Σταθερός, στο 2,4%, παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 2,5% από 2,6% τον Μάιο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Eurostat, ο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% ετησίως τον Ιούνιο, όπως προέβλεπε η μέση εκτίμηση των αναλυτών, από το 2,6% του Μαΐου.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το πιο στενό μέτρο του λεγόμενο δομικού πληθωρισμού, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων της ενέργειας και του αλκοόλ και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστικό μέτρο των μελλοντικών τάσεων των τιμών, δεν έδειξε τις μικρές τάσεις αποκλιμάκωσης που περίμενε η αγορά.
Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο διατηρήθηκε στο 2,9% ετησίως όπως και τον Μάιο, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρή αποκλιμάκωση στο 2,8%.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% (μετά την μηνιαία αύξηση 0,4% του Μαΐου).
Μία εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος είδε να διατηρούνται οι ανατιμήσεις στο 4,1% ετησίως όπως και τον Μάιο.
Στις κατά τόπου μετρήσεις, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο καταγράφηκε στο Βέλγιο με 5,5% ετησίως, με την Ισπανία στο 3,5% και τις Κροατία, Ολλανδία στο 3,4%.
Αντίθετα, στη Φινλανδία ο πληθωρισμός έτρεξε με μόλις 0,6% ετησίως, στην Ιταλία με 0,9% και στη Λιθουανία με 1%.