Επιμέλεια:Nότης Χάλαρης
Μπήκε ανάμεσα στα θηρία και μετέτρεψε μία υπόσχεση σε… θαύμα. Η Αλάνιασπορ των Ελλήνων είναι πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα και δείχνει έτοιμη να κάνει την απόλυτη έκπληξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο…
Καλοκαίρι του 2016. Ο Γιώργος Τζαβέλλας μένει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ο ΑΠΟΕΛ φτάνει κοντά, όμως ένα τηλέφωνο από την Τουρκία, τον κάνει να αφήσει τα πάντα πίσω του και να μεταβεί στη γειτονική χώρα. Ο Έλληνας αμυντικός «συστήνει» στο ελληνικό κοινό, μία ομάδα που μόλις είχε ανέβει στην πρώτη κατηγορία.
Η Αλάνιασπορ, έπειτα από τέσσερα χρόνια, όχι απλά έχει γίνει κατανοητή στην χώρα μας αλλά και τρελαίνει ολόκληρη την Ευρώπη με την πορεία της στο τουρκικό πρωτάθλημα. Με τρεις Έλληνες στην σύνθεσή της, ο σύλλογος της Αλάνια είναι στην κορυφή της βαθμολογίας, παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και ετοιμάζεται να κάνει την διαφορά. Οι αλλαγές προπονητών που δεν την επηρέασαν, ο ελληνικός κορμός και το συμβάν που έκανε άπαντες να γίνουν μία «γροθιά»…
Η «διαθήκη» του Μπουλούτ και το next big thing της προπονητικής…
Η σημερινή εικόνα της Αλάνιασπορ ωφελείται σε ένα μεγάλο βαθμό, σε έναν παλιό γνώριμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Έρολ Μπουλούτ ήταν ο εκλεκτός της διοίκησης για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, το καλοκαίρι του 2019. Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού είχε μία πολύ καλή παρουσία στον πάγκο της Μαλάτιασπορ και ήταν ο κατάλληλος για τον πάγκο του τουρκικου σύλλογου.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τα λεγόμενά τους. Εκτός από το γεγονός ότι η ομάδα τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας, έφτασε μέχρι και τον μεγάλο τελικό του κυπέλλου, όπου και ηττήθηκε. Φυσικά, όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα και η Φενερμπαχτσέ «κλέβει», το περασμένο καλοκαίρι, τον 45χρονο κόουτς για να επιστρέψει στις υψηλές θέσεις του πίνακα. Και εκεί έρχεται η ευκαιρία έναν άλλον νεαρό προπονητή. Ο λόγος για τον Καγκντάς Ατάν.
Ο 40χρονος Τούρκος τεχνικός μπορεί να βρήκε ένα έτοιμο σύνολο, όμως ήταν εκείνος που το απογείωσε, μαζί με τις προσεκτικές μεταγραφικές κινήσεις που έκανε. Η διαφορά με τον προκάτοχό του, είναι πως ο Ατάν δεν είχε καμία εμπειρία από προπονητική, καθώς ήταν βοηθός στη Μπεσίκτας, χωρίς αυτό, να τον εμποδίζει να εφαρμόσει την δική του τακτική. Μπορεί ο Μπουλούτ να είχε καθιερώσει το σύστημα 4-2-3-1, όμως ο νέος κόουτς του συλλόγου, προτιμάει το 4-4-2 με δύο «6άρια» στον άξονα, κάτι που δείχνει να αποδίδει σε πολύ καλό βαθμό.
Ο αλύγιστος, ελληνικός κορμός…
Μετά από τον Γιώργο Τζαβέλλα, υπήρξαν και άλλοι Έλληνες ποδοσφαιριστές που ακολούθησαν τον δρόμο του. Συγκεκριμένα, πρώτα ο Γιάννης Μανιάτης και στη συνέχεια, με τις ευλογίες του φιλέλληνα Μπουλούτ, οι Μανώλης Σιώπης και Τάσος Μπακασέτας. Τελικά, μόνο ο παλαίμαχος μέσος του Ολυμπιακού δεν παρέμεινε στον τουρκικό σύλλογο, με τους άλλους τρεις να εξελίσσονται σε… βαρόμετρο δίχως υπερβολή.
Δεν είναι λίγοι από το γειτονικό πρωτάθλημα, που αναφέρουν πως οι συγκεκριμένοι παίκτες έχουν ανοίξει την ελληνική αγορά στην Τουρκία και πλέον οι μεγάλες ομάδες, στρέφονται προς τους δικούς μας ποδοσφαιριστές. Οι τρεις τους δεν το… «κουνάνε» από την εντεκάδα και σε κάθε παιχνίδι, ο καθένας τους, έχει τον δικό του ρόλο σε κάθε σημείο του γηπέδου. Ακόμα, αμφότεροι, έχουν αγωνιστεί και στα 11 παιχνίδια πρωταθλήματος, κάτι που δείχνει την σημαντικότητα που έχουν στην έως τώρα πορεία.
