Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης
Λίγοι ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε μία θέση ανάμεσα στον μεσοεπιθετικό και τον επιθετικό. Ακόμα λιγότεροι να πετύχουν. Σε αυτό το μικρό ποσοστό βρίσκεται ο Εράν Ζάχαβι της Αϊντχόφεν και κόντρα στον Ολυμπιακό, το απέδειξε περίτρανα.
«Μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της Μακάμπι Τελ Αβίβ», είχε πει ο γιος του Γιόχαν Κρόιφ, Ζόρντι όταν τον αντίκρισε στους αγωνιστικούς χώρους. Τα λόγια έγιναν πραγματικότητα ως προς τα στατιστικά αλλά όχι προς την καριέρα.
Ο Εράν Ζάχαβι πέτυχε δύο τέρματα κόντρα στον Ολυμπιακό με τη φανέλα της Αϊντχόφεν, έφτασε τα 10 φέτος σε όλες τις διοργανώσεις και συνεχίζει να αποδεικνύει γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αν» του 21ου αιώνα. Η απόφαση να αφήσει το Ισράηλ που απέτυχε, η πρόωρη μεταγραφή στην Κίνα και η μεγάλη επιστροφή στην Ευρώπη, είναι όλα όσα προσπαθούν να μην επισκιαστούν από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.
Ένας ηγέτης της Χαποέλ Τελ Αβίβ…
Στις 25 Ιουλίου του 1987, στο Ρισόν Λε Ζιόν του Ισραήλ, έρχεται στη ζωή ο Εράν Ζάχαβι. Ο πατέρας του ήταν Ισραηλινός ενώ η μητέρα του Γαλλίδα, κάτι που τον έφερε στο σταυροδρόμι της επιλογής για το εθνόσημο που θα εκπροσωπήσει στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Από μικρός έδειξε πως έχει όλα τα φώτα να γίνει επαγγελματίας στον χώρο. Γενικά το Ισραήλ δεν φημίζεται για τους ποδοσφαιριστές που βγάζει, όμως ο συγκεκριμένος, είχε το κάτι διαφορετικό.
Ξεκίνησε από την ομάδα της Ρισόν Λε Ζιόν και άμεσα μετακόμισε στο Τελ Αβιβ για να ενσωματωθεί στις ακαδημίες της τοπικής Χαποέλ. Η εξέλιξη του αλλά και η ανάπτυξη που του πρόσφερε η ομάδα, ήταν εντυπωσιακή. Το ταλέντο ήταν τόσο ξεκάθαρο που δεν ήταν λίγες οι φόρες, που σκάουτερ μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων τσέκαραν τον νεαρό άσο, χωρίς ωστόσο να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Μία από αυτές, ήταν και ο Άγιαξ, στον οποίο είχε μεγαλουργήσει ο Γιόσι Μπεναγιούν. Η μεγάλη στιγμή για το επαγγελματικό ντεμπούτο πλησίαζε όλο και περισσότερο και στα 19 του, παίρνει τη μεγάλη ευκαιρία να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα της Χαποέλ.
Λίγες μέρες αργότερα παίρνει μεταγραφή για 1,5 χρόνο ως δανεικός στη Ραμάτ, όπου καταφέρνει να βγάλει μάτια με την απόδοσή του. Το καλοκαίρι του 2008 ξεκινάει να γίνεται ο πραγματικός ηγέτης για την ομάδα του Ισραήλ. Μέσα σε μία τριετία οδήγησε τον σύλλογο του μέχρι τους «32» του Europa League ενώ την επόμενη χρονιά, πρόσθεσε στο βιογραφικό του και συμμετοχές στους ομίλους του Champions League. Με συνολικά 33 γκολ και 10 ασίστ σε 128 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έγραψε ιστορία και έφτασε η στιγμή του πρώτου ταξιδιού.
Η άστοχη επιλογή της Ιταλίας, ο επαναπατρισμός και τα ρεκόρ…
Ο ίδιος, επέλεξε αντί να επιλέξεις κάποια μεγαλύτερη ομάδα του Ισραήλ, να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ο προορισμός ήταν η Ιταλία και συγκεκριμένα, το Παλέρμο, το οποίο δαπάνησε συνολικά 1,6 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Η εικόνα που είχε σχηματιστεί δεν ταίριαζε σε τίποτα σε αυτό που παρακολούθησαν οι Ιταλοί. Μόλις δύο γκολ σε 26 παρουσίες, ήταν αρκετές για να τον φέρουν στην έξοδο. Ο επαναπατρισμός ήταν μονόδρομος και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τον Ζόρντι Κρόιφ ως τεχνικό διευθυντή, κάνει δικό της με μόλις 250 χιλιάδες ευρώ τον νεαρό επιθετικό.
