Θεσσαλονίκη: Όλο το χρονικό της πυρκαγιάς στο Στρατόπεδο Καρατάσιου

Ολοκληρωτικά καταστράφηκε παλιός στρατώνας, 500 τμ. στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (14/8), στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.

Η φωτιά φέρεται να ξέσπασε αρχικά σε ξερά χόρτα εκτός του κτιρίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο παλιό οίκημα, μέσω ενός πεύκου που λαμπάδιασε και τμήμα του έπεσε στη σκεπή.

Ο παλιός στρατώνας με εύφλεκτο υλικό στο εσωτερικό του θα μπορούσε να μετατρέψει τον πνεύμονα της περιοχής σε παρανάλωμα του πυρός, ωστόσο η έγκαιρη και άμεση επέμβαση των αρχών και των εθελοντών, ανέκοψε την πορεία της.

Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 11 χθες το βράδυ και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, ωστόσο μια νέα αναζωπύρωση την ώρα εκείνη έθεσε σε νέο συναγερμό τις αρχές.

«Το αποτέλεσμα ήταν το λιγότερο καταστροφικό για το πρώην στρατόπεδο», σημειώνει στο GRTimes, ο Σταύρος Φέτκος, αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας του δήμου Παύλου Μελά και δηλώνει πως: «Ο δήμος Παύλου Μελά, σε συνεργασία με όλες τις άλλες αρχές ήταν εκεί γιατί έχει κάνει δόγμα την πρόληψη και όχι τη θεραπεία ενός προβλήματος στο μέτρο του δυνατού, με τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Με αυτά τα μέσα που έχουμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και φυσικά να διαφυλάξουμε τον πνεύμονα πρασίνου της περιοχής»

Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν συνολικά μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας και δυνάμεων του δήμου Παύλου Μελά.

«Ο δήμος Παύλου Μελά ενεργοποίησε την παροχή υδροφόρας, οι εθελοντικές ομάδες συνέδραμαν στην κοπή δέντρων, απομάκρυνση κλαδιών και ξερών χόρτων, υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία είχε και τον επιχειρησιακό έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Φέτκος.

Μέχρι και αυτή την ώρα (11.00 π.μ.) παραμένουν δυνάμεις στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης ή και επέκτασης, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με το υψηλό θερμικό φορτίο που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό του, μπορεί να προκαλέσουν νέα εστία.

Φωτιά στο Καρατάσιου: Πως εκδηλώθηκε 

«Η φωτιά εκδηλώθηκε έξω από το κτίριο σε χόρτα, πήρε φωτιά διπλανό πεύκο, το οποίο έπεσε στη σκεπή του κτιρίου και από εκεί επεκτάθηκε η φωτιά στο εσωτερικό του κτιρίου. Ευτυχώς το φλεγόμενο πεύκο δεν πήγε προς τα άλλα πεύκα, γιατί είναι αποτελεί εύφλεκτη ύλη και εύκολα επεκτάσιμη, οπότε αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν εκεί, καθώς υπάρχουν αρκετά πεύκα», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος.

Στο εσωτερικό του μεγάλου οικήματος υπήρχε εύφλεκτη ύλη, όπως στρώματα και παλιά ενδύματα.

Τα ακριβή αίτια για την εκδήλωση της φωτιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι πολύ συχνά, εγκαταλελειμμένα κτίρια μετατρέπονται σε καταφύγια από αστέγους ή άπορους συνανθρώπους μας.

«Το θετικό είναι πως δεν υπήρχε στο εσωτερικό άνθρωπος, δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς καταστράφηκε το εγκαταλελειμμένο κτίριο, 500 τ.μ., το οποίο βρίσκεται κοντά στη Λεωφόρο Στρατού», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Πηγή:grtimes.gr