Εστίαση: Τι θα ισχύει με το άνοιγμα- Τα μέτρα για πελάτες και εργαζόμενους

Τους κανόνες για το άνοιγμα της εστίασης, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί αυτή θα επαναλειτουργήσει από τις 3 Μαΐου και αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους. Μεταξύ 23.00 και 05.00 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να επαναλειτουργήσουν είναι:

  • Επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 56.10
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο /ΚΑΔ 56.30.10.03
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο ,χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ ΚΑΔ 56.30.10.06
  • Υπηρεσίες καφετέριας/ ΚΑΔ 56.30.10.07
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο / ΚΑΔ 56.30.10.14


Θα παραμείνουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους Κ.Α.Δ. α) 5621 (Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις β) 5630 (Υπηρεσίες ποτών) και γ) τους οκταψήφιους αυτών.

Στο πλαίσιο επαναλειτουργίας της εστίασης είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο (2) φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).

Σε ο,τι αφορά τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης:

  • Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών και μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).
  • Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με την διάταξη τους (90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση).
  • Η χρήση του μπαρ θα επιτρέπεται απ’ τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.