Η Έλενα Μπάκα τη φετινή χρονιά ήταν η αρχηγός στο Γυναικείο τμήμα volley του Άρη Θεσσαλονίκης, πρωταγωνίστησε και δικαίως έχει τραβήξει τα βλέμματα πολλών ομάδων πάνω της.
Η Έλενα, απόφοιτος του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, έχει παίξει volley τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.
Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε στο newn.gr :
- Η συμμετοχή του Άρη στους τελικούς του Βόλεϊ Γυναικών, τι δείχνει για την ομάδα; επανέρχεται σε κορυφαίο επίπεδο ο Άρης στα συλλογικά αθλήματα;
Σίγουρα με τις μεταγραφές που έγιναν τα Χριστούγεννα και με την επιστροφή του stuff Γιάννη Τσαιρελη και Γιάννη Γιαννάκη η ομάδα δυνάμωσε πολύ και το αποδείξαμε στο περισσότερο χρονικό διάστημα της μισής σεζόν , παρόλα αυτά θεωρώ ότι αν αυτή η ομάδα ήταν από την αρχή της σεζόν μαζί θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει ακόμα πιο ψηλά στην κατάταξη . Ήμασταν μια πολύ δεμένη και δυνατή ομάδα όπου παλέψαμε για το καλύτερο δυνατό , δεν επιτύχαμε τον στόχο μας στα play off αλλά το final four κυπέλλου δεν ήταν κάτι τυχαίο και αναδεικνύει την ποιότητα μας . Μαζί με εμάς και τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου( μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ) διανύουν μια εξαιρετική πορεία όποτε σίγουρα βλέπουμε έναν ανεβασμένο Άρη συνολικά
- Είχαμε συνηθίσει, πρωταγωνιστικό ρόλο στα συλλογικά γυναικεία αθλήματα να έχουν κυρίως οι ομάδες της Αθήνας. Μπορεί να αλλάξει η παραπάνω συνθήκη;
Κάθε χρόνια είναι και διαφορετική όποτε πάντα είμαστε έτοιμοι για κάποια αλλαγή , παρόλα αυτά σωματεία από Αθήνα είναι αυτά που έχουν διαχρονικά καλή πορεία και βρίσκονται στους τελικούς. Κάποιες συγκεκριμένες ομάδες έχουν αποκτήσει, και δίκαια φυσικά, μία παράδοση ανά τα χρόνια όπου πιστεύω θα επικρατεί ανέκαθεν. Γενικότερα το πρωτάθλημα της Α1 στην Ελλάδα έχει ανεβεί τα τελευταία χρόνια και σίγουρα οι ομάδες της Αθήνας που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης υπερτερούν σε αριθμό. Οποιαδήποτε έκπληξη μπορεί να συμβεί όμως καθώς οι ομάδες δυναμώνουν, αλλάζουν και εξελίσσονται. Στον αθλητισμό όλα είναι δυνατά.
- Πόσο δύσκολη είναι η παράλληλη ενασχόληση σε πρωταγωνιστικό επίπεδο και η υπόλοιπη κοινωνική και επαγγελματική σταδιοδρομία για μια γυναίκα αθλήτρια;
Σε πρωταγωνιστικό επίπεδο η παράλληλη ενασχόληση είναι σχεδόν αδύνατη , οι ώρες προπονήσεων , αγώνων και υποχρεώσεων σε σχέση με το επάγγελμα είναι πολλές για να μας αφήσουν ελεύθερο χρόνο , και με συνοδηγό την κούραση είναι δύσκολο να βρεις το κουράγιο για οτιδήποτε άλλο καθώς καταβάλεις όλη σου την ενέργεια στο βόλεϊ εφόσον στόχος είναι να δίνεις το 110% κάθε μέρα. Η κοινωνική ζωή σίγουρα στην Ελλάδα για μια ελληνίδα αθλήτρια είναι κάτι εφικτό αλλά και αυτό με μέτρο εφόσον αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο , στο εξωτερικό η κοινωνική ζωή είναι σχεδόν αδύνατη. Όλα αυτά είναι κάτι που ζω από μικρή γιατί είμαι μαθημένη να κάνω θυσίες εφόσον ο στόχος είναι η κορυφή και είναι μονόδρομος.
- Έχεις παίξει τόσο στην Αμερική σε κολεγιακό επίπεδο, όσο και στην Ευρώπη. Ποιες διάφορες διακρίνεις ανάμεσα σε αυτούς τους 3 κόσμους, αν βάλουμε και το ελληνικό πρωτάθλημα στη συζήτηση.
Και οι τρεις αυτοί κόσμοι είναι αρκετά διαφορετικοί με μεγάλη απόκρουση την Αμερική , το να παίζεις κολεγιακό βόλεϊ και να σπουδάζεις ταυτόχρονα είναι απίστευτα δύσκολο και κουραστικό , με αποτέλεσμα να σου μένει ελάχιστος χρόνος για κοινωνική ζωή. Η σεζόν στην Αμερική είναι συμπυκνωμένη μέσα στο φθινόπωρο με καθημερινές προπονήσεις και σε συνδυασμό με το πανεπιστήμιο , το πρόγραμμα είναι απίστευτα απαιτητικό και η χρόνια σε αφήνει εξαντλημένη όμως σίγουρα σε ανταμείβει , είναι απίστευτη εμπειρία ζωής . Στο κολλέγιο οι ηλικίες που αγωνίζονται είναι αρκετά νεανικές σε σχέση με Ευρώπη αλλά παίζουνε με πολλή ταχύτητα και δύναμη και υπάρχει πολύ ταλέντο. Η Ευρώπη έχει κορυφαία πρωταθλήματα , εγώ έχω αγωνιστεί στο Γαλλικό και ελβετικό όπου ήταν πολύ καλές εμπειριες αλλά σίγουρα δεν αγγίζουν πρωταθλήματα όπως το Ιταλικό και το Τουρκικό όποτε δεν μπορώ να φέρω συνολική γνώμη . Παρόλα αυτά το να αγωνίζεσαι στην Ευρώπη είναι μια μοναδική εμπειρία δεν αναιρεί όμως το γεγονός ότι είναι μοναχικά αλλά έχεις την ευκαιρία να εστιάσεις πολύ στον εαυτό σου και στην δουλειά σου. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι αρκετά ανεβασμένο και πολύ πιο απαιτητικό σε σχέση με το πως το είχα αφήσει , ως ελληνίδα πρέπει να βρεις τις σωστές ισορροπίες μεταξύ του πρωταθλητισμού και της κοινωνικής ζωής , χαίρομαι να αγωνίζομαι για την χώρα μου αλλά το εξωτερικό πάντα θα αποτελεί στόχο για εμένα.
- Φάκελος εθνικής Ελλάδος. Ποιος είναι ο στόχος. Που μπορεί να φτάσει αυτή η γενιά παικτριών;
Το καλοκαίρι που μας πέρασε με το ευρωπαϊκό του 23 ήταν η πρώτη φορά που αγωνιστικά στην εθνική ομάδα Σάλας και ΚΑΤ επέκταση στην εθνική ομάδα γυναικών η οποία πλέον αποτελείται από αρκετά νεανικό αίμα , πράγμα που μας κάνει να υστερούμε στην εμπειρία αλλά υπάρχει ταλέντο και με σωστή και σκληρή δουλειά θα πολεμήσουμε για να φτάσουμε την εθνική όσο πιο ψηλά γίνεται ξεκινώντας με τα προκριματικά του ευρωπαϊκού αυτό το καλοκαίρι , προσωπικά είναι τιμή μου να αγωνίζομαι για το εθνόσημο.
- Γύρισες στον Άρη ως αρχηγός. Μεγαλύτερες ευθύνες και σε προσωπικό επίπεδο; πως διαχειρίζεσαι αυτόν τον ρόλο.
Οι μεγάλες τιμές έρχονται και με μεγάλες ευθύνες , όπως είναι ο τίτλος αρχηγού παρόλα αυτά οι εμπειρίες μου από το εξωτερικό με έχουν ωριμάσει αρκετά όποτε ένιωσα έτοιμη για την θέση και έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό για τα κορίτσια και την ομάδα ώστε να φέρω εις πέρας αυτό τον ρόλο.
7. Beach volley ή Βόλεϊ σάλας; τι προτιμάς. Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια σε αυτά τα αγωνίσματα.
Το beach volley θα είναι πάντα στην καρδιά μου αλλά το βόλεϊ Σάλας το οποίο αγαπώ εξίσου είναι αυτό που έχω επιλέξει να κάνω επαγγελματικά τουλάχιστον προς το παρόν. Σε 5 χρόνια από τώρα με βλέπω σίγουρα να παίζω ακόμα σάλα ιδανικά στο εξωτερικό.