Καταγγελία εναντίον συγκεκριμένου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, το οποίο φέρεται να απέλυσε νεαρή εκπαιδευτικό λίγες μόλις εβδομάδες μετά από ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία, κάνει η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για «επίδειξη αναισθησίας», επικαλούμενη επιστολή του ΣΙΕΛ (του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών σε Αθήνα-Πειραιά) η οποία παρατίθεται στο τέλος του κειμένου.
«Τα λόγια περιττεύουν. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα εκπαιδευτικοί της τυπικής εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζονται με τέτοια βαναυσότητα. Σε καμιά ευνομούμενη χώρα οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν απολύονται χωρίς βάσιμο λόγο ή χωρίς να υπάρχει educational tribunal που να εξετάζει τις υποθέσεις τους», τονίζει η ΟΙΕΛΕ
Ελάχιστες μόλις ώρες μετά από την δημοσίευση της μελέτης του Κλαδικού Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ για τις απολύσεις, ήρθε η πικρή δικαίωσή μας για την άσχημη κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε έναν ευαίσθητο χώρο Παιδείας όπου – ας μην το ξεχνούμε – παρέχεται δημόσιο αγαθό, ορισμένοι εκ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων αντιμετωπίζουν τους εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμο προϊόν και τους πετάνε στο δρόμο χωρίς καμιά διαδικασία, χωρίς κανένα σοβαρό λόγο, χωρίς κάποια προειδοποίηση.
Η φρικτή περίπτωση που μας κατήγγειλε εγγράφως το παράρτημα του ΣΙΕΛ (του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών σε Αθήνα-Πειραιά) στα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, δεν είναι απλώς ένα παράδειγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά αποτελεί μνημείο απανθρωπιάς και κυνισμού. Νεαρή εκπαιδευτικός που, από τις μαρτυρίες συναδέλφων, ασκούσε εξαιρετικά και χωρίς κανένα παράπονο τα καθήκοντά της, ειδοποιήθηκε ότι απολύεται ελάχιστες μόλις εβδομάδες μετά από ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία. Μια τραγωδία που αντιμετώπισε με θάρρος και αξιοπρέπεια, χωρίς να επιβαρύνει το σχολείο της και ανταποκρινόμενη πλήρως στο εκπαιδευτικό της έργο. Η “επιβράβευσή” της και η “στήριξη” του σχολείου ήταν να κληθεί στο λογιστήριο για τα περαιτέρω… Αξίζει να σημειωθεί πως στα δύο χρόνια που εργάστηκε στο σχολείο, κανείς δεν της άσκησε παρατήρηση για τη δουλειά της. Κανένα διευθυντικό στέλεχος δεν την κάλεσε για κάποια υπόδειξη, κανένας συνάδελφος δεν παραπονέθηκε. Πρόκειται για απλή ανακύκλωση προσώπων…
Τα λόγια περιττεύουν. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα εκπαιδευτικοί της τυπικής εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζονται με τέτοια βαναυσότητα. Σε καμιά ευνομούμενη χώρα οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν απολύονται χωρίς βάσιμο λόγο ή χωρίς να υπάρχει educational tribunal που να εξετάζει τις υποθέσεις τους. Η κατάσταση αυτή που προκάλεσε ο νόμος Κεραμέως δεν αρμόζει σε χώρους Παιδείας, αγωγής και πολιτισμού. Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να εκκινήσει διάλογος για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θα είναι προς όφελος όλων. Σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.