Αγανακτισμένοι και θορυβημένοι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν είναι μόνιμοι κάτοικοι, παραθεριστές και τουρίστες στο Πευκοχώρι στη Χαλκιδική από την -είτε ισχνή είτε και παντελή- έλλειψη υδροδότησης που τους ταλαιπωρεί εδώ και μέρες μέσα στο κατακαλόκαιρο και δεν τους επιτρέπει να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.
Ήδη παραθεριστές έχουν επικοινωνήσει κατ’ επανάληψιν με τη Voria.gr από την περασμένη εβδομάδα και έχουν καταγγείλει το πρόβλημα, στην προσπάθειά τους να εισακουστούν, ενώ ο δήμος Κασσάνδρας έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να μην ποτίζουν γκαζόν και να μην πλένουν αυτοκίνητα και η δήμαρχος, Αναστασία Χαλκιά διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα στους παραβάτες. Το ζήτημα της υδροδότησης ανακύπτει κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής ως συνέπεια του υπερτουρισμού και της υπερακατανάλωσης, καθώς ο πληθυσμός των περιοχών του νομού πολλαπλασιάζεται εκθετικά και μοιραία αυξάνονται οι ανάγκες. Ωστόσο φέτος, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, είναι η πρώτη φορά που σχεδόν δεν βλέπουν σταγόνα νερού για ημέρες.
Σύμφωνα με νέες καταγγελίες διαμενόντων στο Πευκοχώρι στη Voria.gr το νερό… αγνοείται από τις οικίες μόνιμων κατοίκων και παραθεριστών εδώ και 8 ημέρες.
Κάτοικος του Πευκοχωρίου αναφέρει πως το νερό στη δυτική πλευρά του οικισμού όπου διαμένει έρχεται για πολύ λίγες ώρες τα ξημερώματα και τρέχει με πολύ μικρή πίεση και σε ελάχιστη ποσότητα. Όπως λέει, τίθενται σοβαρά ζητήματα υγιεινής καθώς δεν υπάρχει νερό για την τουαλέτα, για τον καθαρισμό των σκευών αλλά και για το μπάνιο των διαμενόντων στην περιοχή. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «οι τουρίστες κάνουν την ανάγκη τους στον δρόμο», ενώ όλα τα παραπάνω τής προκαλούν φόβο. «Θα πάθουμε… χολέρα», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει μία ακριβής εξήγηση για το φαινόμενο της ανεπαρκούς υδροδότησης στην περιοχή. «Δεν γίνεται οι άνθρωποι του δήμου να μας λένε ψέματα για βλάβες σε δίκτυα που θα αποκατασταθούν σε λίγες ώρες, καθώς δεν έχουμε ποτέ νερό», υποστηρίζει συγκεκριμένα.
Άλλη, δε, κάτοικος στην περιοχή, όπου παραθερίζει για περίπου 30 χρόνια, λέει στη Voria.gr ότι καλεί επανειλημμένα στον δήμο για το ζήτημα και οι κλήσεις της μένουν αναπάντητες. Τονίζει, δε, ότι τα περί υπερκατανάλωσης για ποτίσματα και πισίνες αποτελούν τη μισή αλήθεια, αφού υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες -για παράδειγμα ξενοδοχεία- που έχουν προχωρήσει σε δικές τους γεωτρήσεις. «Δεν αποτελεί δικαιολογία μόνον η αναφορά στα ποτίσματα», τονίζει.
Ο Αλκιβιάδης Μαρτινίδης, ο οποίος μένει στο ανατολικό Πευκοχώρι, υπογραμμίζει πως οι κάτοικοι σηκώνονται νωρίς το πρωί για να μαζέψουν νερό για τις ανάγκες της υπόλοιπης ημέρας. «Στις λίγες ώρες που έρχεται το νερό νωρίς το πρωί το μαζεύουμε όπως μπορούμε, με την πίεση που τρέχει, για να κάνουμε ένα μπάνιο με τα μπουκάλια», λέει. Μάλιστα, όπως τονίζει, τα εμφιαλωμένα νερά τείνουν να γίνουν δυσεύρετα. «Κάποια σούπερ μάρκετ ξεμένουν από εξάδες νερού, ενώ έχουμε ακούσει μέχρι και για… κράτηση εξάδας», τονίζει, συμπληρώνοντας πως «πηγαίνουμε σε άλλα χωριά για να προμηθευτούμε εμφιαλωμένα νερά και να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε».
