Στο φαινόμενο της βίας των ανηλίκων, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί, αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σε συνέντευξη που παραχώρησε, ενώ επισήμανε πως από την 1η έως τις 19 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει ήδη 27 καταγγελίες, 12 από γονείς και 15 από μαθητές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων της ενδοσχολικής βίας μάς προβληματίζει πολύ και απαιτεί από εμάς, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δραστικά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή της στο σχολικό περιβάλλον».
«Θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ασφαλή για όλους τους μαθητές και θα εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της σχολικής κοινότητας», επεσήμανε.
Η υφυπουργός χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και της εξάπλωσής του και τόνισε ότι η δράση του υπουργείου είναι πολυεπίπεδη:
«Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για την καταγραφή καταγγελιών από γονείς και μαθητές, ο διπλασιασμός των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, η θεσμοθέτηση του συμβούλου σχολικής ζωής, οι 150.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, η ενδυνάμωση των υποστηρικτικών φορέων με αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού τους κατά 152%, η συνεργασία με αρμόδιους φορείς για στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία, η ένταξη αρχών και αξιών στη διδασκαλία των παιδιών μας, όπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, η διαφορετικότητα κ.α. μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, την υλοποίηση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και τις δράσεις Ενεργού Πολίτη, είναι τα δικά μας όπλα για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε το bullying».
Ειδικότερα, όσον αφορά στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από την 1η έως τις 19 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει ήδη 27 καταγγελίες, 12 από γονείς και 15 από μαθητές.
Το πιο πρόσφατο μέτρο που έλαβε το υπουργείο Παιδείας είναι η αυστηροποίηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στο σχολικό περιβάλλον, που, όπως ανέφερε η κα. Μακρή, «συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις και με εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, μέσα από ένα καθορισμένο και δομημένο πλαίσιο συνεπειών».
«Απαγορεύεται ρητά, η εμφανής κατοχή και η χρήση κινητών τηλεφώνων ακόμη και στο διάλειμμα και οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές για τους μαθητές που φωτογραφίζουν, μαγνητοφωνούν ή βιντεοσκοπούν συμμαθητές ή καθηγητές τους μέσα στο σχολείο, ξεκινώντας από ημερήσια έως και πενθήμερη αποβολή και θα καταλήγουν ακόμα και στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για παιδιά που παραβίασαν τα προσωπικά δεδομένα των συμμαθητών τους», εξήγησε η κα. Μακρή.
Πηγή:alfavita.gr