Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης
Από τα γήπεδα της Κρήτης, στο περιθώριο της ΑΕΚ και από εκεί, στην κορυφή του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Ο Γιώργος Γιακουμάκης έχει πάρει στις πλάτες του τη Φένλο, διαλύει τα αντίπαλα δίχτυα και βγάζει… «οφσάιντ» το ελληνικό ποδόσφαιρο!
«Ήμουν εκεί κάθε Κυριακή για να τον δω να παίζει ζωντανά. Ήταν το είδωλό μου. Σκόραρε πολύ συχνά και κέρδισε τη Χρυσή Μπάλλα με τη Φίτεσε. Μακάρι να μπορούσα να κερδίσω τα μισά που έχει κάνει». Τα πεπραγμένα του Νίκου Μαχλά στην Ολλανδία, τον είχαν μετατρέψει σε ένα πραγματικό όνειρο για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, από την ίδια περιοχή.
Ο Γιώργος Γιακουμάκης σκόραρε κόντρα στη Φορτούνα Σιτάρντ και έφτασε τα 21 γκολ σε συνολικά 20 συμμετοχές στο ολλανδικό πρωτάθλημα, παραμένοντας (και με μεγάλη διαφορά) στην κορυφή των πίνακα των σκόρερ. Ο Έλληνας φορ επιβεβαίωσε ότι το «πλούσιο» ταλέντο της χώρας μας, πιάνει κυρίως στο εξωτερικό και η Φένλο νιώθει ευλογημένη που βρήκε τον δικό της Μαχλά.
Γύρισε όλα τα γήπεδα της Κρήτης μέχρι το… όνειρο της Αθήνας!
Γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου του 1994 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Γιώργος Γιακουμάκης έδειξε από νωρίς πως το μεγάλο του ταλέντο, ήταν στο «τραντάζει» τα δίχτυα. Από τις μέρες που βρισκόταν στον Ατσαλένιο, ο νεαρός άσος είχε κάνει άπαντες να εμπεδώσουν ότι πρόκειται για ένα μελλοντικό αστέρι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στα 16 του, ο Πλατανιάς μένει ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις του σε τοπικά τουρνουά και τον κάνει δικό του, προσφέροντας του επαγγελματικό συμβόλαιο. Με 1,5 χρόνο παρουσίας μεταξύ δεύτερης και πρώτης ομάδας, αποφασίζεται να παραχωρηθεί δανεικός στην Επισκοπή Ρεθύμνου.
Εκεί, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να πάρει συμμετοχές στα πόδια του και έξι μήνες αργότερα, επιστρέφει και πάλι στον Πλατανιά με 2 γκολ και μία ασίστ σε 14 συμμετοχές στη βαλίτσα του. Στους «ερυθρόλευκους» έπαιξε για τρία ολόκληρα χρόνια και έγινε από τους κορυφαίους φορ στην ιστορία τους. Όπως ήταν φυσικό, στα 23 του, κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα των «μεγάλων» πάνω του. Η ΑΕΚ, ωστόσο, ήταν εκείνη που κατάφερε να πείσει τόσο τον παίκτη, όσο και την ομάδα, κοστίζοντας το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ. Ο ενθουσιασμός του ίδιου ήταν τεράστιος όμως δεν περίμενε σε τι μπορεί να εξελιχθεί.
Το απόλυτο σκοτάδι με μία… «σπίθα» και οι δύο δανεισμοί!
Από την αρχή της θητείας του στην Ένωση, τα πράγματα δεν πήγαιναν πολύ καλά. Ο χρόνος συμμετοχής του δεν κατάφερε ποτέ αυξηθεί και όλο και λιγότεροι πίστευαν ότι ο ταλαντούχος επιθετικός μπορεί να καθιερωθεί στην ΑΕΚ. Συνολικά έκατσε 1,5 χρόνο στα «κιτρινόμαυρα» χωρίς να καταφέρει πολλά πράγματα. Ήταν μέλος του πρωταθλήματος αλλά και δίπλα σε μεγάλες στιγμές της Ένωσης, χωρίς όμως να έχει ενεργή συμμετοχή. Βέβαια, για ένα πολύ βασικό λόγο, οι φίλοι της ομάδας θα τον θυμούνται για πάντα.
Ήταν 4 Φεβρουαρίου του 2018, όταν η ΑΕΚ φιλοξενήθηκε από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το πρωτάθλημα κρινόταν μεταξύ των δύο ομάδων και του ΠΑΟΚ. Ο 24χρονος επιθετικός περνάει στον αγωνιστικό χώρο, πέντε λεπτά πριν το τέλος. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ είχε βάλει μπροστά στο σκορ τους γηπεδούχους στο 81ο λεπτό και ο Τσιγκρίνσκι ισοφάρισε στο 87ο. Εκεί, ήρθε η μεγάλη στιγμή του Κρητικού άσου, όταν με κοντινή προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έστειλε τους «κιτρινόμαυρους» στα ουράνια. Η ΑΕΚ έφυγε με το «διπλό», το οποίο της έδωσε και τον τίτλο.
