Η ατομική ποιότητα του (Ζίβκοβιτς) ίσως σώσει μία “χαμένη” χρονιά
ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός 2-0
Επιμέλεια: Γιώργος Τσαρουχάς
Ο ΠΑΟΚ πήρε, με διαφορά 2 μηνών, αυτό που φαινομενικά άξιζε με την απόδοση του από το ματς του πρώτου γύρου μεταξύ των δύο ομάδων στην Τούμπα. Και για άλλη μία φορά το έκανε δίχως να εντυπωσιάσει. Απλά ακολούθησε τα αυτονόητα «τρικ» που το ίδιο το χορτάρι του φώναζε καθόλα τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου κόντρα στον πρωταθλητή και όχι αδιάφορο Ολυμπιακό.
Ο παίκτης – κλειδί για τον Γκαρσία φορούσε (και) πάλι το 14. Όπως και με την ΑΕΚ δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς ήταν χαμένος στο πρώτο ημίχρονο, μετέφερε άμεσα την «αγανάκτηση» του στον Ουρουγουανό προπονητή του και χρειάστηκε μόλις 3 λεπτά στο δεύτερο για να αξιοποιήσει τον άξονα, την ποδοσφαιρική του οξυδέρκεια και το λάθος του Αβράαμ γράφοντας το 1-0 με υπέροχο τελείωμα. Η ιστορία του αγώνα εν πολλοίς περιορίζεται στις παραπάνω σειρές. Ο ΠΑΟΚ είχε το κίνητρο, τα τρεξίματα και τις εμπνεύσεις, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έμμενε στην αστοχία του Μπρούμα και στα πανηγύρια της προηγούμενης εβδομάδας,
Η εικόνα του πρώτου μέρους, εξάλλου, δικαιώνει πλήρως το παραπάνω σκεπτικό, όμως όχι και το πορτραίτο του αγώνα. 3-4-3 για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες για τον Δικέφαλο, αμυντικά κενά (όπως πάντα) πίσω και συνωστισμός στο χώρο του κέντρου. Από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν είχε ανάλογες πρωτοβουλίες στον άξονα, είχε αρκετά κοντά τις γραμμές του και συνήθως τον έβλεπες να κυνηγάει τον εξαιρετικά κινητικό και φορμαρισμένο Μπάμπα από τα αριστερά. Όταν δε χρειάστηκε να επιτεθεί το έκανε μάλλον χωρίς καθαρό μυαλό, αφού καμία του φάση δεν ανησύχησε ή ανάγκασε τον Πασχαλάκη να δοκιμάσει τα ρεφλέξ του. Ως αποτέλεσμα, το πρώτο ημίχρονο, βάσει ευκαιριών και εικόνας στον αγωνιστικό χώρο να είναι μοιρασμένο και δίκαια κολλημένο στο “0”.
Στο δεύτερο ο ρυθμός και η συνθήκη του αγώνα άλλαξε από νωρίς. Γι’ αυτό ευθύνεται ο Σέρβος «killer» των γηπεδούχων που όχι απλά σκόραρε σε μία φάση που ξεκίνησε και τελείωσε ο ίδιος αλλά είχε το ποδοσφαιρικό… θράσος να ζητήσει από τον Πάμπλο Γκαρσία την άμεση αλλαγή της τακτικής του θέσης ώστε να εκμεταλλευτεί το κενό στον άξονα και μεταξύ των σέντερ μπακ των Ερυθρολεύκων, όπως κι έγινε! 1-0 στο 49’, 2-0 στο 63’ και πρόωρο τέλος στη σεμνή τελετή.
Ο ΠΑΟΚ σε καμία περίπτωση δεν έβαλε στην εστία τον Ολυμπιακό, ίσα ίσα ήταν για δεύτερη φορά σε φετινό ντέρμπι (η πρώτη με την ΑΕΚ στη νίκη με 3-1) αρκετά αποτελεσματικός και στις συνολικά 3 καλές απειλές του στο δεύτερο 45λεπτο βρήκε δύο φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα χάριν στην ατομική ποιότητα του Ζίβκοβιτς. Επιπλέον ευτύχησε να έχει σε καλή μέρα τα χαφ και το δίδυμο στα σέντερ μπακ του που του προσέδιδαν αξιοπιστία σε κάθε γέμισμα των Πειραιωτών κυρίως από την δεξιά πλευρά της άμυνας του. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, από την άλλη, δεν δικαιολόγησαν τον άτυπο τίτλο του φαβορί στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς δημιούργησαν μόλις μία καλή στιγμή με τον Μασούρα και έμειναν για πρώτη φορά φέτος άσφαιροι σε 90λεπτο του ελληνικού πρωταθλήματος.
Με λίγα λόγια το ασπρόμαυρο κίνητρο υπερνίκησε τον εγωισμό του πρωταθλητή και μας έδωσε κάθε λόγο να θέλουμε να ξαναδούμε αυτό το ζευγάρι στον τελικό του Κυπέλλου, όπου οι καταστάσεις και τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφοροποιημένες.
MVP: Χωρίς να θέλουμε να σας κουράσουμε περισσότερο με αριθμούς και «γιατί», ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς παίρνει δικαίως αυτό το βραβείο σπίτι του. Δεν είναι μόνο τα 2 γκολ, αλλά και η δυσκολία που παρουσιάζουν στην εκτέλεση τους. Το κάνει να φαίνεται εύκολο, όμως μόνο παίκτες με τη δική του ποιότητα στέλνουν τη μπάλα με αυτόν τον τρόπο στη γωνία. Μαγικός.
Info: Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός αποχωρεί από αγώνα της Super League χωρίς να έχει βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Στην αντίπερα όχθη, ο Δικέφαλος κράτησε επίσης για πρώτη φορά το “0” σε ντέρμπι της φετινής περιόδου. Κάτι έκαναν καλά απόψε οι Ίνγκασον και Κρέσπο.
Φάση του αγώνα: Η… προτροπή του Ζίβκοβιτς να αλλάξει πτέρυγα και να κινείται ανάμεσα στις κάθετες γραμμές του άξονα έφεραν τον ΠΑΟΚ σε θέση ισχύος 17 λεπτά μετά την ανάπαυλα.
Επόμενη αγωνιστική: Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει το τοπικό ντέρμπι με τον δεύτερο Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και ο Ολυμπιακός το ματς με τον Αστέρα στο Φάληρο.
Ένας Άρης… οδοστρωτήρας
Παναθηναϊκός- Άρης 1-2
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου
Παναθηναϊκός και Άρης τέθηκαν αντιμέτωποι στο Απόστολος Νικολαΐδης με τους κίτρινους να είναι οι μεγάλοι νικητές της αναμέτρησης αν και το ματς δεν ξεκίνησε ιδανικά.
Ο Παναθηναϊκός με τα αρκετά προβλήματα ξεκίνησε με τον Βέλεθ και τον Νιάς σε κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τον Αλεξανδρόπουλο στο κέντρο και τον Αϊτόρ μπροστά στα εξτρεμ λόγω της απουσίας του Χατζηγιοβάννη.
Από την άλλη ο Άκης Μάντζιος δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερο, λόγω της απουσίας του Γκάμα προτιμήθηκε να ξεκινήσει ο Ματέο Γκαρσία ενώ στην κορυφή της επίθεσης προτιμήθηκε ο Δημήτρης Μάνος.
Το πρώτο μέρος δεν κύλησε όπως ήθελε ο Άκης Μάντζιος με τον Παναθηναϊκό να έχει κλειδώσει αρκετά καλά τον Άρη και το παιχνίδι να έχει μετρημένες στιγμές ως το 31′. Ένα λάθος στην άμυνα του Άρη, μια σέντρα ακριβείας του Χουανκάρ και ο Σανκαρέ έδωσε το προβάδισμα στους Πράσινους.
Ο Άρης δεν “μπλόκαρε” παρά το ότι ο Παναθηναϊκός σκόραρε στην πρώτη του ευκαιρία, κέρδισε το πέναλτι, στο 45′ από ένα απρόσεκτο μαρκάρισμα του Αλεξανδρόπουλου και ενώ ο Άκης Μάντζιος είχε δώσει την εντολή για τον Φακούντο Μπερτόγλιο να αναλάβει την εκτέλεση, ο Μάνος το πήρε πάνω του, αλλά δεν δικαιώθηκε για την επιλογή του καθώς η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Σωκράτη Διούδη και πέρασε εκτός.
Το δεύτερο μέρος είχε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η κούραση έκανε την εμφάνιση της στους έντεκα του Παναθηναϊκού και εκεί που άρχισαν να… σκουραίνουν τα πράγματα για τους γηπεδούχους ο Μαουρίσιο τα “μαύρισε”. Ένα απρόσεκτο του μαρκάρισμα στον Τζένγκο του κόστισε την δεύτερη κίτρινη στο 52′ και ήταν το γεγονός που έκρινε την αναμέτρηση.
Από εκεί και πέρα ο Άρης πήρε το κέντρο με τις καίριες αλλαγές του Άκη Μάντζιου, τον Ματίγια και τον Γκάνεα, που έδωσαν πλάτος στην επίθεση του, μέτρησε 8 τελικές προσπάθειες, σε 35 περίπου λεπτά και έκανε την ανατροπή.
Ο Μάνος πήρε το αίμα του πίσω εκμεταλλευόμενος την πολύ κακή αμυντική λειτουργία και αδράνεια του Παναθηναϊκού στο 62′ και μετά το κακό διώξιμο του Μολό νίκησε τον Διούδη με πλασέ από πολύ κοντινή απόσταση.
Ο Μπόλονι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα από τον πάγκο καθώς δεν είχε ποδοσφαιριστές να ενισχύσουν το μεσοαμυντικό κομμάτι πλην του Σάντσεθ που πέρασε πριν την ισοφάριση του Άρη στο παιχνίδι αλλά δεν κατάφερε να προσφέρει ουσιαστικά.
Μετά από πολιορκία στην περιοχή οι κίτρινοι βρήκαν και δεύτερο γκολ με μια επιτέλους ουσιαστική συνεισφορά του Ματέο Γκαρσία σε αναμέτρηση, ο οποίος κινήθηκε πολύ γρήγορα μετά την ασταθή απόκρουση του Σωκράτη Διούδη έφερε την μπάλα μπροστά του με μαγικό κοντρόλ και πλάσαρε σε κενή εστία στο 65′.
Κάπου εκεί τελείωσε και το παιχνίδι καθώς ο Άρης μετά δεν απειλήθηκε είχε και μια-δύο στιγμές για να διευρύνουν το σκορ κάτι που δεν έκαναν, αλλά το σημαντικότερο είναι η δίκαιη νίκη που πήραν και ο χαρακτήρας που έδειξαν σε μια πραγματική μεταμόρφωση τους στο δεύτερο μέρος.
Κέρδη για τον Άκη Μάντζιο, ο Μάνος του δευτέρου μέρους, πολύ συμμετοχικός σε όλες τις φάσεις, θα μπορούσε να έχει πετύχει και άλλο γκολ. Ακόμη πολύ θετικός ο Ματέο Γκαρσία. Δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό αλλά ήταν εκεί που έπρεπε στις φάσεις πέτυχε και το γκολ που του χρειάζεται για να ανεβάσει την ψυχολογία του και γενικά άφησε θετικές εντυπώσεις.
Τέλος κέρδος και ο Ματίγια, είχε επίσης καιρό να κάνει ένα μεστό παιχνίδι, χωρίς λάθη, με σιγουριά στις κινήσεις του και έκανε ακριβώς αυτό για το οποίο μπήκε, δηλαδή να δώσει πλάτος στην επίθεση του Άρη.
MVP: Θεωρώ ο τίτλος αξίζει να πάει στον Δημήτρη Μάνο. Ναι μεν έχει την πολύ κακή στιγμή στο πρώτο μέρος με το χαμένο πέναλτι αλλά αυτό δεν τον επηρεάζει, ίσα ίσα μπαίνει “φτιαγμένος” στο δεύτερο και βοηθάει τα μέγιστα στην ανατροπή του Άρη όχι μόνο με το γκολ του, αλλά με την γενική του εμφάνιση που είναι μια συνέχεια των καλών προηγούμενων.
Φάση του αγώνα: Η κόκκινη του Μαουρίσιο. Είναι το σημείο του παιχνιδιού τέτοιο αλλά και η κατάσταση του αγώνα, που το 50%-50% που επικρατούσε εκείνη την ώρα το έκανε αμέσως 10%-90%. Από εκεί και πέρα δεν υπήρξε επιστροφή για τον Παναθηναϊκό και στην ουσία κρέμασε την ομάδα του.
Info: Ο Άρης μετρούσε ένα διπλό την τελευταία 20ετία στην έδρα του Παναθηναϊκού και φέτος έχει δύο. Αυτό δείχνει πόσο έχει αλλάξει ιδιαίτερα φέτος η κατάσταση στους κίτρινους.