Η Διεθνής Σύνοδος για τη Βιωσιμότητα στη Θεσσαλονίκη «Thessaloniki Sustainability Summit – 2024» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 9.00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.
Πρόκειται για την 5η ετήσια αντίστοιχη εκδήλωση που διοργανώνεται από το δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών «Sustainable Development Solutions Network-SDSN Black Sea» κάθε Σεπτέμβριο, παράλληλα με τη ΔΕΘ.
Το SDSN Black Sea, με έδρα το ΑΠΘ και Πρόεδρο τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Νικόλαο Θεοδοσίου, λειτουργεί από το 2018 και περιλαμβάνει 12 χώρες από τα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, ο Καθηγητής του «Karlsruhe Institute of Technology», Johannes Orphal, και η Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κα Monika Frank.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστεί η πρώτη Έκθεση Βιωσιμότητας των χωρών του δικτύου, υπό τη συντονιστική ευθύνη του Καθηγητή Ν. Θεοδοσίου. Η έκθεση έχει εκπονηθεί από μέλη του ΑΠΘ που συμμετέχουν στο δίκτυο.
Το δεύτερο μέρος θα φιλοξενήσει μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Summit of the Future», συντονιζόμενη από τον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, διπλωματών και μελών του SDSN Black Sea. Τα συμπεράσματα της συζήτησης θα διαβιβαστούν στα Ηνωμένα Έθνη από τον Καθηγητή Θεοδοσίου, ο οποίος θα συμμετάσχει στο «Summit of the Future» στη Νέα Υόρκη, στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2024. Το «Summit of the Future» που είναι και το θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική Συνέλευση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου
Το τρίτο μέρος, υπό τη συντονιστική ευθύνη του Καθηγητή Νίκου Μουσιόπουλου, θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο της Γερμανίας στη ΔΕΘ, σε συνεργασία με το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο. Το θέμα της συζήτησης είναι «Ανάκτηση ενέργειας από βιοαπόβλητα, ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας».
Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή και ελεύθερη για το κοινό, με δυνατότητα παρακολούθησης τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, μέσω του συνδέσμου https://authgr.zoom.us/j/99904913754?pwd=MKSz7RuAHz32b2hEseTGYIOTebawLq.1#success
Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών «Sustainable Development Solutions Network-SDSN Black Sea» στον σύνδεσμο https://sdsn-blacksea.auth.gr/