Η Έλλη “Noccioliciοus” στο Newn Webradio

  • Η Έλλη “Noccioliciοus”, όπως είναι το nickname που χρησιμοποιεί στα social media, είναι 27 ετών και ασχολείται με το fitness τα τελευταία έντεκα χρόνια. Πλέον ασχολείται και με το personal training, ενώ της αρέσουν αρκετά τα ταξίδια.

Το Newn Webradio επικοινώνησε μαζί της και ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε:

  • Τι συντέλεσε στο να διαλέξεις αυτόν τον τρόπο άσκησης και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

Αρχικά, μικρή δεν ασχολήθηκα με κανένα άθλημα ή τη γυμναστική γενικότερα. Μάλιστα, τα ομαδικά αθλήματα του μαθήματος της γυμναστικής στο σχολείο δεν τα συμπαθούσα επειδή δεν ήξερα να παίζω, σε αντίθεση με όσα παιδιά εξασκούσαν αυτά τα αθλήματα εξωσχολικά.

Έτσι, όταν στα 16 μου αποφάσισα πρώτη φορά να γυμναστώ, επέλεξα το γυμναστήριο που στοχεύει ακριβώς σε αυτό: στο να σε γυμνάσει. Επίσης ήταν πολύ βολικό καθώς μπορούσα να επιλέξω τις μέρες – ώρες των προπονήσεών μου όπως και το πόσο χρόνο θα διέθετα.

Κάπως έτσι ξεκίνησα και μπήκα στο χώρο του fitness όπου σιγά σιγά ανακάλυπτα διάφορους κλάδους του: ομαδικά προγράμματα σε γυμναστήρια με μουσική, μετά το crossfit και την καλισθενική.

Τα ομαδικά προγράμματα ήταν αυτό που αγαπούσα περισσότερο. Αυτά τα προγράμματα είναι κυρίως αερόβια. Αλλά λόγω του ότι πριν τρία χρόνια έπαψα να έχω πρόσβαση πια σε τέτοια, δημιουργήθηκε «χώρος» στο προπονητικό μου πρόγραμμα για περισσότερα δυναμικά αθλήματα.

 Έτσι, ασχολήθηκα με βάρη πιο σοβαρά. Και τα λάτρεψα επειδή αυτά μου έδωσαν το σώμα που έχω σήμερα (ως προς την εμφάνιση) και τη δύναμη. Μου αρέσει πάρα πολύ η δύναμη.

Και τέλος, με την καλισθενική ασχολήθηκα γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ και τα skills.

Τι εννοείς με την έκφραση, “μου αρέσει πάρα πολύ η δύναμη”;

Μου αρέσει πολύ αυτή η αίσθηση που έχω όταν καταφέρνω να σηκώσω ένα μεγάλο φορτίο για το οποίο χρειάζεται η απόλυτη συγκέντρωσή μου και η συμμετοχή ουσιαστικά ολόκληρου του σώματός μου. Για κάποιες στιγμές δίνω όλο μου το είναι και μετά με κατακλύζει μια ευτυχία που τα κατάφερα, ιδίως αν πρόκειται για κιλά που δεν έχω ξανασηκώσει. Και νιώθω φυσικά και αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση που οι προπονήσεις μου απέφεραν καρπούς. 

  • Ποια ήταν για σένα η χειρότερη και ποια η καλύτερη ανάμνηση από τις προπονήσεις σου;

Έχω πολλές και άσχημες και όμορφες αναμνήσεις.

Ως άσχημες θα χαρακτήριζα όσες φορές έχω τραυματιστεί. Και είναι αρκετές. Αλλά είναι μέσα στο παιχνίδι οι τραυματισμοί. Ευτυχώς δε μου έχει τύχει κάτι πάρα πολύ σοβαρό μέχρι στιγμής.

Ως καλύτερες έχω επίσης πολλές. Και όσες μου έρχονται στο μυαλό έχουν να κάνουν με προγράμματα που περιλαμβάνουν μουσική: dance aerobics τάξεις και συνέδρια, χορευτικά προγράμματα τύπου Zumba και ομαδικά προ-χορογραφημένα προγράμματα από εταιρείες όπως mossa και lesmills. Μου λείπουν πάρα πολύ όλα αυτά.

  • Πως αντιμετωπίζεις σχόλια  για την εξωτερική σου εμφάνιση.

Αναλόγως.