Το γεγονός ότι έπαιζε εξτρέμ, μεσοεπιθετικός και επιθετικός, έκαναν τον Πάουλο Σόουζα να του δώσει έναν διαφορετικό ρόλο. Αυτόν του δεύτερου επιθετικού και γνωστό ως «κρυφού κυνηγού». Μία θέση που τον έκανε να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Φυσικά, μία ιστορία που τον συνόδευσε σε όλη του την ποδοσφαιρική πορεία, είναι η κλωτσιά που έδωσε σε οπαδό της Χαποέλ Τελ Αβίβ, όταν ήταν στη Μακάμπι. Το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε έκανε ένα άντρα να μπει στον αγωνιστικό χώρο, να κινηθεί απειλητικά προς τον Ζάχαβι και εκείνος να απωθήσει με μία δυνατή κλωτσιά, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.
Στην πρώτη του σεζόν, μάλιστα, σε εκείνη τη θέση, έκανε πράγματα και θαύματα, καθώς πέτυχε 34 τέρματα και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Ήταν το πρώτο από τα τρία (!) συνολικά βραβεία που πήρε στην πρώτη κατηγορία του Ισράηλ. Μαζί με την Μακάμπι έφτασε μακριά στην Ευρώπη και η μορφή του έγινε μόνιμη στο γήπεδο του συλλόγου. Ταυτόχρονα, κατέκτησε συνολικά τρία πρωταθλήματα Ισραήλ και ένα κύπελλο ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη χώρα του δύο σερί φορές (2014 και 2015).
Μάλιστα, την τελευταία του σεζόν στην ομάδα του Τελ Αβίβ, διέλυσε κάθε κοντέρ καθώς έφτασε τα 46 γκολ μέχρι η Κίνα να γλυκαθεί από την περίπτωση του και τον πάρει μακριά από την Ευρώπη. Στην ολοκλήρωση του 2015/16, ο Ζάχαβι είχε πετύχει συνολικά 63 τέρματα σε 71 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και με δύο διαφορετικές ομάδες (!!).
Το «χρυσό» συμβόλαιο της Κίνας, ο ήρωας της χώρας του και τα παραπτώματα…
Τα εξωπραγματικά στατιστικά του, έκαναν τη Γκουάνγκζου RF να δαπανήσει συνολικά 7,2 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει αλλά και να προσφέρει στον έμπειρο άσο, το ποσό των 11,3 εκατ. ευρώ για 2,5 χρόνια συμβόλαιο. Έτσι, ο Ζάχαβι, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Ισραηλινός ποδοσφαιριστής, παίρνοντας την απόφαση να αλλάξει ήπειρο και να προσφέρει στους Κινέζους το θέαμα που έψαχναν. Αντί να «χαθεί» από το προσκήνιο, εκείνος όχι απλά παρέμεινε, αλλά καθήλωνε τους πάντες με τις εκτελεστικές του ικανότητες. Αυτό φαίνεται μέσα από τα 103 γκολ που πέτυχε σε 117 παρουσίες στο κινέζικο πρωτάθλημα, στο οποίο, μάλιστα, αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ.
Αποκορύφωμα για τον ίδιο, βέβαια, είναι πως το 2017 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Κίνας, ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα που συμμετείχαν στην ίδια κατηγορία. Ταυτόχρονα, γίνεται ο απόλυτος ηγέτης της εθνικής ομάδας του Ισραήλ. Με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο, ο πολύπειρος άσος βγήκε μπροστά στα προκριματικά για το Euro 2020 και έσπασε κάθε ρεκόρ. Συνολικά βρήκε 11 φορές δίχτυα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη συγκεκριμένη διαδικασία. Μάλιστα, παρόλο που το Ισραήλ δεν κατάφερε να κερδίσει την Σκωτία για τα τελικά του Euro 2020, ο Ζάχαβι αποθεώθηκε στο έπακρο από όλους.
Ωστόσο, δεν απέφυγε τα παραπτώματα. Συγκεκριμένα, είχε γίνει μεγάλος ντόρος, όταν αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες, με τον ίδιο να αντιστέκεται και παράλληλα, να ρίχνει… κατάρες στους αστυνομικούς. Όπως ήταν λογικό, το βίντεο έκανε τον γύρω του κόσμου αλλά ο ίδιος θέλησε να μην αναφερθεί περεταίρω σε αυτό. Άλλωστε οι εμφανίσεις και τα ρεκόρ του, του επέτρεπαν να «κουκουλώσει» το γεγονός.
Η ώρα της επιστροφής στην Ευρώπη και η αδυναμία στις ελληνικές ομάδες…
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο διεθνής άσος έμενε ελεύθερος από τον κινέζικο σύλλογο και σε ηλικία 33 ετών έψαχνε την επιστροφή του στην Ευρώπη. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ προσπάθησε να τον κάνει να γυρίσει στη χώρα του για δεύτερη φορά, όμως η Αϊντχόφεν ήταν εκείνη που κέρδισε την υπογραφή του. Μία μεταγραφή που μεταφράστηκε από τις πιο έξυπνες στην Ευρώπη και όχι άδικα. Μάλιστα, η επιβεβαίωση δεν άργησε έρθει, καθώς ήδη, ο 33χρονος επιθετικός μετράει 10 γκολ σε 21 συμμετοχές με τους Ολλανδούς, δείγμα της ικανότητάς του να σκοράρει.
