AstraZeneca: Αλαλούμ με το εμβόλιο – Γιατί άλλαξε γνώμη η Επιτροπή

Πλέον τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας είναι καλύτερη και το ιικό φορτίο πιο χαμηλό.Όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου «υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων». 

Μόνο με αλαλούμ μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, μιας και η σύγχυση που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με το σκεύασμα της AstraZeneca, συστήνοντας πλέον τη χορήγησή του στους άνω των 60 ετών, είναι μεγάλη.

Υπενθυμίζεται πως το βασικό επιχείρημα όταν είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τους 30αρηδες μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν το υψηλό ιικό φορτίο στη χώρα και ότι το όφελος του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ήταν μεγαλύτερο από τον κίνδυνο για  νόσηση ο οποίος ήταν πολύ σοβαρός.

Πλέον τα δεδομένα όμως άλλαξαν, καθώς η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας είναι καλύτερη και το ιικό φορτίο πιο χαμηλό.

Όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου «υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων». 

Πιο αναλυτικά στο σκεπτικό της επιτροπή, το οποίο αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr, τονίζεται πως στη παρούσα φάση που στη χώρα μας τα επίπεδα διασποράς του ιού SARS-CoV-2 είναι μέτρια προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση, κι έτσι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω,στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν.

Ωστόσο οι ειδικοί δεν έκρυψαν τον προβληματισμό της για το επικοινωνιακό κυρίως σκέλος των νέων συστάσεων αλλά και για την τεχνική του mix and match.

Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Δεν συνίσταται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση

Για τον προβληματισμό που προκαλεί η σύσταση αυτή σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση και είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών μίλησε στον ΑΝΤ1 ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε, δεν συνίσταται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca.

“Οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου” τόνισε και επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να υπάρξει παρενέργεια στη 2η δόση. 

“Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας” σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.

Εκτίμησε δε ότι το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η ταχύτητα σε σχέση με την επιλογή ενός άλλου σκευάσματος. “Για τη δεύτερη δόση δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με άλλο σκεύασμα” εξήγησε και ζήτησε να έχουμε στο μυαλό μας χώρο για αλλαγή των επιστημονικών δεδομένων.

“Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση και χρειάζεται να είμαστε ένα βήμα παραπέρα στο να αντιλαμβανόμαστε το γιατί” είπε.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει, για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, εάν χρειαστεί τρίτη δόση απάντησε ότι υπάρχουν μελέτες για το πόσο αποτελεσματικό είναι το μικτό σχήμα, οπότε μέχρι τότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Παγώνη: Να παρέμβει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δοθούν άμεσα σαφείς οδηγίες

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

“Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1.

Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση. 

Έκανε δε γνωστό ότι 470.000 άνθρωποι θα κάνουν τη δεύτερη δόση της AstraZeneca και ότι μόνο μια χώρα ανά τον κόσμο κάνει διαφορετικό δεύτερο εμβόλιο. “Τα μηνύματα είναι λογικά, αλλά θα αλλάξουν τα δεδομένα” πρόσθεσε.

Τέλος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για 15 με 20 ημέρες.

Βατόπουλος: Όσοι, κάτω των 60, έχουν κλείσει ραντεβού με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξουν με άλλο εμβόλιο – Μικρή η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο αυτό

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορονοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά. «Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να  κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000. 

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι για 4ο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι δε θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο, γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Θεμιστοκλέους: Από όλες τις χώρες τη Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο

Στη διαβεβαίωση ότι το AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ένα κάλο εμβόλιο προχώρησε σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ 100.3 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά τη χθεσινή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εν λόγω εμβόλιο μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών. Τόνισε δε ότι πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από όλες τις χώρες τη Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης, Σημείωσε δε ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά.

«Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει, έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα την βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μια δόση, θα λάβουν πιστοποιητικό πλήρως εμβολιασμένου, το οποίο θα είναι έτοιμο προς έκδοση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με 2 εβδομάδες .

πηγή: www.in.gr