Με πρώτους τους Έλληνες, 85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές και επισήμους, διέπλευσαν τον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων, που πέρασε από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ.
Οι θεατές πήραν από νωρίς τη θέση τους σε κερκίδες στις όχθες του ποταμού, όπου πάνελ με έργα παγκοσμίου φήμης κάνουν το τοπίο εκθαμβωτικό. Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Σαρανταπέντε χιλιάδες αστυνομικοί και ο στρατός βρίσκονταν επί ποδός.
Η τελετή σχεδιάστηκε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, όμως οι διαρροές ήταν πολλές, με αναφορές στα ονόματα της Άγια Νακαμούρα, της Λέιντι Γκάγκα και της Σελίν Ντιόν. Αναφορά είχε γίνει και στο ρεπερτόριο της Έντιθ Πιαφ και του Σαρλ Αζναβούρ.
Είχε διάρκεια 3:45 ωρών και πραγματοποιήθηκε κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του Σηκουάνα. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων η τελετή έναρξης έγινε έξω από ένα στάδιο, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της τελετής Τομά Ζολί να αναφέρει ότι πάντα ότι ήθελε να προωθήσει τη γαλλική κληρονομιά.
Ωστόσο, το τέλος της γιορτής ήταν το πιο εντυπωσιακό κομμάτι, με τη φλόγα να πετάει πάνω από το Παρίσι με αερόστατο και τη Σελίν Ντιόν, στη μεγάλη επιστροφή της μετά από περίπου 4 χρόνια, να ερμηνεύει Εντίθ Πιαφ, κλείνοντας τη βραδιά, από τον Πύργο του Άιφελ.
Η πορεία της φλόγας μέχρι τον ουρανό
Ο Ράφα Ναδάλ έδωσε τη Φλόγα στην πρώην πρωταθλήτρια τένις, Αμελί Μορεσμό, η οποία έξω από το μουσείο του Λούβρου την παρέδωσε στον πρώην παίκτη του ΝΒΑ, τον σούπερ σταρ, Τόνι Πάρκερ.
Συναντηθηκαν με Παραολυμπιονίκες αθλητές (Κεϊτά, Χανκινκάν), ακολούθησε η σειρά του αθλητή χάντμπολ Μικαέλ Γκιβού, τρεις φορές Ολυμπιονίκης, αρκετοί ακόμα αθλητές, ο γηραιότερος εν ζωή Γάλλος Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία,, ηλικίας 100 ετών, Σαρλ Κοστ, η κορυφαία Ολυμπιονίκης της Γαλλίας όλων των εποχών, Μαρί Ζοσέ Περέκ και ο Γαλλος τζουντόκα, Τεντί Ρινέ, ο μοναδικός με τρια χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο τζούντο.
Ηταν οι δύο τους που στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), άναψαν το βωμό σε ένα αερόστατο, το οποιο θα βρίσκεται πάνω από το Παρίσι σε όλη τη διαρκεια των Αγώνων.
Ωστόσο, ο διεθνής Τύπος αλλά και ο κόσμος που παρακολούθησε την τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, διχάστηκε από το θέαμα που παρουσίασαν οι Γάλλοι στις όχθες του Σηκουάνα.
«Les Misérables» (Οι Αθλιοι) ή «Η καλύτερη στην ιστορία»;
Με πληροφορίες από: lifo.gr
Πηγή φώτο: Olympics/Facebook