Εάν ο διορισμός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί το «φωτεινό αντικείμενο του πόθου» για χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, η ιστορία με τη στέγαση και την αντιμετώπιση των εξόδων διαβίωσης είναι πικρή και για πολλούς εφιαλτική.
Για χιλιάδες νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είναι μια σύγχρονη «Οδύσσεια» το να βρουν σπίτι και να τακτοποιηθούν ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως, δηλαδή, το μισό του ελληνικού χώρου. Ολα αυτά βέβαια προϋποθέτουν πως θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 2-3.000 ευρώ στην άκρη για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα μέχρι να πληρωθούν.
Τα ερωτήματα του αναπληρωτή εκπαιδευτικού Γ.Κ. περιγράφουν, σε όλη την διάσταση το τι σημαίνει αφενός να είσαι σε καθεστώς αναμονής προκειμένου να εγγράφεσαι κάθε χρόνο σε μια λίστα κατάταξης και αναμονής για μία θέση προσωρινής απασχόλησης κι αυτό να επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια και αφετέρου. μόλις προσλαμβάνεσαι, να αντιμετωπίζεις το βασανιστήριο του στεγαστικού και των εξόδων που πρέπει να αντιμετωπίσεις για να μπορείς να εργαστείς σαν εκπαιδευτικός.
Πώς θα ήταν οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και όλο σου το καλοκαίρι, αν δεν γνώριζες πού θα σε βρει ο χειμώνας;
Πώς θα ένιωθες τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη εφόσον μάθαινες μεν σε ποιον νομό θα χρειαστεί να βρεις σπίτι, αλλά δεν θα είχες ιδέα σε ποιο χωριό ή σε ποια ακριβώς περιοχή;
Τι θα σκεφτόσουν αν έπρεπε να δώσεις το 40% του μισθού σου απλά για να βρεις στέγη και όλα αυτά μετά από 3 μήνες ανεργίας;
Για να δούμε, όμως, ενδεικτικά και μόνο, τι ακριβώς περιμένει τους δεκάδες χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές που θα μετακινηθούν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα.
κ. Υπουργέ της Παιδείας μέχρι πότε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα χρησιμοποιούνται ως «χορηγοί» της εκπαίδευσης;
Πάνω από 30.000 αναπληρωτές και νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα μετακινηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας για να καλύψουν για μια ακόμη φορά τα δεκάδες χιλιάδες κενά σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα στήσουν το νοικοκυριό τους με ένα μεγάλο κόστος, το οποίο διαμορφώνεται, κυρίως, από το ενοίκιο, την διατροφή και τις μετακινήσεις και συνήθως είναι τουλάχιστον μιάμιση φορά μεγαλύτερο από τις πενιχρές αποδοχές τους.
Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν απογειώσει τις τιμές, με αποτέλεσμα να γίνεται πραγματική βάσανος, η εξεύρεση κατοικίας για τους εκπαιδευτικούς.
Μαζί με τα υψηλά ενοίκια, το μεγάλο κόστος της βενζίνης και η απογείωση των ειδών διατροφής αναγκάζουν το μεγαλύτερο τμήμα των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών που καλούνται να υπηρετήσουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας να γίνονται οι ίδιοι ή η οικογένειά τους χορηγοί των απαιτήσεων της πρόσληψής τους.
«Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά όταν γνωρίζει ότι υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρει να βρει σπίτι για διαμονή, αλλά και αν καταφέρει, θα πρέπει να ξοδέψει το μισό σχεδόν μισθό του για το ενοίκιο;» θέτει το ρητορικό ερώτημα η ΕΛΜΕ Χανιών με την επιστολή της στους Δήμους του νομού.
Και φέτος θα γίνουμε μάρτυρες φαινομένων εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών αυτών, καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θα αναγκαστούν να διαμείνουν σε παραλίες, σε κάμπινγκ ή και στα αυτοκίνητά τους, λόγω έλλειψης καταλυμάτων. Σε άλλες περιπτώσεις θα εξαναγκαστούν επί της ουσίας σε παραίτηση, μια και λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν θα βρίσκουν σπίτια για να νοικιάσουν!
Σημαντικός αριθμός των εκπαιδευτικών έχουν οικογένειες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται:
· να συντηρούν δύο ή και τρία σπίτια (αρκετοί έχουν παιδιά που πλέον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ),
· να πηγαίνουν στις οικογένειές τους με κάθε ευκαιρία (Σαββατοκύριακα ή άλλες διακοπές), γεγονός που συνεπάγεται δυσβάσταχτες δαπάνες
· να κάνουν αιματηρές οικονομίες προκειμένου να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, καθώς ειδικά οι αναπληρωτές που προσλαμβάνονται από το Δεκέμβρη και μετά, κινδυνεύουν να μην πάρουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι να επαναπροσληφθούν.
Η επιστολή της ΕΛΜΕ Χανίων προς τους Δήμους του νομού
«Ο τεράστιος αριθμός οργανικών κενών στα σχολεία εδώ και χρόνια και η πλήρωση τους μέσω αναπληρωτών έχει δημιουργήσει μια συνεχώς αυξανόμενη, μετακινούμενη ομάδα χιλιάδων εκπαιδευτικών, η οποία κάθε χρόνο καλείται να παρουσιαστεί και να αναλάβει υπηρεσία σε ελάχιστο χρόνο. Η αναζήτηση στέγης ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές είναι ολοένα και πιο δύσκολη όταν πρέπει να εγκατασταθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες άτομα. Η τουριστικοποίηση του νησιού, η εμπορευματοποίηση και οι νόμοι της αγοράς καταργούν το δικαίωμα στη στέγαση.
Η αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, τα πανάκριβα (σε βαθμό παραλογισμού) ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις (ενοικιάσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ) έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) που ψάχνουν σπίτι.
Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά όταν γνωρίζει ότι υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρει να βρει σπίτι για διαμονή, αλλά και αν καταφέρει, θα πρέπει να ξοδέψει το μισό σχεδόν μισθό του για το ενοίκιο; Έχουμε αναρωτηθεί τι θα σημάνει αν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι φοιτητές κλπ. θα πάψουν να έρχονται στα Χανιά λόγω του απαγορευτικού κόστους διαβίωσης; Θα είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι που τους «καλούν και δεν πάνε» ή το ότι οι συνθήκες που επικρατούν έχουν κάνει απαγορευτική τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στην πόλη των Χανίων αλλά και τον ευρύτερο νομό;
Ως ΕΛΜΕ Χανίων, ζητάμε από τους Δήμους του νομού να πράξουν τα δέοντα, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την ανακούφιση των συναδέλφων.
Προτείνουμε:
· Να διαμορφωθούν κτίρια με ευθύνη και χρηματοδότηση των Δήμων ώστε να στεγάζονται οι νέοι συνάδελφοι σε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.
· Να χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους του Νομού, δωμάτια ξενοδοχείων με φτηνό αντίτιμο.
· Να υπάρξουν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να χτιστούν στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα.
· Γενναία επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασης εκπαιδευτικών, εργαζομένων και φοιτητών.
· Παρεμβάσεις των Δήμων ώστε να μην γίνονται αιφνιδιαστικές εξώσεις πριν το τέλος του σχολικού έτους.
Σε κάθε περίπτωση ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Δημοτική Αρχή για να συζητήσουμε το παραπάνω σπουδαίο ζήτημα».
Πηγή: alfavita.gr