Οι μεταγραφές που βγάζουν «φωτιές» και ο… Ντάβιντσον!
Κάθε σύλλογος ενισχύεται την καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι νέοι ποδοσφαιριστές, είναι σπάνια, άμεση. Ο λόγος είναι επειδή χρειάζεται προσαρμογή στα νέα δεδομένα αλλά και σε αυτά που θα ζητήσει ο κάθε προπονητής. Στην Αλάνιασπορ, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Και αυτό φαίνεται μέσα από τους αριθμούς της κάθε μεταγραφής.
Ο Κούμα Μπαμπακάρ αποτέλεσε την μεταγραφική «βόμβα» της θερινής περιόδου και αποκτήθηκε με την μορφή δανεισμού από την Σασουόλο. Μετράει ήδη τρία τέρματα και μία ασίστ σε συνολικά 10 παιχνίδια ενώ στα ίδια πλαίσια, κινείται και ο Άνταμ Μπαρέιρο. Ο 24χρονος Παραγουανός είναι δανεικός από τη Μοντερέι και αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, κάτι που δε φαίνεται από τα στατιστικά του. Ο απολογισμός είναι τέσσερα γκολ και μία ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις ενώ κάνει την πραγματική διαφορά στην επιθετική γραμμή.
Τέλος, μπορεί να κόστισε μόλις ένα εκατ. ευρώ (!), όμως ο Ντάβιντσον είναι μακράν η πιο πετυχημένη μεταγραφή από το καλοκαίρι που μας πέρασε. Σε ηλικία 29 ετών δεν έκανε ποτέ το ξεπέταγμα και η Γκιμαράες τον έδωσε όσο-όσο για να αδειάσει το ρόστερ της. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ, ωστόσο, δείχνει να βρήκε την «Ιθάκη» του στην Τουρκία. Φιγουράρει στην πρώτη θέση των σκόρερ του πρωταθλήματος με έξι γκολ σε 11 συμμετοχές ενώ έχει και δύο ασίστ, με αποτέλεσμα να καμαρώνει ως ένα από τα καλύτερα αποκτήματα της γειτονικής χώρας.
Η στιγμή της υπόσχεσης προς τον ουρανό…
Ήταν 29 Απριλίου του 2019. Τότε γράφτηκε μία από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της Αλάνιασπορ. Ο Γιόζεφ Σουράλ χάνει την ζωή του σε ηλικία μόλις 28 ετών και βυθίζει στο πένθος το τουρκικό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο διεθνής Τσέχος ήταν το μοναδικό θύμα στο τροχαίο που ενεπλάκη μία μερίδα των παικτών της Αλάνιασπορ, στον γυρισμό από αγώνα. Ο οδηγός του μικρού βαν αποκοιμήθηκε στο τιμόνι, έχασε τον έλεγχο και ο νεαρός άσος άφησε την τελευταία του πνοή, κάνοντας άπαντες στην ομάδα να λυγίσουν.
Μπορεί να είχε αποκτηθεί λίγους μήνες πριν, όμως είχε δεθεί με την ομάδα. Πρόλαβε να παίξει σε 11 παιχνίδια και να σκοράρει ένα τέρμα, ωστόσο δεν είχε αγωνιστεί στο παιχνίδι της προηγούμενης μέρας κόντρα στην Καϊσερισπόρ. Αυτό ήταν και το τελευταίο που ο παγκόσμιος αθλητισμός τον είδε. Το γεγονός έκανε την ομάδα της Αλάνια να συσπειρωθεί. Άπαντες με δάκρυα στα μάτια, υποσχέθηκαν ότι θα οδηγήσουν αυτή την ομάδα στην κορυφή για χάρη του Σουράλ. Από τότε, ο στόχος δεν έχει αλλάξει και η τωρινή κατάσταση αποδεικνύει ότι στον αγωνιστικό χώρο και μαζί με τους ποδοσφαιριστές, παίζει και ο Γιοζέφ.
Την Τρίτη που μας πέρασε (08/12) οι πρωτοπόροι Τουρκίας γνώρισαν την μόλις δεύτερη ήττα τους στο φετινό πρωτάθλημα, από την Γκοζτέπε, έπειτα από 11 αγωνιστικές (επτά νίκες και δύο ισοπαλίες). Μπορεί οι Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ να την έπιασαν στην κορυφή, όμως η «ελληνική» Αλάνιασπορ δεν παύει να είναι το θαύμα της Τουρκίας.