Έναν μήνα εκτός σχολείου έχουν συμπληρώσει μαθητές με αναπηρία οι οποίοι έχουν διαμοιραστεί σε αλλά ειδικά σχολεία, μετά από το λουκέτο στο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας. Οι γονείς, αγανακτισμένοι από αυτήν την κατάσταση, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να συναντηθούν με τον αντιπεριφερειάρχη ΜΕ Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα. Η συνάντηση αποτέλεσε πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Γιουτίκα, ο οποίος μάλιστα είχε ζητήσει και σε προηγούμενο χρονικό διάστημα να συναντήσει τους γονείς των μαθητών.
Αιτία για την απουσία των παιδιών είναι μια άλλη απουσία, αυτή των σχολικών λεωφορείων. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κρίθηκε άγονος με αποτέλεσμα τα παιδιά με αναπηρία να στερούνται το μαθησιακό τους περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκείνα και τους κηδεμόνες τους. Πέρσι το ζήτημα τακτοποιήθηκε τελικά στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ φέτος σχολικά λεωφορεία για όλους τους μαθητές φαίνεται ότι θα υπάρχουν έως τις 10 Νοεμβρίου, πράγμα το οποίο θα έχει αφήσει αρκετά παιδιά εκτός μαθημάτων για 1,5 μήνα. Το κώλυμα ξεκινά από το υπουργείο Παιδείας το οποίο είναι αρμόδιο να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την εύρεση των λεωφορείων. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τρεις φορές και απέβη άγονος και σύμφωνα με τον κανονισμό δόθηκε πλέον η δυνατότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μισθώσει με δικούς της πόρους οχήματα προκειμένου τα παιδιά να μετακινηθούν.
«Τα παιδιά μας πιέστηκαν πάρα πολύ με το κλείσιμο του σχολείου», δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας για το λουκέτο στο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας η Μένη Δημητριάδου, μητέρα παιδιού το οποίο κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.
«Μας διαμοίρασαν και προσπαθήσαμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για να πάνε σε άλλα σχολεία και όλο αυτό το βιώσαμε άσχημα. Τώρα όμως δεν υπάρχει μεταφορά και με ρωτάει το παιδί μου, ‘’μαμά, σχολείο;’’», ανέφερε η ίδια σε μια προσπάθεια να περιγράψει όσα βιώνει μαζί με το παιδί της καθημερινά.
«Ενάμιση μήνα δεν πάμε σχολείο, αφού δεν υπάρχει λεωφορείο. Οπότε δεν ξεκινήσαμε σχολείο γιατί δεν υπάρχει τρόπος να το μεταφέρουμε», τόνισε η κ. Δημητριάδου και εκτίμησε πως «αυτήν τη στιγμή 15 παιδιά από το ΕΕΕΕΚ Πυλαίας δεν πηγαίνουν σχολείο γιατί δεν υπάρχει λεωφορείο».
Η απουσία των σχολικών λεωφορείων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πιέζει ασφυκτικά τους γονείς των μαθητών. «Ένα παιδί με αμαξίδιο δεν μπορείς να το μετακινήσεις πάντοτε με το αυτοκίνητο. Χρειάζεσαι το ειδικά προσαρμοσμένο με τη ράμπα όχημα. Οπότε, όσοι μπορούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους το κάνουν. Οι υπόλοιποι τα κρατάνε στο σπίτι», είπε από την πλευρά της η γραμματέας του ΔΣ του 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης, Άλτα Πανέρα.
«Δεν θα αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος για τους μαθητές. Και ο χαμένος χρόνος στην ειδική αγωγή, δυστυχώς, είναι χρόνια πίσω», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων της Κεντρικής Μακεδονίας, Σταύρος Τριλυράκης.
Τουλάχιστον, όπως φαίνεται να έχουν ενημερωθεί οι γονείς, στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου τα παιδιά θα μεταφέρονται με λεωφορεία στα σχολεία τους. «Αυτή τη διαβεβαίωση πήραμε, αλλά είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από την αρχή του σχολικού έτους. Και βασικό μας αίτημα είναι να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας, να βάλει σχολικά λεωφορεία τα οποία με ασφάλεια και προδιαγραφές πρέπει να μετακινούν τους μαθητές στα σχολεία τους», πρόσθεσε ο κ. Τριλυράκης.
«Δεν πρέπει κανένα παιδί να μείνει στο σπίτι του»
«Οι διαγωνισμοί συνεχίζουν και βγαίνουν άγονοι», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας. Ωστόσο, όπως είπε, «τη Δευτέρα μάς δόθηκε η δυνατότητα από το αρμόδιο υπουργείο να μισθώσει η περιφέρεια ειδικά βανάκια και να πάρει οδηγούς και σχολικούς συνοδούς προκειμένου να γίνει η μεταφορά των παιδιών στα ειδικά σχολεία».
Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, στις αρχές του Νοεμβρίου θα υπάρχουν σχολικά λεωφορεία για όλα τα παιδιά με αναπηρίες, πράγμα για το οποίο οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
«Δεν πρέπει κανένα παιδί να μείνει στο σπίτι του», ήταν το μήνυμά του.
Πηγή: Voria.gr