Γνώστες των ζητημάτων της περιοχής αναφέρουν ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί (ούτε) αυτό το καλοκαίρι, ενώ όλοι οι φορείς συζητούν με τη διοίκηση του δήμου Κασσάνδρας προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να τοποθετηθούν τα περίπου 40.000 έξυπνα υδρόμετρα τα οποία θα βοηθήσουν ώστε να εξοικονομείται νερό και να εξυπηρετούνται ομαλότερα οι ανάγκες όσων μένουν στο Πευκοχώρι.
Την ίδια ώρα, οι αγανακτισμένοι κάτοικοι σκέφτονται να συνασπιστούν και να αντιδράσουν μαζικά. Συλλέγουν ήδη υπογραφές προκειμένου να μετρηθεί η συμμετοχή τους και να ενημερώσουν επίσημα πολιτικούς για το ζήτημα.
Τι υποστηρίζει ο δήμος
Η Voria.gr επικοινώνησε εκ νέου με τη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία παραδέχθηκε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο Πευκοχώρι και όπως είπε «δεν υπάρχει άλλη περιοχή που να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα».
Το μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με την ίδια εντοπίζεται στο δυτικό Πευκοχώρι, όπου, όπως υποστηρίζει, «βρίσκονται οι βίλες και τα αγροτεμάχια τα γκαζόν των οποίων ποτίζονται, με αποτέλεσμα να τραβούν πολύ νερό».
Όπως γνωστοποίησε λίγες ημέρες πριν μέσω της Voria.gr η κ. Χαλκιά, έχουν ήδη βγει στον δρόμο οι επόπτες του δήμου προκειμένου να καταγράψουν τους παραβάτες. «Ποτίζουν γκαζόν και χωράφια κυρίως τα μεσάνυχτα που εμείς δεν μπορούμε να καταγράψουμε τις παραβάσεις. Μπορούμε όμως να καταγράψουμε τα καταπράσινα γκαζόν», σημειώνει η ίδια.
Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Χαλκιά, κύρια αιτία για την έλλειψη υδροδότησης είναι μια μεγάλη βλάβη στο δίκτυο η οποία όμως αποκαταστάθηκε το βράδυ της Δευτέρας και έτσι «οι κάτοικοι στο Πευκοχώρι θα έχουν νερό και θα προσπαθήσουμε να υποβοηθήσουμε τη δεξαμενή με άλλες γεωτρήσεις, ώστε να δώσουμε νερό και στο δυτικό τμήμα του».
Όπως όμως λέει, οι ποσότητες νερού στη δεξαμενή η οποία εξυπηρετεί το Πευκοχώρι έτσι κι αλλιώς δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. «Η δεξαμενή χωρά 350 κυβικά μέτρα νερό, ενώ οι ανάγκες το καλοκαίρι ξεπερνούν τα 400 κ.μ. και έτσι δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση», λέει η δήμαρχος.
Η επίλυση του προβλήματος φαίνεται ότι βρίσκεται αρκετά μακριά. Η κ. Χαλκιά χαρακτηρίζει το έργο του φράγματος του ποταμού Χαβρία «πονεμένη ιστορία». Το φράγμα του Χαβρία φαινόταν ως η ιδανική λύση για το ζήτημα της υδροδότησης, όμως δεν ξεκίνησε ποτέ καθώς οι ενδιαφερόμενες εταιρείες απέσυραν τις προσφορές τους, αφού η μελέτη για την εκπόνηση του έργου έγινε το 2019 με εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Κι αυτό γιατί η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά φαίνεται ότι κατέστησαν την κατασκευή του ασύμφορη για τους αναδόχους. Όπως μάλιστα λέει η κ. Χαλκιά, «ο δήμος μας δεν συμπεριελήφθη καν στην πρώτη φάση του έργου και είναι ένα εγχείρημα το οποίο δεν το πιστεύω σαν δήμαρχος».
Υπάρχει, ακόμη, ένα πρόγραμμα για το οποίο ο δήμος Κασσάνδρας έχει καταθέσει αίτημα ένταξης εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Χαλκιά θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. «Το έργο αφορά στην ύδρευση και στην άρδευση για τις περιοχές του Πευκοχωρίου, της Χανιώτης και του Πολύχρονου. Το νερό της αποχέτευσης θα μετατρέπεται σε νερό για άρδευση», σύμφωνα με την ίδια.
Έως τότε, ωστόσο, η ανεπάρκεια των αποθεμάτων νερού φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί όσους ζουν αυτές τις μέρες στο Πευκοχώρι και ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα του χωριού, αφού άμεσες λύσεις δεν προκύπτουν ούτε με το… σταγονόμετρο.