«Mπορούμε να δούμε μήπως εμβόλιμα μπορούμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και συγκεκριμένους επαγγελματίες έτσι ώστε να διευκολύνουμε ένα άνοιγμα»
Στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού και τις ηλικίες που πρέπει να λαμβάνουν τις δόσεις αναφέρθηκεο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Newpost ο καθηγητής, τα νούμερα των τελευταίων ημερών, δεν τον εντυπωσίασαν, καθώς συνάδουν με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει. Μάλιστα πρόσθεσε ότι στις 16 Μαρτίου δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτα, ενώ είπε ότι δύσκολα θα προχωρήσουμε σε κάποια άρση των μέτρων και τις 29 του ίδιου μήνα.ADVERTISING
«Το σημαντικό είναι ότι όταν ανοίξουμε, είτε αυτό είναι 29 είτε 25 Μαρτίου, πρέπει να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι με δεδομένο τη διασπορά και τη μεταδοτικότητα, η ασφάλεια έχει να κάνει με τα περισσότερα τεστ, τον εμβολιασμό ατόμων που εργάζονται και απολύμανση του αέρα στους κλειστούς χώρους όπως είναι τα μέσα μεταφοράς. «Υπάρχουν δράσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή αρχίζουν να κινούνται, αλλά πρέπει να γίνουν», τόνισε ο καθηγητής.
Ο ίδιος εξήγησε ότι θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες που μετακινούνται καθημερινά. Μάλιστα έθεσε ως παράδειγμα τους διανομείς που συνήθως είναι νεαρής ηλικίας λέγοντας ότι εάν κάποιος από αυτούς κολλήσει κορωνοϊό, πιθανότατα να τον περάσει συμπωματικά «αλλά γιατί φέρνοντας πίτσα να μεταφέρει τον ιό».
«Αυτό πρέπει να το δούμε με πραγματικά ευφυή μέτρα με την έννοια ότι πρέπει να χτυπήσουμε εκεί που γίνεται η διασπορά. Αυτό γίνεται στο λεωφορείο που είναι ο ένας πάνω στον άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι στη συνέχεια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο χώρο εργασίας τους.
Ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι λογικό για λόγους προστασίας να εμβολιάσουμε τους ευπαθείς, μπορούμε να δούμε όμως μήπως εμβόλιμα μπορούμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και συγκεκριμένους επαγγελματίες έτσι ώστε να διευκολύνουμε ένα άνοιγμα».