Άμα είναι θετικά, λέω ευχαριστώ 😊

Άμα είναι αρνητικά, εξαρτάται από το περιεχόμενο και το ύφος του σχολίου. Με κάποια γελάω (από μέσα μου), με κάποια βρίζω (από μέσα μου και πάλι), ενώ με κάποια δεν ασχολούμαι καθόλου. Γενικώς, στα αρνητικά σχόλια δεν απαντάω, τα προσπερνάω.

Δέχεσαι σχόλια δηλαδή για την εξωτερική σου εμφάνιση; Ξενίζει η σωματική σου διάπλαση ή θεωρείς η κοινωνία έχει συνηθίσει το γυμνασμένο σώμα;

Η ελληνική κοινωνία σίγουρα δεν έχει εξοικειωθεί με το γυμνασμένο-μυώδες γυναικείο σώμα. 

Γυμναστική για γυναίκες στην Ελλάδα θεωρείται ο χορός, οι πιλάτες, η γιόγκα, το τρέξιμο. Οτιδήποτε έχει να κάνει με άρση κιλών θεωρείται περιττό για τη γυναίκα και για τα πρότυπα της γυναικείας ομορφιάς που έχουμε υιοθετήσει. 

Οι ίδιες οι γυναίκες επίσης τα φοβούνται, θεωρώντας ότι θα τις βλάψουν, ενώ η κοινωνία έχει συνδέσει τον άντρα με τη μυϊκή δύναμη και μας έχει περάσει υποσυνείδητα ότι μια γυναίκα δεν χρειάζεται να μπορεί να σηκώσει – κουβαλήσει πράγματα. 

Από την άλλη, πολλοί άντρες το μυώδες γυναικείο σώμα το θεωρούν παραφυσικό. Βέβαια, άμα ο εν λόγω άντρας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το δικό του, λογικό είναι να του κακοφαίνεται που μια γυναίκα είναι πιο μυώδης και πιο δυνατή από εκείνον, παρότι μάλιστα η φύση ευνοεί τους άντρες ως προς την ανάπτυξη μυϊκότητας και τη δύναμης.

Και τέλος, υπάρχει και αυτή η μικρή μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, η οποία τυχαίνει να μεγάλωσε με την παιδεία των δυναμικών αθλημάτων και να κατανοεί την πορεία που παίρνει ένα γυναικείο σώμα όταν γυμνάζεται συστηματικά και προοδευτικά με αυτόν τον τρόπο. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και άντρες και γυναίκες, προπονητές φυσικά, και αθλητές. 

Ωστόσο είμαι αρκετά αισιόδοξη ότι σταδιακά θα γίνει πιο αποδεκτό και από την ελληνική κοινωνία το μυώδες γυναικείο σώμα καθώς αυτό συμβαίνει έντονα σε πιο αναπτυγμένες από μας χώρες. Κι επίσης πρόκειται για μία μόδα που αντικειμενικά ευνοεί πάρα πολύ τη γυναίκα. Της δίνει δύναμη, αυτοπεποίθηση, καλή στάση σώματος, βοηθά στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων κλπ. Η λίστα πραγματικά είναι τεράστια. Πρόκειται για μία «μόδα» που – σε αντίθεση με τις περισσότερες μόδες που υιοθετούνται και αφορούν τη γυναίκα – δεν πρόκειται να την καταπιέσει και να την πνίξει, παρά μόνο να την βοηθήσει. 

  • Θεώρησες ποτέ η δυναμική γυμναστική μπορεί να μην ταιριάζει σαν προπόνηση στις γυναίκες;

Όχι.

Στην Κύπρο, όπου και ξεκίνησε ουσιαστικά η πορεία μου στο fitness -και ως αθλήτρια και ως trainer- ευτυχώς τα έμαθα σωστά και όχι στερεοτυπικά. Ότι δηλαδή οι γυναίκες χρειάζονται την προπόνηση με αντιστάσεις εξίσου όσο οι άντρες. Μάλιστα, τέτοιου είδους προπονήσεις είναι μεγάλος σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης η οποία αφορά κυρίως τις γυναίκες.

  • Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

Έχω στόχους που αφορούν όλα τα αθλήματα που έχω ασχοληθεί και καθώς είναι πολλοί -εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν συνδυάζονται με άλλους- δεν είμαι σίγουρη πια αν πρόκειται για στόχους ή για όνειρα.

Θα αναφέρω μερικούς ανά άθλημα:

Ως προς το powerlifting, θέλω να σηκώσω σε squat 2 φορές το βάρος μου  και σε deadlift 3 φορές το βάρος μου. Θα χρειαστούν χρόνια προπονήσεων δύναμης για αυτό, και είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρω.  

Ως προς το crossfit, θα ήθελα να μάθω όλα τα skills και να φτάσω σε επίπεδα φυσικής κατάστασης για αγώνες κάποια στιγμή.

Ως προς την ολυμπιακή άρση βαρών, θέλω να μάθω άψογα την τεχνική των άρσεων και να σηκώσω επιτέλους αξιόλογα κιλά. Αλλά χρειάζομαι καθοδήγηση από προπονητή, οπότε δεν το έχω δρομολογήσει σα στόχο ακόμα.

Ως προς την καλισθενική, θέλω να βγάζω καθαρό full back lever, αλλά και front lever. Αν και για τις γυναίκες το δεύτερο είναι αρκετά δύσκολο. Επίσης, θέλω να βελτιώσω την κατακόρυφό μου, να κάνω κατακόρυφες κάμψεις και superman push ups.   

Ως προς το bodybuilding, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πόσο απέχει η τωρινή μου εμφάνιση από μία εμφάνιση άξια διαγωνισμού, ωστόσο θέλω να μεγαλώσω σε όγκο τα πόδια μου.

Ας αναφέρω κι ένα όνειρο (που μάλλον θα μείνει όνειρο γιατί είμαι και φοβιτσιάρα): backflip.

Εδώ γεννήθηκαν πολλές απορίες. Τι είναι το backflip;

Είναι ένας πολύ γνωστός όρος μεταξύ των αθλητών, ιδίως όσων ανήκουν σε αθλήματα που περιλαμβάνουν ακροβατική, όπως η ενόργανη και η καλισθενική. Στην ενόργανη συγκεκριμένα ονομάζεται σάλτο πίσω. Πρόκειται για ανάποδη τούμπα στον αέρα. 

  • Θα πάρεις μέρος σε αγώνες και αν ναι σε ποιους;

Θα ήθελα να πάρω μέρος σε αγώνες όλων των αθλημάτων που έχω ασχοληθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξα ποτέ έτοιμη να «θυσιάσω» τα υπόλοιπα αθλήματα ώστε να επικεντρωθώ σε αυτό το ένα που θα πρόκειται να αγωνιστώ.

Θα κατέβαινα σε αγώνες bodybuilding (αλλά θα ήθελα να έχω ένα συγκεκριμένο προπονητή για αυτό, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο), powerlifting, streetlifting και crossfit, αν και προπονητικά έχω απομακρυνθεί πολύ από αυτό τελευταία.

  • Παρατηρούμε ότι πάρα πολλά νέα κορίτσια ασχολούνται με το crossfit. Πως έγινε «μόδα» το συγκεκριμένο;

Ισχύει και για την Ελλάδα αυτό; Μπράβο τους.

Λοιπόν, προσωπικά θεωρώ ότι οι λόγοι επιτυχίας του crossfit είναι κυρίως οι εξής τέσσερις:

  1. Ακόμη και αν κάποιος βρίσκεται στο box καθαρά για να γυμναστεί (δλδ δεν έχει βλέψεις για αγώνες), η όλη ατμόσφαιρα είναι αρκετά ανταγωνιστική. Το WOD είναι πάντα απαιτητικό και οι συναθλητές του προσπαθούν να πετύχουν όλο και καλύτερη επίδοση συγκριτικά με τον εαυτό τους, αλλά και με τους γύρω τους. Και η αίσθηση στο τέλος του WOD ότι τα έχεις καταφέρει να το ολοκληρώσεις είναι εθιστική. Πόσο μάλλον αν έχεις σημειώσει καλύτερη επίδοση από την προηγούμενη φορά ή/και καλύτερη επίδοση από όλους τους υπόλοιπους.
  2. Τα skills. Αν σου έλεγαν ότι θα μάθεις να περπατάς με τα χέρια, θα κάνεις muscle ups και κατακόρυφα push ups και άρσεις όπως οι αρσιβαρίστες, δε θα πορωνόσουν; Πάρα πολλοί ενθουσιάζονται με τα skills και για μένα προσωπικά ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους που ασχολήθηκα με το crossfit.
  3. Βγαίνουν από κει μέσα υπεράνθρωποι. Όσοι ενδιαφέρονται για κορυφαία φυσική κατάσταση, το crossfit ίσως είναι το άθλημα γι’ αυτούς. Άλλωστε και τα CROSSFIT GAMES αναδεικνύουν τους Fittest Man and Woman on Earth.
  4. Πρόκειται για group personal. Και δε θα μπορούσε να απευθυνθεί στο γενικό πληθυσμό αλλιώς, καθώς οι ασκήσεις που περιλαμβάνει είναι πολύ απαιτητικές. Ωστόσο, το crossfit ακολουθεί σωστή και ασφαλή μεθοδολογία για να μάθει αυτές τις ασκήσεις βήμα-βήμα ακόμη και στον πιο αρχάριο. Επίσης, η δομή των WODS είναι τέτοια που περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους του fitness και κανονικά ο προγραμματισμός τους από βδομάδα σε βδομάδα πρέπει ν εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει προοδευτική δυσκολία. Όλα αυτά τα στοιχεία -εφόσον υπάρχουν και προπονητές που τα εφαρμόζουν σωστά και ενδιαφέρονται για τους ασκούμενούς τους- συντελούν στη σημείωση προόδου του ασκούμενου -και ως προς τις επιδόσεις αλλά και ως προς την εμφάνιση- σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα. Δηλαδή, πρόκεται για μία υπηρεσία εκγύμνασης πολύ αποτελεσματική, περισσότερο από το κοινό γυμναστήριο -όπου ο ασκούμενος δεν έχει αδιάκοπη καθοδήγηση-, περισσότερο από μία προ-χορογραφημένη ομαδική τάξη γυμναστηρίου -όπου ο βαθμός δυσκολίας του εκάστοτε ασκησιολογίου είναι πολύ περιορισμένος- ή και από ένα κοινό group personal, το οποίο εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό -συγκριτικά με το crossfit- από τις γνώσεις και τις απόψεις του εκάστοτε γυμναστή.
  • Αν έπρεπε να συμβουλέψεις ένα νέο κορίτσι ή αγόρι που αγαπά τη γυμναστική  και είναι μέρος της ζωής του, τι θα τους έλεγες να προσέξουν ή να αποφύγουν;

Εφόσον η γυμναστική είναι μέρος της ζωής τους και τους ενδιαφέρει να την διατηρήσουν στη ζωή τους και/ή να πετύχουν στόχους και/ή να αντιμετωπίσουν τραυματισμούς τους, θα τους συμβούλευα να αποκτήσουν όσο περισσότερη πιστοποιημένη γνώση γίνεται πάνω στο αντικείμενό τους και να μην σταματήσουν να μαθαίνουν και να ψάχνονται.

Ακόμη και αν έχουν προπονητές, θεωρώ χρέος τους να γνωρίζουν κάποια στοιχειώδη πράγματα αναφορικά με το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός και ποιες είναι οι βασικές γραμμές της προπονητικής. Πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά ώστε να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί παραπάνω για εκείνους  παρά οι ίδιοι κι επίσης οι ίδιοι έχουν και μπορούν να έχουν την καλύτερη επικοινωνία με το σώμα τους. Οι προπονητές είναι αναμφίβολα πάρα πολύ σημαντικοί στη ζωή και την πορεία ενός αθλητή, αλλά όσο ο αθλητής μεγαλώνει πρέπει να μαθαίνει και να κατανοεί -όχι απλά να εφαρμόζει- και να γίνεται όλο και πιο υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του και τις ανάγκες του.

Όμως λάθη θα γίνονται και τραυματισμοί θα υπάρχουν πάντα. Με τη γνώση και την εμπειρία απλώς προσπαθούμε να μειώσουμε τα άσχημα περιστατικά στο ελάχιστο.

  • Ποιες είναι οι δικές σου συμβουλές για άριστη φυσική κατάσταση;

Εξαρτάται τι απαιτεί ο καθένας από τον εαυτό του.

Ως παράμετροι της φυσικής κατάστασης θεωρούνται γενικά οι εξής: καρδιοναπνευστική αντοχή, μυϊκή αντοχή, δύναμη, ταχυδύναμη, ευκαμψία, ευκινησία, ταχύτητα, ακρίβεια, συντονισμός, ισορροπία.

Το να φτάσεις το μέγιστο των δυνατοτήτων του σώματός σου για κάθε μία από αυτές τις παραμέτρους είναι αδύνατο. Επομένως, πρέπει να τα εξασκείς όλα λίγο πολύ παράλληλα και είτε να επικεντρώνεσαι στις παραμέτρους εκείνες που αφορούν τους προσωπικούς σου στόχους – επιθυμίες είτε στις παραμέτρους εκείνες στις οποίες υστερείς σημαντικά και εξαιτίας αυτού θέτεις σε κίνδυνο την υγεία σου.