Βέβαια, φάνηκε πως υπάρχει μία μικρή αδυναμία προς τους ελληνικούς συλλόγους. Η αρχή είχε γίνει τη σεζόν 2014/15, όταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε κληρωθεί στα προκριματικά του Europa League με τον Αστέρα Τρίπολης. Με τους Αρκάδες να έχουν κερδίσει με 2-0 στο παιχνίδι της Ελλάδας, η ομάδα του Ισραήλ έψαχνε την τεράστια ανατροπή στη ρεβάνς. Ο Ζάχαβι έβαλε το λιθαράκι του στο να το πετύχει, καθώς ήταν εκείνος που έκανε το 2-1. Τελικά, το ματς έληξε στο 3-1 και ο Αστέρας
πήρε τη μεγάλη πρόκριση. Από τότε, ο έμπειρος ποδοσφαιριστής αντιμετώπισε φέτος ξανά, ελληνικό σύλλογο.
Συγκεκριμένα, η ολλανδική ομάδα κληρώθηκε αρχικά με τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League και τώρα κοντράρεται με τον Ολυμπιακό για τους «32» της διοργάνωσης. Κόντρα στον Δικέφαλο, ο Ισραηλινός άσος είχε ανοίξει το σκορ στη Τούμπα, ωστόσο η ελληνική ομάδα ανέτρεψε το σκορ σε 4-1 και πήρε τη νίκη ενώ στο δεύτερο παιχνίδι, στην Ολλανδία παρόλο που το ματς έληξε 3-2 υπέρ της Αϊντχόφεν δεν κατάφερε να βρει δίχτυα (μόλις είχε ξεπεράσει τον κορωνοϊό).
Ο Ολυμπιακός έγινε το νέο του «θύμα», όπου στο παιχνίδι της Αθήνας, κατάφερε να βρει δύο φορές δίχτυα αλλά όχι να σώσει την ήττα με 4-2 για την ομάδα του. Οι δύο τους κοντράρονται ξανά τη Πέμπτη (25/02, στις 22:00), όπου θα φανεί αν η Ελλάδα είναι εκείνη που του δίνει έμπνευση ή γενικά οι ελληνικές ομάδες.
«Ψευτοεννιάρι», «κρυφός κυνηγός», «δεύτερος επιθετικός»…
Όπως και να το πεις, ο Εράν Ζάχαβι κάνει σωστά τη δουλειά που έχει. Δεν είναι συνηθισμένο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να αγωνίζεται κάποιος στη συγκεκριμένη θέση. Όπως ο Ισραηλινός είναι ο τέλειο παράδειγμα για κάθε προπονητή που σκέφτεται έστω και λίγο να το εντάξει στα πλάνα του. Ο χώρος του είναι ανάμεσα στον επιθετικό και τον μεσοεπιθετικό. Ένα «εργαλείο» που απλώς συμπληρώνει τα κενά που έχει ο κάθε παίκτης σε αυτές τις δύο θέσεις. Μοιράζει, δημιουργεί αλλά και σκοράρει. Ο Ζάχαβι τα κάνει όλα καλά. Μπορεί να μην φημίζεται για τις ασίστ (72 συνολικά), όμως τα 270 γκολ σε 449 αγώνες, μόνο απαρατήρητα δεν περνάνε.
Σίγουρα, ο ρόλος του τον εμπόδιζε να κοιτάξει για πιο ψηλά. Άλλωστε οι «μεγάλες» ομάδες δεν έχουν ανάγκη για ενίσχυση σε αυτή τη θέση, ενώ οι περισσότερες δεν έχουν και σύστημα με τέτοιο ποδοσφαιριστή. Όμως, εκείνος έχει εξελιχθεί στην απόλυτη επιτομή σε αυτή την δουλειά και το Ισραήλ ευλογεί που έχει έναν τέτοιο παίκτη στο δυναμικό του. Φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφερθεί και το απίθανό γκολ του 2019. Τότε, όταν ακόμη έπαιζε στην Κίνα, ο Ζάχαβι πέτυχε ένα από τα καλύτερα τέρματα της δεκαετίας, όταν εκτέλεσε από το κέντρο και βρήκε (για ακόμη μία φορά) δίχτυα.
«Για να κερδίσεις τίτλους πρέπει να ξέρεις πως να το κάνεις» ανέφερε μετά τη «μάχη» στον Πειραιά. Ένα τέτοιο μυαλό που προστέθηκε στα (πολλά) ποδοσφαιρικά «αν». Ο Εράν Ζάχαβι, καθιερώθηκε στα δεδομένα της ποιότητάς του, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να κάνει το μεγάλο βήμα. Όμως, η επιτομή του «κρυφού κυνηγού», αποτυπώνεται ξεκάθαρα, στο πρόσωπο του.