Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας την περσινή προετοιμασία «αποτυχημένη»
Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τον τουρισμό παράλληλα με οξεία κριτική στην κυβέρνηση στον τομέα αυτό για όσα έγιναν κατά την περσινή τουριστική σεζόν, κατέθεσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, στην επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αποτυχία, ανεπάρκεια, ανικανότητα» και ζήτησε εξηγήσεις στη Βουλή για την προετοιμασία που έχει γίνει προκειμένου να υποδεχθούμε φέτος ξένους τουρίστες.
Αναλυτικά, σημεία ομιλίας της κ. Γεννηματά:
Τα λάθη του 2020
Όπως αναφέρει, η επερώτηση «έχει στόχο να προλάβουμε φέτος στον Τουρισμό, τα Κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις του 2020. Να πάρουμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην χάσουμε και πάλι τα 14δις που απωλέσαμε πέρυσι σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Να μην επιτρέψουμε να ζήσουμε αυτό που έγινε στα Βόρεια σύνορα μας το καλοκαίρι, όπου δεν υπήρξε κανένας υγειονομικός έλεγχος, με τα γνωστά τραγικά αποτέλεσμα στην Β. Ελλάδα».
Σχολιάζοντας τα δεδομένα του περσινού καλοκαιριού, σημειώνει:
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα προβλήματα της πανδημίας θα έφερναν πτώση στο τουριστικό ρεύμα και στα έσοδα του. Εσείς όμως τι κάνατε για να αντιμετωπίσετε την δύσκολη κατάσταση; Τίποτε το θετικό. Μόνο επικοινωνία, με τις «ανέμελες» δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.
Προβλέψατε 8 δις ευρώ έσοδα και φθάσαμε μόνο στα 4 δις.
Λάθη επί λαθών. Να σας τα θυμίσουμε Κύριοι της κυβέρνησης;
Άνοιγμα άνευ όρων των χερσαίων συνόρων
• έλλειψη συμφωνιών με τρίτες χώρες
• Συγκεχυμένα και καθυστερημένα υγειονομικά πρωτόκολλα
• Διάκριση των τουριστικών περιοχών σε «δήθεν επικίνδυνες» και «μη επικίνδυνες» καταδικάζοντας έτσι πολλές από αυτές
• Παλινωδίες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπου την μια μέρα μιλούσατε για υποχρεωτικούς κανόνες, και την ακριβώς επόμενη οδηγούσατε σε συνωστισμό, αυξάνοντας τον ανώτατο αριθμό επιβατών
• Ένα αποτυχημένο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Ενώ σας είχαμε καταθέσει αναλυτική πρόταση, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι Τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να πάνε διακοπές οι πολίτες που έπληξε οικονομικά η κρίση. Μια πρόταση 750 εκατ. Ευρώ με 3 εκατομμύρια ωφελούμενους με 15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Με προτεραιότητες τους ανέργους, τους εργαζόμενους σε αναστολή, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
• Ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου
Σας προτείνουμε να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα μειώνοντας το ΦΠΑ σε εστίαση και σε ίδιο τον Τουρισμό στο 6% . Και εσείς τον μειώσατε στον καφέ και στην πορτοκαλάδα(!!)
Σας προτείναμε επιδότηση εργασίας ίση με το 40% του μισθού των εργαζομένων, ως κίνητρό για δουλέψουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Εσείς προτιμήσατε τα επιδόματα των 534 ευρώ -και όχι για όλους- και το πλήρως αποτυχημένο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η φετινή προετοιμασία
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη και για την «φετινή χρονιά» με δεδομένες και τις καθυστερήσεις σε όλη την Ευρώπη του εμβολιαστικού προγράμματος. Εξήγγειλε η Κυβέρνηση το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου.
Ερωτώ: Υπάρχει σχεδιασμός; Υπάρχει προετοιμασία; Είναι έτοιμα και έχουν αποσταλεί σε όλες τις επιχειρήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν;
Υπάρχουν εκτιμήσεις για την ροή του τουρισμού στην χώρα μας για τον Μάιο και Ιούνιο ;
Πόσο κόσμο για παράδειγμα περιμένουμε στους δυο πρώτες μήνες;
Έχετε λάβει μέτρα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν;
Θα επιδοτήσετε τα πάγια έξοδα τους , θα στηρίξετε την ρευστότητα τους;
Περιμένουμε απαντήσεις. Εάν υπάρχουν βέβαια.
Στη συνέχεια οι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε «5 συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσης εφαρμογής:
1. Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και να κάνουν χωρίς περιορισμούς τη δουλειά τους.
Αλλά ώστε να αισθάνονται και ασφαλείς οι επισκέπτες μας.
2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια (το έχουμε προτείνει από τον Ιανουάριο). Για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ.
Συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, όπως λέτε ότι έγινε μετά το Ισραήλ. Αλήθεια τι έχετε κάνει με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και τον Ηνωμένο Βασίλειο; Υπάρχουν συμφωνίες; Είναι σε εξέλιξη; Είστε κοντά στο να κλείσετε κάποιες συμφωνίες; Ποιος είναι ο ορίζοντας που έχουμε μπροστά μας;
3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.
5. Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό-εστίαση που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια.
Οι Συλλογικές του Συμβάσεις είναι στον αέρα, αφού το Υπουργείο Εργασίας αρνείται –με απαράδεκτο τρόπο- τη κήρυξη τους ως υποχρεωτικές.
Απαιτούμε να αντιμετωπισθεί άμεσα το θέμα. Δεν μπορεί να επικροτείτε την στάση των ασύδοτων εργοδοτών. Είναι και σε βάρος των εργαζομένων, αλλά δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Πάρτε θέση επιτέλους με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ακόμη:
• Για τους εργαζομένους σε μονομερή αναστολή σύμβασης το 2020, ακόμη το κράτος δεν έχει εμφανίσει τα ένσημα με αποτέλεσμα να χάνονται επιδόματα, όπως αυτό της λοχείας. Και να οδηγούνται οι εργαζόμενοι αύριο Τρίτη σε κινητοποιήσεις.
• Οι εποχιακοί εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης τον Απρίλιο και ακόμη δεν έχει πληρωθεί το «έκτακτο επίδομα» Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου
• Βλέπουμε εκατοντάδες απολύσεις με τα κλειστά ξενοδοχεία, αλλά και άρνηση των εργοδοτών να καταβάλουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020».
Τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης
Έρχομαι τώρα συνοπτικά στο θέμα της αντιμετώπισης του Τουρισμού, στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπάρχουν προτάσεις για γενικότερου χαρακτήρα έργα όπως η ψηφιοποίηση όλων των δραστηριοτήτων και η προώθηση της “πράσινης ενέργειας”, που θα επηρεάσει θετικά το τουριστικό μας προϊόν.
Όμως οι προβλεπόμενες άμεσες παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές και πολύ κατώτερες της σημασίας που έχει ο Τουρισμός για την Οικονομία και την Απασχόληση.
Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κανένα μεγάλο και ταυτόχρονα εμβληματικό και αναγκαίο έργο σε κάθε περιφέρεια, πχ ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο στην Αθήνα ή η όπως έχει προτείνει ο ΣΕΤΕ το 2020 μετατροπή της Ρόδου σε αειφόρο προορισμό.
Περιλαμβάνονται βέβαια αυτονόητες δράσεις όπως για το Τατόι, τα περιφερειακά αεροδρόμια, την προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με τις Κυβερνητικές προτάσεις δεν υπάρχει απάντηση στα δύο μεγαλύτερα ερωτήματα που τίθενται για τον Ελληνικό Τουρισμό σήμερα.
Πώς θα επεκταθεί η μικρή μας τουριστική περίοδος, και πως θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
Σημεία για τα οποία στο δικό μας εναλλακτικό σχέδιο αποδίδουμε ιδιαίτερο βάρος προτείνοντας:
• Την παροχή φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για δικτυώσεις και συμπράξεις μικρών “ποιοτικών” επιχειρήσεων, και την προώθηση τους στην Διεθνή τουριστική αγορά.
• Την ενίσχυση προγραμμάτων “Δουλεύουμε έξω, μένουμε Ελλάδα” σε κάθε Περιφέρεια. Πρόγραμμα με τηλεργασία επισκεπτών που απαιτεί δίκτυα υψηλής ταχύτητας, υποδομές μεταφορών και υγείας όλο το χρόνο.
Ακόμη και τα προβλεπόμενα κονδύλια για την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος είτε αφήνουν “έξω” ορισμένες εναλλακτικές μορφές τουρισμού (πχ θρησκευτικό, πολιτιστικό, ολιστικό), είτε μένουν σε αεροστολογίες για τον αγροτουρισμό όταν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, όταν δεν έχουν προσχωρήσει τα αναγκαία τοπικά σύμφωνα.
Τέλος 2 ερωτήματα:
1ον Υπάρχουν μελέτες για την “προστασία από την κλιματική αλλαγή” του Δίου, των Δελφών, της Κνωσού, των Φιλίππων, του Μυστρά και άλλων μνημείων που ονομαστικά αναφέρονται στο σχέδιο σας, ή είναι όλα στον αέρα;
2ον Προβλέπονται κονδύλια για “βελτίωση της οδικής ασφάλειας” σε τουριστικές περιοχές.
Υπάρχουν μελέτες ή τουλάχιστον καταγραφή των πραγματικών αναγκών και προτεραιοτήτων; Ή θα γίνει κατανομή με βάση άλλου τύπου «εξυπηρετήσεις»;
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr