Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης
«Είναι σαν να διαλέγεις ανάμεσα στα παιδιά σου. Έπαιξα 6,5 χρόνια στον Άγιαξ και 7 στη Σάλκε. Αυτοί είναι οι δύο σύλλογοι που νιώθω πιο κοντά μου. Η Σάλκε, όμως, βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή και χρειάζονται βοήθεια». Με αυτά τα λόγια, ένας ποδοσφαιριστής που φτάνει στο τέλος της καριέρας του, πήρε τον δρόμο της επιστροφής, αποδεικνύοντας γιατί θα… λείψει.
Ο Κλαας-Γιαν Χούντελααρ επέστρεψε τον Γενάρη στη Σάλκε, σκόραρε το παρθενικό του γκολ κόντρα στη Λεβερκούζεν και έδειξε πως αν είναι να βυθιστεί η ομάδα στη δεύτερη κατηγορία, θα πάει μαζί της. Η καριέρα γεμάτη γκολ, η αγάπη στον Άγιαξ και η ακομπλεξάριστη σκέψη να κλείσει την πορεία του με έναν… υποβιβασμό.
Το δημιούργημα μίας… μητέρας, η Αϊντχόφεν και το τέλος των δανεισμών!
Γεννημένος στις 12 Αυγούστου του 1983 στο Βουρ-Ντρεμπτ της Ολλανδίας, ο Κλαας-Γιαν Χούντελααρ ήταν ο μεσαίος από τα τρία αδέρφια της οικογένειας. Ήταν και εκείνος που ξεχώρισε αμέσως για το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο. Η μετακόμιση σε άλλη πόλη της Ολλανδίας, όταν εκείνος ήταν 6, ήταν αυτό που χρειαζόταν για πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Οι γονείς του, ήταν υπέρ στο να ασχοληθεί με το άθλημα και η μητέρα του, αν και δεν ήξερε πολλά γύρω από αυτό, τον προέτρεψε να φορέσει τα ποδοσφαιρικά.
Πρώτος σταθμός, ήταν η τοπική ομάδα VV Hummelo en Keppel, στην οποία έμεινε για πέντε χρόνια. Εκεί, δοκιμάστηκε σε όλες τις θέσεις. Στην κυριολεξία. Μέχρι και τερματοφύλακας δοκιμάστηκε, όμως ένα χρόνο πριν αποχωρήσει, άπαντες αντιλήφθηκαν πως ο νεαρός Ολλανδός, είναι γεννημένος επιθετικός. Από αυτή τη θέση ξετρέλανε τους ανθρώπους της Ντε Χράαφσχαπ, οι οποίοι πρόσφεραν… σύμβαση στον μόλις 11 ετών Χούντελααρ για να τον προλάβουν από τους Γκόου Αχέντ Ίγκλς.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια του νεαρού φορ. Το καλοκαίρι του 2000, ήρθε η ώρα της απόλυτης απογείωσης. Δύο χρόνια πριν, είχε καταφέρει να πετύχει 33 γκολ σε μόλις 20 συμμετοχές με τους νέους. Αυτό ήταν αρκετό για την Αϊντχόφεν να του προσφέρει μία θέση στη Κ19. Ταυτόχρονα, του πρόσφερε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, καθώς πίστευε πάρα πολύ στο ταλέντο που έχει να ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα.
Ωστόσο, μόνο ρόδινα δεν ήταν τα πράγματα. Δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα και παραχωρήθηκε ως δανεικός δύο φορές. Η μία (με Ντε Χράαφσχαπ) ήταν αποτυχημένη αλλά η επόμενη (με AGOVV), το εισιτήριο για κάτι καλύτερο. Στη δεύτερη κατηγορία της χώρας, ο ταλαντούχος φορ κατάφερε να βρει 26 φορές δίχτυα σε 35 ματς, κάνοντάς τον ένα από τα «καυτά» ονόματα της Ολλανδίας. Κάπου εκεί, αποφάσισε να αρνηθεί το νέο συμβόλαιο της Αϊντχόφεν και να σταματήσει τους συνεχής δανεισμούς.
