Η Θεσσαλονίκη ζει ένα déjà vu αυτές τις μέρες και όλα θυμίζουν Οκτώβριο, εκείνη την εποχή δηλαδή όπου εξαπλώθηκε υπογείως το δεύτερο κύμα της πανδημίας χωρίς να παρθούν νέα μέτρα και εκδηλώθηκε τον επόμενο μήνα, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Σήμερα αναμένεται η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική να μπει κάτω από το μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων και να εξεταστεί το σενάριο επιπλέον μέτρων ή και ενός ολικού λοκντάουν. «Αν δεν κλείσουν όλα τα σχολεία, θα παίζουμε με τη φωτιά», δηλώνει στο TyposThes ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου και εξηγεί «Εδώ και μία εβδομάδα έχουμε ζητήσει επιπλέον μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, γιατί μπορεί σήμερα το σύστημα υγείας να έχει περιθώριο, όμως αν αυξηθούν απότομα τα κρούσματα δεν έχουμε το ίδιο περιθώριο αντίδρασης, όπως είχαμε το Νοέμβριο».
Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όπως μας εξηγεί ο κ. Καπράβελος, η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν περίπου στο 20% και υπήρχαν περιθώρια. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε ακόμη τα απόνερα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και έχουμε πληρότητα ΜΕΘ γύρω στο 50%. Όπως καταλαβαίνετε, αν υπάρχει παρόμοια ή έστω αυξημένη κίνηση στα νοσοκομεία όπως το Νοέμβριο, θα έχουμε πρόβλημα», τονίζει ο κ. Καπράβελος.
«Δεν είμαι υπέρ ενός ολοκληρωτικού λοκντάουν, αλλά αν δεν πάρουμε έστω και τώρα νέα μέτρα, μπορεί να αναγκαστούμε την επόμενη εβδομάδα να τα κλείσουμε όλα, με τις γνωστές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία», προσθέτει.
Ένα στοιχείο που είναι ενθαρρυντικό στην παρούσα κατάσταση και δεν αναφέρεται συχνά, όπως ξεκαθαρίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, είναι το ποσοστό ανοσίας στην περιοχή μας. «Όλα τα επόμενα κύματα της πανδημίας που θα μας χτυπήσουν ενδεχομένως να μην είναι τόσο σφοδρά λόγω του ποσοστού ανοσίας στο γενικό πληθυσμό και τον εμβολισμό. Συγκεκριμένα, έχουμε υπολογίσει ότι στην περιοχή μας μπορεί το ποσοστό ανοσίας να προσεγγίζει και το 10-15%, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε μέτρα προστασίας», ολοκλήρωσε.
Σε καλή κατάσταση τα νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα, μεγάλη πίεση στην Αττική
Στη βόρεια Ελλάδα η κατάσταση στο σύστημα υγείας φαίνεται να είναι ακόμη ελεγχόμενη, τουλάχιστον στο πεδίο των νοσοκομείων. Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια χθες στη Θεσσαλονίκη και σε νοσοκομεία που σήκωσαν το τεράστιο βάρος της νοσηλείας χιλιάδων ασθενών από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα, ήταν ενδεικτική της ετοιμότητας που δείχνει το υπουργείο Υγείας εμπρός στο διαφαινόμενο ξέσπασμα της επιδημίας στην καρδιά της βόρειας Ελλάδας.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 327 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 71 σε ΜΕΘ. Το αν θα τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα και στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι κάτι που απασχολεί τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις συνεδριάσεις τους, και θα αποφασιστεί την Παρασκευή.
Αντίθετα στην Αττική η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και το βάρος στο ΕΣΥ μεγαλύτερο. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή σε έξι ημέρες και πριν ξεκινήσει το «απαγορευτικό», έχουν εισαχθεί 716 νέοι ασθενείς λόγω του ιού στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου. Παρότι δίδονται και εξιτήρια λόγω ίασης των νοσηλευομένων, το ισοζύγιο που διαμορφώνεται είναι αρνητικό για την αντοχή του ΕΣΥ -χθες έλαβαν εξιτήριο 157 άτομα και εισήχθησαν 238.
Αυξητική τάση αποτυπώνουν οι αριθμοί και στο κρίσιμο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την Τετάρτη οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 284, έχοντας αυξηθεί κατά 38 ασθενείς μέσα στις τελευταίες έξι ημέρες. Συνολικά, σε όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.916 ασθενείς, με τους αριθμούς να παραπέμπουν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, οπότε και το «φορτίο» των ασθενών υποχωρούσε στα νοσοκομεία, έχοντας εφαρμοστεί ένα μακρύ απαγορευτικό στη χώρα και επί μέρους, τοπικού χαρακτήρα, περιορισμούς.
Μια ανάσα από τους 1.000, για την ακρίβεια 961, είναι οι νοσηλευόμενοι στο Λεκανοπέδιο, όπου η πληρότητα στις κλίνες του ΕΣΥ, απλές και κλίνες ΜΕΘ, μεγαλώνει συνεχώς, ανατρέποντας τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δημόσιων νοσοκομείων.
ΕCDC: Στο «κόκκινο» η Αττική
Στο κόκκινο βρίσκεται η Αττική στο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όπου αποτυπώνεται η επιδημιολογική εικόνα των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η Αττική έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, πάνω από 150 ανά 100.000 πληθυσμού και το ποσοστό θετικότητας είναι πάνω από 4%.
Στο χάρτη του ECDC που δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει περιοχές με πράσινο χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα είναι κάτω από 25 ανά 100.000 πληθυσμού και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.
Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα παραμένει στο «πράσινο», δηλαδή κάτω από 4%, με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται στο «κίτρινο».
Πηγή: typosthes.gr