Από εκεί και πέρα, οι χαμηλές «πτήσεις» του δεν του επέτρεψαν να καθιερωθεί στο ρόστερ. Το αποτέλεσμα ήταν παραχωρηθεί δύο φορές δανεικός. Αρχικά, για έξι μήνες στον ΟΦΗ, όπου έκανε τη διαφορά και έπεισε ότι πρέπει να πάρει και μία δεύτερη ευκαιρία. Τελικά, μετά από ένα μικρό διάστημα, κατέληξε και πάλι εκτός Σπατών αλλά αυτή τη φορά, εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η Γκόρνικ Ζάμπρζε ήταν η πρώτη ομάδα που χρειάστηκε να μεταναστεύσει ο νεαρός άσος. Αν και τα τρία γκολ σε 12 συμμετοχές, δεν έπεισαν πάλι την ΑΕΚ, το όνομά του στο εξωτερικό είχε φτιάξει την δική του βαρύτητα.
Η προοπτική της Φένλο, τα ρεκόρ και το «φτωχό» ελληνικό πρωτάθλημα…
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Φένλο βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ για την απόκτηση του Έλληνα φορ. Μπορεί στα ελληνικά δεδομένα να είναι μικρό κόστος, όπως για τη «φτωχή» ολλανδική ομάδα, ήταν τεράστια επένδυση. Η επίτευξη της συμφωνίας και η ανακοίνωση του νεαρού φορ από τους Ολλανδούς δεν «συγκίνησε» κανέναν, όμως ήταν η αφετηρία ενός πραγματικού «πολυβόλου». Από τις πρώτες συμμετοχές, ο Γιακουμάκης έδειξε τον πραγματικό του εαυτό και κατάφερνε να τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες. Η Φενλο, από φαβορί υποβιβασμού, έχει πλέον βάσιμες πιθανότητες παραμονής.
Ο ίδιος, έχοντας βρει 21 φορές δίχτυα σε συνολικά 20 ματς πρωταθλήματος αλλά και άλλα δύο σε έναν αγώνα κυπέλλου, αποτελεί ότι πιο «καυτό» υπάρχει στη χώρα. Τα βλέμματα των μεγάλων ομάδων καρφωθήκαν πάνω του και ήταν δεδομένο πως έξι μήνες αργότερα, η μεταγραφική περίοδος του χειμώνα θα ήταν δύσκολη. Ωστόσο, το κυριότερο σε όλο αυτό, ήταν η σκιά του ελληνικού ποδοσφαίρου που είχε σκεπάσει το ταλέντο του νεαρού. Η ΑΕΚ προτίμησε να τον «ξεφορτωθεί» και τώρα βλέπει τη Μπέρμιγχαμ να προσφέρει 4 εκατ. ευρώ (!) για να τον αποκτήσει.
Όσο για τα ρεκόρ του, αυτά που έχει κάνει είναι απλά απίθανα. Συγκεκριμένα, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει τρία χατ-τρικ σε μία σεζόν στο ολλανδικό πρωτάθλημα από το 2012/13 ενώ θέλει άλλα δύο για να φτάσει τον Αφόνσο Άλβες που είναι στην κορυφή με τα περισσότερα στην ιστορία. Εκτός από αυτό, είναι έτοιμος να μείνει για πάντα στην ιστορία του συλλόγου, καθώς χρειάζεται μόλις 5 τέρματα για να γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών.
Η συνταγή που εξελίχθηκε σε παροικία!
Το… ρίσκο της Φένλο να αποκτήσει έναν Έλληνα, δεν ήρθε από το πουθενά. Εκτός από αυτό που άφησε πίσω του ο Νίκος Μαχλάς, τα πρόσφατα παραδείγματα είναι πολλά, όπως αυτό του Βαγγέλη Παυλίδη στη Βίλεμ ή οι τρομερές εμφανίσεις των Μάριο Βρουσάι και Κώστα Τσιμίκα. Τελικά, αυτή η συνταγή που ξεκίνησε η ολλανδική ομάδα, έχει εξελιχθεί σε πλήρη πλάνο. Έξι μήνες αργότερα και με τον Γιακουμάκης να είναι το πρόσωπο της χρονιάς, η Φένλο απέκτησε ακόμα δύο (!) Έλληνες στη μεταγραφική περίοδο.
Ο λόγος για τους Τάσο και Χρήστο Δώνη. Δύο ποδοσφαιριστές που έχουν δείξει το τεράστιο ταλέντο τους μέσα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα. Η καριέρα τους βρίσκεται σε κατήφορο, όπως ήταν και του Γιακουμάκη. Και όμως, προτιμήθηκαν γιατί μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι παρόμοιο. Με την ίδια στρατηγική, η Φορτούνα Σιτάρντ απέκτησε τον υπερταλαντούχο Δημήτρη Εμμανουηλίδη από τον Παναθηναϊκό. Κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη για κάποιους από αυτούς, όμως το μόνο σίγουρο, είναι πως ο Γιακουμάκης έθεσε τις βάσεις για αυτές τις κινήσεις.
Το ολλανδικό πρωτάθλημα αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου τα ελληνόπουλα, τρελαίνουν την Ευρώπη όταν βρίσκονται στη χώρα της τουλίπας. Ο Γιώργος Γιακουμάκης, δεν διαφημίζει απλά την Ελλάδα αλλά, την εκθέτει με τον καλύτερο τρόπο, με τη φανέλα της Φένλο.