Στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπράβελος.
Μετά την ανίχνευση κρουσμάτων της μετάλλαξης του ιού και στη χώρα μας, ο κ. Καπράβελος τόνισε πως η επιστημονική κοινότητα γνώριζε την αμυντική ικανότητά του, μέσω μεταλλάξεων.
Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του καθώς η μετάλλαξη μπορεί να ανιχνευθεί μόνο μέσω PCR τεστ, ενώ τα rapid tests δεν έχουν την δυνατότητα να διακρίνουν αν πρόκειται για το νέο στέλεχος του ιού.
Υπενθυμίζεται πως όσοι επιστρέφουν από τη Μεγάλη Βρετανία, δεν υποβάλλονται σε PCR τεστ, ώστε να μπορεί να εξακριβωθεί αν κάποιος φορέας έχει νοσήσει από τη μετάλλαξη του ιού.
Τόνισε μάλιστα πως στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης του νέου στελέχους εργαστηριακά και πρέπει τα όποια ύποπτα κρούσματα να αποστέλλονται στη Αθήνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότεροι φορείς ήδη στη χώρα, από τους 4 που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.
Χαρακτήρισε ακόμη υψηλού επιδημιολογικού ρίσκου την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα επιδημιολογικά στοιχεία, ενόψει και του αναμενόμενου τρίτου κύματος αλλά και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας από την αργή αποκλιμάκωση του δεύτερου κύματος, με τις ΜΕΘ να είναι καλυμμένες κατά 90%.
«Πολύ φοβάμαι πως αυτή η ορμή του τρίτου κύματος θα είναι ανεξέλεγκτη και πολύ ολέθρια για την πατρίδα μας», πρόσθεσε προειδοποιώντας για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η πανδημία το Φεβρουάριο, αν δεν τηρηθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ανοίξουν σχολεία και αγορά νωρίς, μετά και τη χαλαρότητα που υπήρξε την περίοδο των γιορτών.
O χάρτης των σημερινών κρουσμάτων
Σε διψήφιο αριθμό παραμένουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στην πόλη της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 64 νέα κρούσματα ενώ στην Αττική 199, σε σύνολο 427 σε όλη την επικράτεια.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
Υπενθυμίζεται ότι 407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.902 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 54 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5011 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2976 (59.4%) άνδρες.