Η «εκδίκηση» μέσω Άγιαξ…
Με μόλις μία επίσημη συμμετοχή με την ομάδα του Αϊντχόφεν, η Χέρενφεϊν εκμεταλλεύτηκε την επιθυμία του νεαρού και τον έκανε δικό της με λιγότερο από ένα εκατ. ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, τα 39 τέρματα που πέτυχε και η βοήθεια που πρόσφερε στον ολλανδικό σύλλογο για να μπει στο UEFA Cup, ήταν αρκετά για τον Άγιαξ. Ο μεγάλος αντίπαλος της PSV ξεχωρίζει το ταλέντο του νεαρού φορ και με εννέα εκατ. ευρώ, τον κάνει δικό του. Ένας «γάμος» που έγινε ισόβιος δεσμός.
Έπαιξε στον «Αίαντα» για ακριβώς τρία χρόνια. Έσπασε κάθε είδους ρεκόρ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του ολλανδικού συλλόγου. Ταυτόχρονα, καθιερώθηκε και στην εθνική Ολλανδίας με τον καλύτερο τρόπο, γεμίζοντας τα αντίπαλα δίχτυα.
Στις δύο από τις τρεις σεζόν, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 33 γκολ στο καθένα (!). Ήδη το όνομά του, ηχούσε σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά, μαζί με τις τρομερές παρουσίες του, στις αποσκευές του κουβάλησε και το ψευδώνυμο που έβγαλαν οι οπαδοί της Ολλανδίας. Από το Χούντελααρ, ανέδειξαν το «Hunter» λόγω των τερμάτων που πετύχαινε.
Το μεγάλο (και σύντομο) βήμα στη Ρεάλ και η καθιέρωση στη Bundesliga
Οι «μεγάλες» ομάδες έκαναν ουρά για να τον αποκτήσουν και τον Γενάρη του 2009, η Ρεάλ Μαδρίτης, στο πλαίσιο της δημιουργίας των «galacticos», δαπάνησε 27 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Παρά τον τραυματισμό που είχε, η μεγάλη μεταγραφή και το επόμενο βήμα, έγινε. Ωστόσο, ποτέ δεν καθιερώθηκε στα δεδομένα της Ισπανίας. Μπορεί να πέτυχε συνολικά έξι γκολ σε δέκα συμμετοχές, όμως έπειτα από έξι μήνες, βρέθηκε εκτός των «μερένχες».
Το χαμένο πρωτάθλημα έφερε μία σειρά από αλλαγές, που παρέσυραν τον διεθνή φορ. Ωστόσο, το όνομά του ήταν ήδη τεράστιο στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ένα γρήγορο πέρασμα από τη Μίλαν και η Σάλκε βλέπει στο πρόσωπό του, τον κατάλληλο φορ. Μέσα σε δύο καλοκαίρια, έκανε τις δύο ομάδες να δαπανήσουν συνολικά 30 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν. Οι «βασιλικοί μπλε» βρισκόντουσαν σε μία από τις καλύτερες στιγμές του 21ου αιώνα.
Έφτασε μαζί τους μέχρι τα ημιτελικά του Champions League και πρόσφερε αμέτρητες στιγμές μαγείας στους φιλάθλους της. Έμεινε για επτά χρόνια. Μαζί με τη θητεία στον Άγιαξ, είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει σε σύλλογο. Όμως, σε αντίθεση με τον ολλανδικό σύλλογο, εκεί έμεινε σερί. Πέρασε από τραυματισμούς, από κορυφαίες στιγμές, οδήγησε τον σύλλογο σε επιτυχίες που δεν είχε ξαναφτάσει.
Τα αντίπαλα δίχτυα ήταν έτοιμα να ματώσουν μόλις τον έβλεπαν. Το δέσιμο που είχε με τους φίλους του γερμανικού συλλόγου ήταν αξιοζήλευτο αλλά και τα στατιστικά του, εξωπραγματικά. Πέτυχε 126 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις σε 240 συμμετοχές ενώ αναδείχθηκε το 2011/12 πρώτος σκόρερ με 29 γκολ.
Η αλλαγή πλάνων τον έκανε… διαφορετικό!
