Αντιδράσεις εντός της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η φημολογία για σκληρό πανελλαδικό lockdown για 15 ημέρες, με ειδικούς να τοποθετούνται εναντίον της συγκεκριμένης προοπτικής, κάτι που απηχεί και εντός της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει αυτή την ώρα για να δώσει την τελική της εισήγηση προς την κυβέρνηση.
Αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, θα ανακοινώσουν διαφοροποιήσεις στα υφιστάμενα μέτρα. Παρότι όμως χθες, αργά το βράδυ, η υποεπιτροπή που συνεδριάζει προ της επιτροπής φέρεται να εισηγήθηκε καθολικό πανελλαδικό lockdown, αυτό δεν έχει «κλειδώσει» με επιστήμονες να εκφράζουν δημόσια τις ενστάσεις τους σήμερα.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας και θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Ο κ. Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή από 16 του μήνα, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη πτώση της καμπύλης μέχρι εκείνο το διάστημα.
Ωστόσο, αναφερόμενος στα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, ξεκαθάρισε ότι και μέσα στην επιτροπή υπάρχει διάσταση απόψεων, με πολλούς εξ αυτών να ζητούν οριζόντιο και σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου και για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, και μετά την Καθαρά Δευτέρα. «Υγειονομικά, τα πράγματα είναι πολύ αυστηρότερα, απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά, δυστυχώς δεν βλέπουμε αυτούς τους περιορισμούς να τηρούνται. Υπάρχει ήδη βέβαια ένας περιορισμός, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, χρειαζόμαστε περαιτέρω μέτρα, καθώς βλέπουμε ότι και η κινητικότητα δεν μειώθηκε» τόνισε ο καθηγητής.Παράλληλα, μίλησε για τις καταχρήσεις που γίνονται στις μετακινήσεις, για την τηλεργασία που δεν εφαρμόζεται στο μέτρο του δυνατού και τόνισε ότι «θα συζητήσουμε τα πιο σκληρά μέτρα και θα αποφασίσουμε».
Επιπλέον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε τις δικές του αμφιβολίες για το ενδεχόμενο σκληρό lockdown, λέγοντας πως θα ήταν καλύτερο να έχουμε ανοιχτό το λιανικό εμπόριο (σ.σ. στα μικρά καταστήματα) ώστε να υπάρξει μία εκτόνωση του κόσμου, από το να υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές με καλέσματα σε σπίτια όπου ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα (σ.σ. συναθροίσεις δίχως μάσκες, κ.ά.).
Αντίστοιχα, και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ανέφερε πως η εφαρμογή ενός σκληρότερου lockdown δεν είναι η λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα κατά του κορωνοιού. «Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή η αύξηση της δόση κατά τη γνώμη μου δεν θα δουλέψει» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πιστεύει κάτι τέτοιο όχι επειδή θεωρητικά το πιο σκληρό lockdown δεν είναι καλή λύση αλλά επειδή στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. «Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν. Η θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου, ή θα αλλάξουμε το φάρμακο» συνόψισε δίνοντας μια παρομοίωση αναφορικά με το ζήτημα του ότι τα μέτρα κατά του κορωνοιού δεν φαίνεται να αποδίδουν.
Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως θα υπάρξει αλλαγή στον κωδικό «6» (σ.σ. μετακινήσεις για σωματική άθλημα μόνο με τα πόδια) ώστε να μειωθεί η κινητικότητα, ωστόσο, θέλησε να ρίξει τους τόνους σχετικά με ένα σκληρό lockdown 15 ημερών.
Συνοπτικά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, με την σημείωση πως τα μέτρα θα έχουν άμεση ισχύ
- Γενικό πανελλαδικό απαγορευτικό, το οποίο απομακρύνεται
- Αλλαγή στον κωδικό «6», θα επιτρέπεται το εν λόγω SMS μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, όχι με ΙΧ
- Αλλαγή στον κωδικό «4», με κάποιου είδους αυστηροποίηση
- Αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, από τις 18.00 θα πάει στις 21.00 το βράδυ