Ένταση και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τα Ωνάσεια Σχολεία στην Ξηροκρήνη

Μετά τις αντιδράσεις στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, ένταση επικράτησε χθες και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ένταξη στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση τού 12ου Γυμνασίου και του 16ου ΓΕΛ που βρίσκονται στη Β’ Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Ξηροκρήνης.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπαιδευτικοί οι οποίοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τη μετατροπή των δύο σχολείων σε Ωνάσεια. Τα αίματα άναψαν αρκετές φορές, όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος τους ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ζήτησε και απαίτησε την ένταξη των δύο σχολείων στο πρόγραμμα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, παρουσιάζοντας τους λόγους που αντιδρούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Νίκος Αβραμίδης, με το πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση απογυμνώνεται ένα ολόκληρο διαμέρισμα από τους μαθητές. «Δεν μπορεί να γίνει Παιδεία με εκπαίδευση και μαθητές δυο ταχυτήτων», τόνισε, σημειώνοντας πως «ένας τέτοιος διαχωρισμός των παιδιών μόνο κακά θα φέρει συνολικά στην εκπαίδευση». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Σταύρος Τριλυράκης τόνισε ότι «η ίδρυση των Ωνάσειων δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια υποχώρηση στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση». «Η κυβέρνηση που ψήφισε την παραχώρηση σε ιδιώτες και μιλάει για μετατροπή. Στην πραγματικότητα αυτή η μετατροπή είναι υποβάθμιση», ανέφερε. Ο Ηλίας Σμήλιος σημείωσε ότι και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αντιδρούν. «Εμείς δεν χαρίζουμε τα σχολεία σε κανέναν εφοπλιστή και αυτό λένε όλοι οι εκπαιδευτικοί», υπογράμμισε.

Στις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ότι «την ένταξη των δυο δημοσίων σχολείων στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση δεν την έκανε η κυβέρνηση, τη ζήτησα εγώ». «Και το έκανα γιατί εγώ πιστεύω στην κοινωνική δικαιοσύνη. Από τα 24 σχολεία, δεν υπήρχε ούτε ένα σε μια περιοχή εγκαταλελειμμένη όπως η Β’ Δημοτική Κοινότητα. Και ζήτησα να υπάρξει αυτή η πρόβλεψη για την Ξηροκρήνη», τόνισε ο κ. Αγγελούδης απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, «είναι σαν τις αντιδράσεις που υπήρχαν προ δεκαετιών για το εάν το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα έχει χορηγία και σήμερα είναι η ναυαρχίδα του ΕΣΥ». Την τοποθέτηση του δημάρχου διέκοπταν οι εκπαιδευτικοί για να λάβουν την απάντηση από τον κ. Αγγελούδη: «Μην το κάνουμε συνδικαλιστική αντιπαράθεση, μπορώ να το κάνω και αυτό». Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας Έφη Θεοδωράκη υπογράμμισε ότι ακόμα και για τα παιδιά που δεν θα απορροφηθούν υπάρχουν άλλα δύο σχολεία σε πολύ κοντινή απόσταση.

Πηγή: Voria.gr