Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
Για την περιοδεία του στην Κρήτη, τόνισε: «Πηγαίνω στο νησί από πολύ μικρός και έχω εκεί πολλούς φίλους. Χάρηκα πάρα πολύ όταν ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε την Κρήτη. Συνομίλησα με ανθρώπους σε όλο το νησί.
Υπάρχουν δύο συμπεράσματα: Στο χαρτοφυλάκιο κρατήσαμε τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση κ.λπ. Τον κόσμο τον ενδιαφέρουν και τα πολύ μικρά», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι του έγιναν συζητήσεις για να ενσωματωθούν Σχολές και σε άλλα πεδία. «Στην Κρήτη έχουμε τρία ΑΕΙ, έχουμε ερευνητικά κέντρα, έχουμε το ΙΤΕ, πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα», είπε.
Για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε: «Κάνουμε δύο πράγματα: Περίπου 10.000 κλίνες είναι στις φοιτητικές εστίες. Προσπαθούμε να διπλασιάσουμε αυτό τον αριθμό, δηλαδή να υπάρχουν περί τις 20.000 κλίνες. Αυτό κοστίζει 700 εκατ. ευρώ», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να υλοποιηθεί αυτό. Αναφέρθηκε ακόμη στην επιδότηση του ενοικίου για τους φοιτητές.
Για το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών, είπε: «Ένα από τα πράγματα που μπορούν να γίνουν είναι να ενημερώνονται νωρίτερα οι αναπληρωτές καθηγητές. Θα βελτιώσουμε το χρονοδιάγραμμα για τους καθηγητές και τους δασκάλους. Η στρατηγική για τη στέγη πρέπει να είναι ευρύτερη».
Τι θα γίνει με το Ψηφιακό Σχολείο
Αναφερόμενος στο ψηφιακό φροντιστήριο και το ψηφιακό σχολείο, τόνισε ότι θα υπάρχουν βίντεο και θα επεξηγούνται τα πάντα.
Για παράδειγμα, αν κάποιος χάνει ένα μάθημα, θα μπορεί να το βλέπει σε ένα βίντεο και θα το παρακολουθεί. Αυτό θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. «Σταδιακά θα γίνεται. Θα χτίζεται εβδομάδα με την εβδομάδα», είπε.
Για παράδειγμα, τόνισε ότι στο ψηφιακό φροντιστήριο θα μπορούν να μπαίνουν οι μαθητές και να παρακολουθούν μαθήματα.
Ακόμη, θα υπάρχει διαδραστικός πίνακας, όπου θα μπορούν οι μαθητές και να παρακολουθούν επίσης τα πάντα.
Έφερε ως παράδειγμα κάτι που είδε στη Θεσσαλονίκη με καθηγητή έναν θεολόγο. Αυτός ο καθηγητής, όπως είπε, εξηγούσε τις διαφορές στους ναούς μέσα από έναν διαδραστικό πίνακα.
Είναι σημαντικό να φέρνουν ως παραδείγματα οι καθηγητής για να ξυπνήσουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξυπνήσει και το ενδιαφέρον των δασκάλων μας», τόνισε.
Έκρινε και μία παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, από τη Γαύδο, ο οποίος είχε ζητήσει ψηφιακά μαθήματα. «Γιατί δεν χειροκρότησε την πολιτική μας;», διερωτήθηκε.
Ξεκαθάρισε ότι στις απομακρυσμένες περιοχές τα μαθήματα δεν θα είναι μόνο ψηφιακά. «Νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός να τελειώνουμε με τις ιδεοληψίες στο χώρο της Παιδείας», είναι το μήνυμα που έστειλε.
«Οφείλουμε να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στην εκπαίδευση. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα ταμπού. Το ημερολόγιο γράφει 2024», ανέφερε φέρνοντας ως παράδειγμα τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Πιερρακάκης: Έρχονται διορισμοί εκπαιδευτικών
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσλήψεων στην εκπαίδευση, είπε: «Πρέπει να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τους αναπληρωτές σε μόνιμους. Σύντομα θα γίνουν διορισμοί. Θα γίνουν καινούριοι διορισμοί. Όσο περισσότερους διορισμούς έχουμε τόσο λιγότερη θα είναι η ανάγκη για αναπληρωτές», τόνισε.
300 αναφορές για το bullying στα σχολεία
Για το bullying στα σχολεία τόνισε ότι έχουν γίνει 300 αναφορές περιστατικών στην πλατφόρμα. «Είδα τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών να συναινούν με τα μέτρα. Είδα τη μερίδα των πολιτών να συμφωνεί με τα μέτρα. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά».