Αρθρο του Κώστα Κεχαγιά,
Φέτος, η χρονιά περιελάμβανε μερικά πολύ μεγάλα προπονητικά κατορθώματα:
Οι Κλοπ και Ζιντάν τα κατάφεραν εξαιρετικά στα εγχώρια πρωταθλήματα των ομάδων τους κερδίζοντάς τα με σχετική άνεση, ο 33χρονος, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, έφτασε μέχρι τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ με την Λειψία, ο Γουαρδιόλα δημιούργησε μία μηχανή παραγωγής γκολ στη Σίτυ και ο Κόντε, στην παρθενική του σεζόν με την Ιντερ, κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Europa Leauge και να τερματίσει στο -1 από την υπερπρωταθλήτρια Γιουβέντους στην Ιταλία.
Αναμφίβολα, ωστόσο, ο Χάνς Ντίετερ Φλικ της Μπάγερν Μονάχου, το πήγε σε… άλλο επίπεδο!
Ο, γεννημένος το 1965 στο Χάιντελμπεργκ της δυτικής Γερμανίας, Φλικ, έβγαλε το… ψωμί του ως ποδοσφαιριστής για 5 χρόνια στο Μόναχο με τη φανέλα της Μπάγερν, μετακομίζοντας το 1990 στην Κολωνία, για λογαριασμό της ομώνυμης ομάδας.
Οι σοβαροί τραυματισμοί του, ωστόσο, δεν τον άφησαν να συνεχίσει την ποδοσφαιρική καριέρα και τον ανάγκασαν, τρία χρόνια αργότερα και –μόλις- στα 28 του, να παραιτηθεί από αυτήν.
Πώς ξεκίνησε η προπονητική του καριέρα
Η αγάπη του «Χάνσι» για το ποδόσφαιρο, ωστόσο, τον έφερε γρήγορα πίσω στη… δράση, καθώς το 1994 επέλεξε να αγωνιστεί στην, τέταρτη τη τάξει ερασιτεχνική κατηγορία, Oberliga Baden-Württemberg, με τη Βικτόρια Μπαμένταλ.
Και εκεί ήταν που, δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησαν όλα:
Ο «Χάνσι», όπως είναι το… παρατσούκλι του, το 1996 ανέλαβε την ομάδα ως προπονητής, ενώ παράλληλα αγωνιζόταν με τα χρώματά της. Το 1999 η Βικτόρια υποβιβάστηκε, αλλά ο Φλικ παρέμεινε στην ομάδα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να την προβιβάσει.
Ετσι, στις αρχές της χιλιετίας, ο Φλικ μετακόμισε στη Χόφενχάιμ, επιστρέφοντας στην Oberliga Baden-Württemberg και κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα να κερδίσει τον προβιβασμό της.
Επειτα, όμως, από 4 συνεχόμενες απόπειρες, ο Φλικ δεν κατόρθωσε ποτέ να φέρει τη Χόφενχαϊμ στη Zweite Liga, με αποτέλεσμα να αποδεσμευτεί από το κλαμπ, διαγράφοντας συνολική πορεία 5 ετών.
Αίφνης αμέσως, ο Γερμανός τεχνικός «πέταξε» για την Αυστρία και τη Σάλτσμπουργκ για να κάνει κάτι, κάπως διαφορετικό, αφού εργάστηκε στην ομάδα ως αθλητικός συντονιστής, στο πλευρό των ιερών …τεράτων του ποδοσφαίρου, Τραπατόνι και Λόταρ Ματέους. Η θητεία αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του, αφού, όπως δήλωνε αργότερα, έμαθε πολλά στο πλευρό του Ιταλού μετρ της προπονητικής.
Ο Λεβ, η Εθνική Γερμανίας και η… διεύθυνση αθλητικού τμήματος
Κάπως έτσι, φτάνουμε και στο πόστο… ορόσημο της προπονητικής καρέρας του Φλικ, στα τέλη του Αυγούστου, το 2006: Ο Χανς Φλικ, αναλαμβάνει βοηθός του Γιόακιμ Λεβ στην Εθνική Γερμανίας.
Και εκεί, είναι που βρίσκει και την… Ιθάκη του, καθώς παραμένει στη συγκεκριμένη θέση έως το 2017.
Τελικά, ωστόσο, η τελευταία τριετία της θητείας του στην «Νασιοναλμανσάφτ» δεν περιλαμβάνει τα αμιγώς προπονητικά καθήκοντα που χειρίζεται ένας βοηθός, αλλά τη διεύθυνση του αθλητικού τμήματος.
Το σίγουρο, όμως, είναι, πως κανείς δε φανταζόταν αυτό που θα ακολουθήσει:
Η θητεία του στην Μπάγερν και το εξαιρετικό ποδόσφαιρο της ομάδας
Το προηγούμενο καλοκαίρι, ο Φλικ εντάχθηκε στο δυναμικό της Μπάγερν Μονάχου, στο πλευρό του Νίκο Κόβατς, που βρισκόταν από την προηγούμενη σεζόν στους Βαυαρούς.
Λίγους μήνες μετά την έναρξη της ποδοσφαιρικής σεζόν, ο Κροάτης τεχνικός απολύεται έπειτα από ένα «χλιαρό» ξεκίνημα για την ομάδα. Η Μπάγερν, ωστόσο, είχε ήδη κατορθώσει να πετύχει ένα μεγαλοπρεπέστατο 2-7 στο Λονδίνο απέναντι στην Τότεναμ, για τη δεύτερη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.
And now, it’s showtime!
Ο προσωρινός διάδοχος του πρώτου προπονητή, συνήθως είναι ο δεύτερος. Και σχεδόν πάντα, παραμένει προσωρινός.
Με τον Φλικ, ωστόσο, δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο: Ντεμπούνταρε στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στον Ολυμπιακό, η ομάδα κέρδισε με 2-0 τους Πειραιώτες και έπειτα, με δύο διαδοχικές «4άρες» σε Ντόρτμουντ και Φορτούνα, τράβηξε επάνω του όλα τα βλέμματα και, δικαίως, γιατί τις τεσσάρες, ακολούθησε και μία… εξάρα στην Σερβία, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα! Τέσσερις αγώνες, 16-0 απολογισμός στα γκολ και, τα χαμόγελα αισιοδοξίας στην Βαυαρία, επέστρεψαν για τα καλά.
Η Μπάγερν έδειχνε πια να παίρνει για τα καλά… μπροστά, η διοίκηση, παρά τις ήττες με 1-2 και 2-1 από τις Λεβερκούζεν και Γκλάντμπαχ, του έδωσε το χρίσμα μέχρι το τέλος της σεζόν και, έκτοτε, ο Φλικ, μόνο κερδίζει!
11/12 συνολικά στο πρωτάθλημα (Μόνο η Λειψία «φρέναρε» τους Βαυαρούς με το 0-0 στο Μόναχο), ακόμη δύο νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι σε Τότεναμ (3-1) και Τσέλσι για τους «16» (0-3) και, δύο νίκες στο DFB Pokal.
Η μία, από αυτές, μάλιστα, ήταν απέναντι στην «πρώην» Χόφεχναϊμ. Αυτά ήταν και τα αποτελέσματα που καθιέρωσαν για τα… καλά τον άσημο, μέχρι φέτος, προπονητή, στον πάγκο των Βαυαρών, με την ομάδα να σκοράρει συνολικά 67 φορές σε 21 αγώνες!
Και λέμε ότι τον καθιέρωσαν για τα καλά καθώς, μόλις «πάγωσαν» όλα ελέω κορονοϊού, η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με τον Χανς Φλικ, έως το 2023!
Και η είδηση αυτή, είναι μάλλον εκείνη που έδωσε το μεγαλύτερο κίνητρο σε έναν άνθρωπο που κατόρθωσε, μετά τη διακοπή, να κερδίσει ότι αγώνα… υπήρχε!
Νταμπλ στην Γερμανία… περπατώντας!
9/9 και… ξεκούραστος πρωταθλητής στη Bundesliga, 2/2 και κυπελλούχος Γερμανίας εμφατικά και, φυσικά, το αποκορύφωμα:
Μετά το… εύκολο 4-1 απέναντί σε μία αδιάφορη ρεβάνς απέναντι στην Τσέλσι, ο Φλικ και η αρμάδα του έφεραν τα πάνω – κάτω στη Βαρκελώνη έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, κάνοντας άπαντες να μιλούν για τέλος εποχής των Μπλαουγκράνα, έπειτα από ένα ΦΟΒΕΡΟ 2-8!
Επιπλέον, σε 15 αγώνες μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων, η Μπάγερν σκόραρε συνολικά 49 φορές. Μιλάμε, δηλαδή, για παραπάνω από 3 γκολ/αγώνα!
Ο «Χάνσι», μάλιστα, ανάγκασε έναν θρύλο σαν τον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε να τον χαρακτηρίσει «Το μέλλον της Μπάγερν», ενώ η ομάδα, από την ώρα που την ανέλαβε, πετάει μονίμως «φωτιές» καθώς έχει σκοράρει συνολικά 116 φορές σε 36 αγώνες, δεχόμενη -μόλις- 26 τέρμα, όταν, μάλιστα, στα περισσότερα από αυτά, το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα είχε ήδη κριθεί!
Συν τοις άλλοις, ο Γερμανός κόουτς «έσπασε» το ρεκόρ του Πεπ Γκουαρδιόλα, έχοντας 22 νίκες στα πρώτα του 25 ματς (ο Πεπ είχε 21 στο ίδιο χρονικό σημείο).
Στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι Βαυαροί πέτυχαν 11 νίκες σε ισάριθμους αγώνες με τον Φλικ στο «τιμόνι» σπάζοντας όλα τα… κοντέρ, καθώς, ο συνολικός επιμέρους απολογισμούς τους στα τέρματα, ήταν 43-8.
Στα 9 από τα 11 ματς βρισκόταν στο τιμόνι ο Φλικ, ο οποίος πέτυχε το ασύλληπτο… 33-6, «διαλύοντας» ομάδες όπως Τότεναμ, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Λυών και νικώντας με το «φτωχό», για τα δεδομένα της ομάδας, 0-1, την πάμπλουτη Παρί, στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!
Πλέον, η Μπάγερν του Χανς Φλικ κέρδισε χωρίς να φαίνεται να κοπιάζει ιδιαίτερα το τρεμπλ και ο κόουτς από το Χάιντελμπεργκ, στην πρώτη του σημαντική, προπονητικά, χρονιά, αποτελεί το μεγαλύτερο φαινόμενο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και τη λαμπερότερη αχτίδα αισιοδοξίας στους Ευρωπαϊκούς πάγκους, σε ένα… ταλαίπωρο, λόγω του ιού, 2020.