Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο τιμόνι του Κινήματος Αλλαγής, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό και εκλογικό σκηνικό. Είναι πλέον φανερό, ότι η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, δημιουργεί αμηχανία, τόσο στην πλευρά της Κυβέρνησης, όσο και στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεγάλη εικόνα του Κινήματος Αλλαγής, η προοπτική και η δυναμική του, εξαρτάται από την παρουσία και την έμπνευση που δημιουργεί ο νέος πρόεδρος αλλά και από τη γενική παρουσία των στελεχών του Κινήματος που εμφανίζονται στη δημόσια σφαίρα. Η ενεργοποίηση όλου του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος είναι κομβικός όρος για την κεφαλαιοποίηση της ανοδικής πορείας.
Αυτό συνεπάγεται μια διαρκή κινητοποίηση και συσπείρωση δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες και στους μαζικούς χώρους που θα πατά αφ’ ενός στον κόσμο που προσήλθε στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες αλλά ταυτόχρονα θα αγκαλιάζει το «δυνητικό ΠΑ.ΣΟ.Κ», όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που διαχρονικά εκφράστηκαν και στήριξαν την παράταξη.
ΠΑ.ΣΟ.Κ και Θεσσαλονίκη
Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να εμφανιστεί ξανά με αξιώσεις στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, στη Θεσσαλονίκη. Το «πρέπει» μάλιστα είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά τα ποσοστά και αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτικής παρουσίας ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης. Η πολιτική και κοινωνική ατζέντα της πόλης είναι τεράστια.
Συγκεκριμένα και επιγραμματικά:
- Υποδομές. Στο τραπέζι του εθνικού σχεδιασμού η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει ότι της αναλογεί με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.
- Συγκοινωνίες. Δεν νοείται οι κάτοικοι της πόλης να μην έχουν στη διάθεσή τους στοιχειώδεις επιλογές μετακίνησης.
- Κοινωνικό κράτος και προνοιακές δομές. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης το κοινωνικό κράτος υπέστη. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται άμεσα στήριξη και δημιουργία νέων δομών.
- Πανεπιστήμια, διασύνδεση εκπαίδευσης με την παραγωγή, καινοτομία και έρευνα. Η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη των Βαλκανίων δεν λαμβάνει καμία υπεραξία από αυτό. Λιμνάζον ανθρώπινο κεφάλαιο σε αυτές τις εποχές είναι πολυτέλεια.
- Ποιότητα ζωής και περιβάλλον. Προστασία περιβάλλοντος, προστασία περιαστικών δασών, αύξηση πρασίνου ανά κάτοικο πρέπει άμεσα να μπουν στην ατζέντα μας. Πρώτη διεκδίκηση η απόδοση των ανενεργών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες για δημιουργία χώρων πρασίνου.
- Ανάπτυξη – θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή. Μετά την αποβιομηχάνιση της περιοχής αναζητείται ακόμη ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα δώσει διέξοδο, θα ανακόψει το κύμα φυγής εργατικού δυναμικού, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να εμφανιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις που θα είναι γειωμένες με την εδώ πραγματικότητα και θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλης της περιφέρειας. Ενέργεια, τουρισμός, υπηρεσίες, καινοτομία μαζί με επενδύσεις στη βιομηχανία και τον αγροδιατροφικό τομέα μπορούν να «σηκώσουν» Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία.
Το φάσμα των κοινωνικών ομάδων και συλλογικοτήτων είναι τεράστιο και οφείλουμε να συνομιλήσουμε με ολόκληρη την κοινωνία, άμεσα, με ειλικρίνεια και διάθεση συνεργασίας.
Για να καταστεί αυτή η εξωστρέφεια πραγματική, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί και να οργανωθεί το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ανάλογα τις γνώσεις, τη διάθεση και την εμπειρία που διαθέτουν.
Είναι εξίσου σημαντικό, το Κίνημα Αλλαγής, να εκμεταλλευτεί το πλούσιο στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει στους χώρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιμελητηρίων.
Να εκμεταλλευτούμε τις νέες τεχνολογίες και τα social media, ώστε να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με την τοπική κοινωνία σε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο από τον ενεργό κόσμο της Παράταξης.
Να είμαστε παρόντες. Ενεργοί, σοβαροί και με εμπιστοσύνη στις αρχές μας και τις ιδέες μας.
Η Προοδευτική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε.
Ευριβιάδης Ελευθεριάδης
Ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής.