Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης
«Μυστικό επιτυχίας; Η δομή της ομάδας. Ένα δεκαετές πλάνο έφερε σωστούς ανθρώπους στη δουλειά, μπήκαν οι σωστοί σε θέσεις – κλειδιά κι ανέπτυξαν προγράμματα που έφεραν επιτυχίες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι σε αυτό το υψηλό επίπεδο». Λέξεις, φράσεις και νόημα από τον Ιβο Σούσακ που δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις στο σημερινό αποτέλεσμα για μία από τις κορυφαίες ομάδες των Βαλκανίων.
Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήρε μία ιστορική πρόκριση επί της Τότεναμ, «γύρισε» το 2-0 του πρώτου αγώνα και βρίσκεται στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Europa League. Μπορεί για πολλούς να είναι έκπληξη, όμως μία πιο προσεκτική ματιά στην εξέλιξή της, δηλώνει μία… αναμενόμενη κυριαρχία. Το «χρυσορυχείο» των ακαδημιών, η προσθήκη έμπειρων ποδοσφαιριστών και το τέλειο παζλ που πάει να χαλάσει με τη φυλάκιση του προπονητή.
Στις κορυφαίες ακαδημίες του κόσμου και τα ονόματα-«ορόσημο»
Η ιστορία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι πλούσια σε τίτλους, διακρίσεις και στιγμές. Ωστόσο, στον 21ο αιώνα, έγινε ευρέος γνωστή από τα ταλέντα που καλλιεργεί κάθε χρόνο. Είναι γεγονός πως ο κροατικός σύλλογος είναι μέσα στις έξι καλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης και όχι άδικα. Κάθε χρόνο, όλο ένα και περισσότερα wonderkid κάνουν την εμφάνισή τους και ετοιμάζονται για το επόμενο, μεγάλο βήμα της καριέρας του. Η Ντιναμό ρίχνει αρκετό βάρος στις υποδομές της και στόχος είναι η εξέλιξη και οι ευκαιρίες προς τους νεότερους ποδοσφαιριστές.
Φυσικά, τα ονόματα που έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο του συλλόγου, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα προαναφερόμενα. Πρώτος και καλύτερος, ο Λούκα Μόντριτς. Το καλοκαίρι του 2008, η Τότεναμ βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 21 εκατ. ευρώ και κάνει δικό της τον νεαρό μέσο. Έναν ποδοσφαιριστή, που το 2018 θα έφτανε μέχρι τη «Χρυσή Μπάλα», θα ήταν ηγέτης της Κροατίας και της Ρεάλ Μαδρίτης, και θα επαλήθευε τι μπορεί να αναδείξει η ακαδημία της Ντιναμό. Ακολούθησαν και άλλοι αστέρες, όπως ο Ματέο Κόβασιτς (νυν ποδοσφαιριστής της Τσέλσι), Ντέγιαν Λόβρεν (νυν ποδοσφαιριστής της Ζενίτ και άλλοτε της Λίβερπουλ), Τιν Γεντβάι (Λεβερκούζεν) και Αντρέι Κράμαριτς (νυν Χοφενχάιμ).
Τελευταίο, μεγάλο παράδειγμα, είναι ο Ντάνι Όλμο. Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός κόστισε 22 εκατ. ευρώ στη Λειψία και ήδη δείχνει πως είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Συνολικά μετράει 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό επτά γκολ και 10 ασίστ, δείχνοντας πως έχει προσαρμοστεί στο απόλυτο. Τον ίδιο δρόμο, μάλιστα, θα πάρει και ένα ακόμη μεγάλο ταλέντο της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που δεν είναι άλλος από τον Γιόσκο Γκβαρντιόλ.
Ο 19χρονος στόπερ είναι το κορυφαίο ταλέντο της χώρας και φέτος είχε ηγετικό ρόλο στην άμυνα, παίζοντας σε 29 παιχνίδια με απολογισμό δύο γκολ και τρεις ασίστ. Η Λειψία από την πλευρά της, χρειάστηκε να δαπανήσει το ποσό των 16 εκατ. ευρώ και το καλοκαίρι, ο διεθνής άσος θα ετοιμάσει βαλίτσες για τη Bundesliga.
Η αυτοκρατορία της Κροατίας, έφερε δίψα για Ευρώπη!
Ανέκαθεν, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ σάρωνε τα πάντα στη χώρα της. Ακόμα και στις εποχές της Γιουγκοσλαβίας, ήταν μία από τις μεγάλες δυνάμεις. Ωστόσο, στην Κροατία, είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια. Ουσιαστικά, έχει χτιστεί μία άνευ προηγουμένου αυτοκρατορία σε όλα τα επίπεδα. Το περσινό πρωτάθλημα ήταν το τρίτο στη σειρά αλλά και το 14 σε 13 χρόνια (!). Συγκεκριμένα, από το 2005/06, ο κροατικός σύλλογος μέτρησε 11 συνεχόμενα τρόπαια, μέχρι να τον σταματήσει η Ριέκα, το 2016/17. Άπαντες έκαναν λόγο για το τέλος ενός μεγάλου γίγαντα της χώρας, όμως η απάντηση ήρθε με την επιστροφή στις σερί κατακτήσεις.
Εκτός από αυτό, ωστόσο, ήρθε και η ώρα για διάκριση στην Ευρώπη. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ επένδυσε στην δυναμική της εντός συνόρων και δούλεψε για να προσφέρει στο κοινό της Ευρώπης μία μεγάλη και υπολογίσιμη δύναμη. Έπειτα από αρκετές αλλαγές στην τεχνική ηγεσία, άπαντες κατέληξαν στον Νέναντ Μπιέλιτσα. Ο Κροάτης προπονητής πήρε από το χεράκι την ομάδα του Ζάγκρεμπ και έφτιαξε κάτι τρομερό, έχοντας δίπλα του τους κατάλληλους ανθρώπους σε όλα τα πόστα. Το πλάνο ήταν ξεκάθαρο. Οι στόχοι δεν περιοριζόντουσαν μόνο εντός συνόρων αλλά και εκτός. Ένα project που «κρατούσε» κάθε ταλέντο της χώρας, στη Ντιναμό.
Στιγμές που μαρτυρούσαν τι… έρχεται
Το 2018/19, τα πάντα ήταν ξεκάθαρα για το τι πρόκειται να έρθει. Μπορεί οι πρωταθλητές Κροατίας να μην κατάφεραν να μπουν στους ομίλους του Champions League (αποκλείστηκαν από τη Γιούνγκ Μπόις στα play-off, έχοντας περάσει από Χαποέλ Μπερ Σεβά και Αστάνα), όμως μπήκαν στο Europa League. Εκεί, πραγματοποίησαν μία εξαιρετική περίοδο και τερμάτισαν στην πρώτη θέση (!) του ομίλου κόντρα σε Φενερμπαχτσέ, Άντερλεχτ και Σπάρτακ Τρνάβα. Έπειτα, στη φάση των «32», έπεσαν πάνω στη Βικτόρια Πλζέν, την οποία απέκλεισαν με συνολικό σκορ 4-2, για να μείνουν εκτός από τη Μπενφίκα στους «16».
Η συγκεκριμένη πορεία, ήταν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις από την ομάδα των Βαλκάνιων. Την επόμενη σεζόν, η Ντιναμό έδειξε το μέταλλό της και στα προκριματικά του Champions League. Προσπέρασε με απίστευτη δυναμική τις Σαμπουρτάλο Τιφλίδας, Φερεντσβάρος και Ρόζενμποργκ, φτάνοντας στους ομίλους. Εκεί, σε έναν όμιλο-«φωτιά» με Μάντσεστερ Σίτι, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Αταλάντα, ήταν απλά μοναδική. Διέλυσε με 4-0 τον ιταλικό σύλλογο στην πρεμιέρα (έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης) και στη συνέχεια αναδείχθηκαν δύο φορές ισόπαλοι με τη Σαχτάρ (2-2 και 3-3). Τελικά, έχοντας πέντε βαθμούς, δεν κατάφεραν να πάρουν έστω την τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League. Ωστόσο, είχε κερδίσει ήδη τον σεβασμό.
Αρχή, μέση (από τη Θεσσαλονίκη) και τέλος…
Και φτάνουμε στο σήμερα. Μία μέρα μετά (19/03) την ιστορική και τεράστια πρόκριση επί της Τότεναμ. Με όλα να έχουν ξεκινήσει από την «εκδίκηση» της Φερεντσβάρος και τον αποκλεισμό από το Champions League, η ομάδα του Ζάγκρεμπ σάρωσε στους ομίλους του Europa. Και πάλι πρώτη θέση με αντίπαλες τις Βολφσμπέργκερ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φέγενοορντ. Πρόκριση επί της Κρασνοντάρ στους «16» και η ώρα των Λονδρέζων. Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, με τεράστιο μπάτζετ και μοναδικό στόχο την κατάκτηση του τροπαίου.
Το 2-0 στο Λονδίνο, βάζει «ταφόπλακα» στα όνειρα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Κανείς δεν είχε λογαριάσει, χωρίς το πάθος των Βαλκανίων. Το άδειο «Μαξιμίρ» έγινε καζάνι που βράζει από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Στα μάτια τους φαινόταν ότι το πίστευαν και στο σφύριγμα της λήξης, το τελικό 3-0, απλώς τους έβαλε στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Όμως, είναι αξιοθαύμαστο να κοιτάξει κάποιος, τους ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν στη τεράστια μάχη.
Μπορεί το ρόστερ να μην έχει τη δυναμική της Τότεναμ, όμως είναι αξιοζήλευτα πλήρες. Το επιθετικό 4-3-3 ταιριάζει απόλυτα στο υλικό του συλλόγου και το ταλέντο συνδυάζεται άριστα με την εμπειρία των περισσοτέρων. Όπως σε όλες τις ομάδες, φυσικά, τα πάντα ξεκινούν από το τέρμα. Και ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς απέδειξε (ξανά) σε αυτό το παιχνίδι, πως είναι ο φύλακας-«άγγελος» των Κροατών. Στην παράταση ήταν ο άνθρωπος που κράτησε το μηδέν και τη Ντιναμό, όρθια για την ιστορική πρόκριση. Μπροστά του μπορεί να μην είχε τον Γκβαρντιόλ, είχε όμως του Λαουρίτσεν και Κατρίν, οι οποίοι αποτέλεσαν τους «βράχους» του συλλόγου και τους άξιους αντικαταστάτες του νεαρού.
Ριστόβσκι (ακούστηκε για Ολυμπιακό και ΑΕΚ) και Φράνιτς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να σταματήσουν τους πολύ επικίνδυνους εξτρεμ των «σπιρουνιών» ενώ ο άξονας, αποτελεί το καμάρι του συλλόγου φέτος. Εμπειρία, ποιότητα και ταλέντο, είναι οι τρεις λέξεις που το χαρακτηρίζουν. Από τη μία οι Μάιερ και Ζάκιτς που αποτελούν το μέλλον της Κροατίας και από την άλλη ο Αριγιάν Αντεμί να τους σιγοντάρει. Φυσικά, δεν γίνεται να παραλείψουμε εδώ, έναν γνώριμο στα ελληνικά γήπεδα. Ο λόγος για τον Ζόσιπ Μίσιτς.
Ο άλλοτε μέσος του ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν έτοιμος να παραμείνει και μετά τον δανεισμό του στην Τούμπα, όμως η Ζάγκρεμπ κατάφερε να τον «κλέψει» την τελευταία στιγμή και να τον κάνει δικό της. Η είσοδός του στο παιχνίδι, έδωσε άλλη πνοή και έναν αέρα σιγουριάς. Ακόμα δεν έχει κερδίσει βασική θέση και λογικό, δίπλα σε τέτοιους ποδοσφαιριστές, ωστόσο κάθε λεπτό συμμετοχής, είναι αυτό που χρειάζεται ο σύλλογος της Κροατίας.
Και φτάνουμε στο επιθετικό τρίτο. Εκεί όπου βρίσκεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Όχι μόνο στο ματς με τη Τότεναμ αλλά γενικότερα έχει πάρει στις πλάτες του την ομάδα. Ένας πολυθεσίτης στην επίθεση, με βασική του θέση το αριστερό εξτρέμ. Ο 28χρονος είναι το απόλυτο παράδειγμα πως η Ντιναμό δεν δημιουργεί απλά καριέρες αλλά τις… αναγεννάει. Συγκεκριμένα, ο Όρσιτς αποκτήθηκε έναντι μόλις ενός εκατ. ευρώ, το 2018 και αυτή την στιγμή μετράει ήδη 53 γκολ και 25 ασίστ σε 122 συμμετοχές. Πέρσι, μάλιστα, τερμάτισε με 21 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις και φέτος, όλα δείχνουν πως θα το ξεπεράσει, αφού έχει ήδη 19.
Στο κελί η… σκοτεινή πλευρά της επιτυχίας
«Αν και δεν αισθάνομαι ένοχος, αποδέχομαι την τελική ετυμηγορία και παραιτούμαι από προπονητής και αθλητικός διευθυντής της Ντιναμό. Εύχομαι καλή τύχη στο σύλλογο στο μέλλον». Με αυτά τα λόγια, ο Ζόραν Μάμιτς αποχαιρέτησε ξαφνικά τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, λίγα 24ωρα πριν τη μεγάλη αναμέτρηση κόντρα στην Τότεναμ. Ο 49χρονος κόουτς δικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκιση για την υπόθεση της διαφθοράς, η οποία επισκιάζει τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια. Μαζί του, στην ίδια θέση βρέθηκε και ο αδερφός του και πρόεδρος της ομάδας, Ζντράβκο.
Πρόκειται για μία υπόθεση που εδώ και πολλά έτη, ήταν θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Τα αδέρφια Μάμιτς κατάφεραν μέσα από τις επιτυχίες, στις οποίες οδήγησαν τον σύλλογο, να διοικούν όλο το ποδόσφαιρο της χώρας. Αποκορύφωμα, ήταν τα συμφωνητικά που υπήρχαν πίσω από κάθε μεγάλη μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή. Σε αυτό, ο ποδοσφαιριστής δεσμευόταν να παρέχει ένα μέρος χρημάτων σε όλη την καριέρα του, προς την οικογένεια Μάμιτς. Εάν δεν υπέγραφε, τότε αφανιζόταν από το… άθλημα. Θύμα σε όλο αυτό, είχε πέσει και ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος από τα 11 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Τότεναμ ως πριμ μεταγραφής, ο Κροάτης αστέρας, εισέπραξε μόλις το 1,9 (!).
Μάλιστα, ο Εντουάρντο Ντα Σίλβα, που είχε επίσης συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, είδε τους τραυματισμούς να τον φέρνουν σε δύσκολη θέση και προχώρησε σε καταγγελία σε βάρους του. Μάλιστα, παρότι όλα ελέγχονταν από τους συγκεκριμένους παράγοντες, εν τέλει ο ποδοσφαιριστής κέρδισε το δικαστήριο και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του συστήματος. Μπορεί η Ντιναμό να ζει στιγμές δόξας με τους συγκεκριμένους ανθρώπους, όμως ακόμη και τέτοιες επιτυχίες, έχουν την σκοτεινή τους πλευρά.
Τα Βαλκάνια μπορεί να έχουν κερδίσει τον σεβασμό των μεγάλων πρωταθλημάτων. Η διαφορά ωστόσο, είναι ακόμα μεγάλη. Ότι γεννιέται σε αυτές τις χώρες, γίνεται απόκτημα των κορυφαίων συλλόγων. Αυτή τη φορά, όμως, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ κάνει την δική της επανάσταση. Είναι η ώρα, το «άστρο» της να τυφλώσει για τα καλά την Ευρώπη.