Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι να κλειδώσει η παραμονή του παραρτήματος του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι προ περίπου ενός έτους η παραμονή του Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη τέθηκε εν αμφιβόλω, μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κεντρικού ιδρύματος στο Μόναχο για κλείσιμο 10 Ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ήταν και της Θεσσαλονίκης, κατόπιν πιέσεων του γερμανικού ΥΠΕΞ με στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 24 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Τότε, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση το Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης να απορροφηθεί από το αντίστοιχο της Αθήνας, ενώ φέρεται να είχε εξεταστεί και η πώληση του κτηρίου που ανήκει στο γερμανικό δημόσιο, το οποίο πλήρωνε ετήσιο φόρο περί τις 200.000 ευρώ για το ακίνητο στη Βασιλίσσης Όλγας.
Ακολούθησαν αντιδράσεις από τοπικούς φορείς που τόνιζαν σε όλους τους τόνους τη διαχρονική εκπαιδευτική και πολιτιστική προσφορά του Γκαίτε στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης αλλά και τη σημασία παραμονής του στην πόλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Στράτος Σιμόπουλος ασχολήθηκε πολύ ζεστά με το θέμα και ανέλαβε πρωτοβουλίες επίλυσής του, ενημερώνοντας σχετικά τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη αλλά στη συνέχεια και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Και, πράγματι, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί πείστηκαν για τη σημασία της παραμονής του Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνοντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο, ειδική νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για την οριστική παραμονή του ινστιτούτου στην πόλη και ενθαρρύνει την παραμονή και άλλων αντίστοιχων ιδρυμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση (το ν/σ είναι υπό διαβούλευση), τα ακίνητα των μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών/μορφωτικών/πολιτιστικών ιδρυμάτων κρατών-μελών της ΕΕ απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και από σειρά άλλων φόρων οι οποίοι επιβάρυναν τον προϋπολογισμό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά φέρεται να είναι ικανοποιημένη από τη σχετική ρύθμιση, κάτι που βέβαια μένει να φανεί και στην πράξη με την οριστικοποίηση της παραμονής του Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη.
Η νομοθετική ρύθμιση αφορά την απαλλαγή από τεκμαρτό εισόδημα και Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων της δωρεάν παραχώρησης ακινήτων ξένων κρατών σε μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα για την εκπλήρωση του μορφωτικού και πολιτιστικού τους σκοπού.
Οι φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα ισχύουν στα φορολογικά έτη 2024 και επόμενα έτη, θα αφορούν συγκεκριμένα «σε ξένα κράτη, εφόσον το ακίνητο χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση πρεσβείας ή προξενείου του ξένου κράτους ή για την εγκατάσταση πρεσβευτή, πρόξενου και λοιπών διπλωματικών αντιπροσώπων και πρακτόρων του ξένου κράτους, με τον όρο της αμοιβαιότητας, ή εφόσον το ακίνητο παραχωρείται δωρεάν από το ξένο κράτος, την πρεσβεία ή το προξενείο ξένου κράτους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία χορηγούν τίτλους ή πιστοποιητικά ξένης γλώσσας που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, όπως αυτοί ή αυτά καθορίζονται με βάση την παρ. 4 του άρθρου 10 του π.δ. 85/2022 (A΄ 232), για την εκπλήρωση του μορφωτικού ή πολιτιστικού τους σκοπού, εφόσον η παραχώρηση αυτή γίνεται από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το Γκαίτε Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1955 με σκοπό την προαγωγή του γερμανο-ελληνικού πολιτιστικού διαλόγου, την προώθηση της γερμανικής γλώσσας και τη διάδοση πληροφοριών για τη Γερμανία.
Πηγή: Voria.gr