Τον “κώδωνα του κινδύνου” για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα Τρίτη, έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
“Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ, προειδοποιώντας για «έκρηξη» των κρουσμάτων σήμερα, ενώ ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης έκανε πρόβλεψη για το πότε η χώρα θα «δει» 2.000 κρούσματα την ημέρα.
Ταραντίλης: Όχι σήμερα σκληρό lockdown, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό λοκντάουν, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.
Διευκρίνισε πάντως ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα – μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα». «Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό λοκντάουν, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» ξεκαθάρισε.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομίας και θέματα εκπαίδευσης. Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται υπόψη με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής.
«Δεν είμαι μεγάλη ακόμα η επιβάρυνση του ΕΣΥ παίζει όμως ρόλο στη λήψη των αποφάσεων» σημείωσε.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς ο Χρήστος Ταραντίλης εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει τους στόχους της για τον Ιανουάριο, αλλά αυτό που θα παίξει μεγάλο ρόλο είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων των εμβολίων. «Λειτουργούμε τα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τις ροές. Λειτουργούμε τόσα εμβολιαστικά κέντρα με βάση όσες ροές έχουμε» διευκρίνισε.
Σαρηγιάννης: Πότε θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα καθημερινά
Ανοικτό ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2000 κρούσματα κορωνοιού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δ. Σαρηγγιάνης.
“Λέω ότι θα πρέπει να δράσουμε τώρα”, είπε ο καθηγητής προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα.
Δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να λεχθεί πως αντιμετωπίζουμε την πανδημία από το μηδέν, εκτίμησε ο καθηγητής αναφορικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων κορωνοιού.
Υπάρχει ήδη ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου, είπε και υπογράμμισε πως το σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι κανείς ασθενής με την μετάλλαξη δεν φαίνεται να νοσεί σοβαρά.
‘Εχουμε να κάνουμε με την διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου” είπε συγκεκριμένα καταλήγοντας πως αυτός ακριβώς ο κίνδυνος σε αυτή τη φάση είναι μειωμένο.
” Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει προβλέψιμα” ανέφερε ο καθηγητής συνυπολογίζοντας τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι στην χώρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες κάποια ανοίγματα σε δραστηριότητες.
Ο καθηγητής τόνισε πως περιμένει να δει διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά, από τα μέσα του Φεβρουαρίου κι έπειτα.
Παναγιωτόπουλος: Προβληματισμός για τη μετάλλαξη στη Θεσσαλονίκη
«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
«Η βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει κανείς, αλλά μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ. Ο καιρός και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τη διάδοση του ιού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το άνοιγμα δεν έπρεπε να γίνει». «Χρειάζεται ισορροπία ‘μισοάνοιγμα’ δραστηριοτήτων, όπως τώρα, που δεν χρειάζεται να ακολουθείται από ένα κλείσιμο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να εκτιμηθεί στο τέλος εβδομάδας και να δούμε αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Πάντα πάμε προς τα εκεί. Εβδομάδα την εβδομάδα θα έχουμε επανεκτίμηση μέτρων» σημείωσε.
«Ασφαλώς με προβληματίζει, και πολύ, που νόσησε εκ νέου ο ιεράς με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος» δήλωσε εξάλλου ο καθηγητής. Απ ό,τι φαίνεται το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κατά τι (…) Άρα κάποιος που έχει αρρωστήσει με το κλασικό, ας το πούμε προηγούμενο στέλεχος, έχει πιο πολλές πιθανότητες να ξανααρρωστήσει με το νέο στέλεχος» επισήμανε.
Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτά περί επιστροφής στη Γουχάν νομίζω ότι είναι άχρηστες υπερβολές». «Δεν ξεκινάμε από την αρχή, υπάρχει κατά ένα μέρος ανοσία, αυτό δείχνουν τα δεδομένα, το υπάρχον εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τουλάχιστον μερική αποτελεσματικότητα και απέναντι στο καινούργιο στέλεχος» διευκρίνισε.
«Με τη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο γιατί; Γιατί κάθε χρόνο οι ιοί είναι ελαφρώς διαφορετικοί από πέρυσι. Ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Έναντι της μετάλλαξης της Βρετάνιας φαίνεται τα εμβόλια ότι μας καλύπτουν με πληρότητα, έναντι της νοτιοαφρικανικής και της Βραζιλίας υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μας καλύπτουν με πληρότητα» εξήγησε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.
«Τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις της επιτρόπου της ΕΕ (ότι θα έχουμε σύντομα εμβόλια για την πλειονότητα των πολιτών) τις ακούω με κάποια επιφυλακτικότητα. Δε νομίζω ότι πρέπει να δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες που δεν μπορούν να τηρηθούν, γιατί μετά ο κόσμος έχει ματαίωση» σχολίασε ακόμα.
Πηγή: skai.gr