Το καλοκαίρι του 2017 και σε ηλικία 33 ετών, ο Χούντελααρ παίρνει τον δρόμο της επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Προορισμός το Άμστερνταμ και ο Άγιαξ. Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που μεγαλούργησε στην Ευρώπη και επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος για να βοηθήσει και να… τελειώσει την καριέρα του. Έτσι σχεδίαζε τουλάχιστον ο ίδιος αλλά όχι η μοίρα. Η φετινή χρόνια θα ήταν η τελευταία του Hunter στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Έρικ Τεν Χάαχ τον είχε ως μία αξιόπιστη επιλογή ροτέισον και εκείνος είχε αποδεχθεί τον ρόλο του «γερόλυκου» του ρόστερ.
Μπορεί μέσα στην τετραετία να κατάφερε να προσπεράσει τον Ντιρκ Κάουτ και να έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ολλανδικού πρωταθλήματος μέσα στον 21ο αιώνα, όμως το ποδόσφαιρο, κρύβει άλλα… κόλπα. Η Σάλκε βρίσκεται μία «ανάσα» από τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας. Οι μέρες δόξας έφτασαν στο τέλος τους και οι «βασιλικοί μπλε» είναι έτοιμοι να κάνουν το δικό τους restart.
Με την απόφαση του Χούντελααρ να τελειώσει την καριέρα του το ερχόμενο καλοκαίρι, αποφασίζει να μην το κάνει στην Ολλανδία. Η απόφασή του να πάρει μεταγραφή στη Σάλκε τον περασμένο Γενάρη, σοκάρει την Ευρώπη και η τρέλα του για μία νέα περιπέτεια στα 37 του χρόνια, προκαλεί ανατριχίλα.
Ένας ρομαντικός τύπος…
Ανέκαθεν ο έμπειρος φορ ήταν από τους «διαφορετικούς» ποδοσφαιριστές. Επέλεξε να καθιερωθεί και να γραφτεί στην ιστορία σε συγκεκριμένους συλλόγους και όχι να τριγυρνάει. Ωστόσο, αυτή η κίνηση αυτοθυσίας, ήταν κάτι ακόμα πιο πάνω από τα συνηθισμένα. Σε μία εποχή που τα χρήματα έχουν πρωταρχικό ρόλο και το κλείσιμο μίας επαγγελματικής καριέρας, τιμητικό, ο διεθνής άσος επέλεξε να κρεμάσει τα παπούτσια του με έναν… υποβιβασμό.
Τα «γέρικα» πόδια του δεν θα του επέτρεπαν να πρωταγωνιστήσει. Όμως το πάθος και η ηγετική του φυσιογνωμία, ήταν κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να την κοντράρει. Αυτός ήταν και ο ρόλος του. Να πάρει από το χεράκι τα νέα παιδιά και να τους δείξει τι σημαίνει Σάλκε. Είτε αυτό θα είναι στην πρώτη, είτε αυτό θα είναι στην δεύτερη κατηγορία. Μπορεί σε αγωνιστικό επίπεδο να μην καταφέρει να σώσει την κατάσταση, όμως σε θέμα εμπειρίας, είναι από τους κατάλληλους.
Δεν είναι λίγο να βρίσκεσαι σε έναν σύλλογο επτά ολόκληρα χρόνια και να προτιμάς να βυθιστείς μαζί της παρά να την βλέπει από την κορυφή της Ολλανδίας. Και μόνο η κίνηση, έγινε παράδειγμα για όλους. Στο πρώτο του γκολ στην επιστροφή του εκτός από το γεγονός ότι έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει με τη φανέλα της Σάλκε, ήταν η επιβεβαίωση στα παραπάνω. Μπορεί η κατάσταση να μην γυρνάει πλέον. Όπως και η απόφασή του να συνεχίσει και του χρόνου. Όμως, ο τρόπος που αδιαφορεί ένας ποδοσφαιριστής που είναι 8ος εν ενεργεία σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος, να κλείσει την καριέρα του ως υποβιβασμούς, είναι απλά μοναδικός.
Η Σάλκε διανύει μία από τις χειρότερες σεζόν της ιστορίας της. Τα δεδομένα είναι εναντίον για παραμονή. Σαν θαύμα φαίνεται. Όμως ο Κλαας – Γιαν Χούντελααρ, παραμένει ως ένας από τους κορυφαίους που έπαιξαν με τη φανέλα της και από τους πιο ρομαντικούς που έβγαλε το άθλημα.