1. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει η υποχρέωση αποστολής sms, ούτε πρόστιμα, αν παραβιαστεί κάποιος περιορισμός. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, από ότι φαίνεται, εφαρμόζουν τις συστάσεις. Στην χώρα μας, όπως αποδεικνύεται, η χρήση του sms έχει περισσότερο ψυχολογική επίδραση. Η εφαρμογή αυτή λειτουργεί από τις τρεις ιδιωτικές εταιρείες, και το δημόσιο, απλώς απολογιστικά πληρώνει τις εταιρείες με βάση την συμφωνημένη τιμή. Για όσους γνωρίζουν λίγο τις νέες τεχνολογίες, η εφαρμογή είναι πολύ απλή και για τα στελέχη των τριών εταιρειών πολύ εύκολος ο σχεδιασμός της. Όμως στην χώρα μας προβλήθηκε ως η μεγάλη επανάσταση του ελληνικού δημοσίου.
2. Οι εφαρμογές για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού στις περισσότερες χώρες τις ΕΕ ηταν απλή και γρήγορη, γιατί είχαν ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Στην χώρα μας, παρ’ ότι το σύστημα άρχισε να εφαρμόζεται, επιτέλους, από το 2011, μέχρι τώρα έχει εγγραφεί μόνο 1,5 εκατομμύρια πολιτών, φυσικά και με ευθύνη δική μας, των πολιτών δηλαδή. Χθες που ξεκίνησε την λειτουργία η πλατφόρμα για τους γεννηθέντες από το 1957-1960, παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα. α) Το σύστημα λειτούργησε αυτόματα, για κάποιες ώρες, λόγω των πολλών επισκέψεων, για όσους είχαν κάνει εγγραφή μια εβδομάδα τουλάχιστον πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας, οι υπόλοιποι έπρεπε να μπουν στην εφαρμογή του δημοσίου. β) Στην Θεσσαλονίκη τα αυτοματοποιημένα μηνύματα παρουσίασαν πολλά απρόοπτα. Κάτοικοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης στέλνονται για εμβολιασμό στην Δυτική και το αντίστροφο. Αυτό άλλοι το ερμηνεύουν ότι, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα για τα εμβόλια της Pfizer και στην Δυτική για τα εμβόλια της Astrazeneca. Άλλοι το χρεώνουν σε λάθος εισαγωγή των δεδομένων από τις υπηρεσίες, και άλλοι σε λάθος της εφαρμογής.
Φυσικά διόρθωση δεν γίνεται, τουλάχιστον μέχρι τώρα, μόνο μη αποδοχή υπάρχει, που σημαίνει χάνεις την σειρά σου, και άγνωστο πότε θα ξαναέρθει. Βέβαια, όλες οι εφαρμογές έγιναν από ιδιωτικές εταιρείες και με απευθείας αναθέσεις, λόγω πανδημίας. Σημειώνω ότι μόνο στην χώρα μας γίνεται αυτό, παρ’ ότι δεν έχουμε την πιο βαριά πανδημία. Αν στην κυβέρνηση, δούλευαν πιο συστηματικά, και λιγότερο ασχολούνταν με την προβολή “θαυμάτων”, σίγουρα θα ήταν πιο αποτελεσματική. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία μπορεί να δείνουν εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, αρκεί να κάνουμε σωστά τον προγραμματισμό. Διαφορετικά όλα γίνονται με αναθέσεις και με λειτουργικά προβλήματα.