώνοντας ημερίδες ενημέρωσης σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς στις Δημοτικές Ενότητες κυρίως της Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλονίκης με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο γι’ αυτό το τόσο ευαίσθητο κοινωνικά θέμα που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας; Τι σε ενοχλεί;
Βλέπεις σημάδια βελτίωσης; Που εντοπίζεις το πρόβλημα, τι προτείνεις;
Η γενιά στην οποία ανήκω και εκπροσωπώ θεωρώ ότι είναι πιο αδικημένη γενιά. Είναι μία γενιά που οι γονείς τους επένδυσαν και στερήθηκαν οι ίδιοι πολλά ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά τους υψηλό μορφωτικό επίπεδο και μια καλύτερη ζωή. Βιώνοντας όμως την οικονομική κρίση πολλοί νέοι μετανάστευσαν σε άλλες χώρες για μια καλύτερη τύχη. Είναι μία γενιά με δικαιολογημένο θυμό που πρέπει όμως να τον μετατρέψει σε μία πιο εποικοδομητική συμπεριφορά ώστε να αλλάξει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Εύχομαι το επόμενο διάστημα η γενιά μου να αφυπνιστεί και να διεκδικήσει όλα αυτά που της στέρησαν όπως το δικαίωμα στο όνειρο και τη δημιουργία.
Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ
και 12-13 χρόνια; Εργασιακά, μα και σαν άτομο στην καθημερινότητα.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή όλων μας ποικιλοτρόπως. Σίγουρα η καθημερινότητα μας δεν είναι ίδια λόγω των μειώσεων μισθών, των απολύσεων, της αύξησης του κόστους ζωής κ.α .Δημιουργήθηκαν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, όπως κοινωνικός αποκλεισμός, έριδες στο οικογενειακό περιβάλλον, άγχος και αρνητικές σκέψεις παρόλα αυτά όμως προσαρμοστήκαμε στη νέα πραγματικότητα και ανταπεξήλθαμε αξιοπρεπώς. Η κρίση ίσως αποτέλεσε ευκαιρία για την αποδόμηση μιας σαθρής νοοτροπίας και συμπεριφοράς και την ανάδειξη μιας υγιούς συλλογικής συνείδησης, η οποία θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά και να προοδεύσουμε.
Μια θετική – ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο;
Η φράση που σε παρακινεί, αν θες. Κάτι φωτεινό.
Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξη οπότε μόνο θετικές σκέψεις έχω για το αύριο σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που έχω ως αρχή είναι το «Άδραξε την μέρα», κάθε μέρα, κάθε στιγμή να προσπαθείς να εξελιχθείς. Ακόμα και τη δυσκολία να την μετατρέψεις σε ευκαιρία.