Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτριο Κωνσταντόπουλο και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, με τη συνδρομή του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Ζητήματα στέγασης των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς”, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο,
Σκοπός της ερώτησης είναι α) να θιχτεί η δυσμενής διάκριση και να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται οι ΕΠΟΠ, οι οποίοι αν και Υπαξιωματικοί, δεν έχουν πρόσβαση σε Στρατιωτικά Οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ), όπως άλλοι Υπαξιωματικοί, ενώ υποχρεούνται σε στέγαση σε Στρατιωτικά Οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ), ο αριθμός των οποίων υπολείπεται σημαντικά των ΣΟΑ και ΣΟΜΥ και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των ΕΠΟΠ, η πλειοψηφία των οποίων υπηρετεί στις παραμεθόριες περιοχές και β) να ληφθεί μέριμνα για τις περιπτώσεις μετατάξεων, ώστε να μην υπάρχει άδικος μηδενισμός των μορίων των ΕΠΟΠ κατά την μετάταξή τους από την μία κατηγορία στην άλλη.
Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,
Τα στρατιωτικά οικήματα του Στρατού Ξηράς, αξιοποιούνται από τα στελέχη και τις οικογένειές τους για την στέγασή τους, εφόσον δεν έχουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τους την πλήρη κυριότητα κατοικίας, στη Φρουρά που είναι τα οικήματα και σε απόσταση μέχρι τριάντα (30) χιλιομέτρων από αυτά.
Με την υπ’ αριθμ. Φ910/6/129344/11-4-2005 υπουργική απόφαση «Περί Κανονισμού Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών-Υπαξιωματικών (ΣΟΑ − ΣΟΜΥ)» προβλέφθηκε η στέγαση των Αξιωματικών στα ΣΟΑ και των Υπαξιωματικών στα ΣΟΜΥ. Το 2012, με την υπ’αριθμ. 910/17/383169 Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ 1359/Β’/25-4-2012), τροποποιήθηκε η παραπάνω απόφαση και δημιουργήθηκε ο θεσμός των Στρατιωτικών Οικημάτων ΕΠ.ΟΠ. (ΣΟΕΠΟΠ) με δικαιούχους στέγασης τους Επαγγελματίες Οπλίτες του Στρατού Ξηράς.
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις, οι Αξιωματικοί στεγάζονται σε ΣΟΑ, οι Υπαξιωματικοί σε ΣΟΜΥ και οι ΕΠ.ΟΠ. σε ΣΟΕΠΟΠ. Ωστόσο, η διάκριση αυτή ανάμεσα στους δικαιούχους και τα οικήματα, δεν λαμβάνει υπ’όψιν το γεγονός ότι οι ΕΠ.ΟΠ. που μονιμοποιούνται είναι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και άρα θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στα ΣΟΜΥ, τα στρατιωτικά οικήματα των Υπαξιωματικών. Μάλιστα, ήδη κατά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης το 2012 και την πρόβλεψη των ΣΟΕΠΟΠ, είχαν μονιμοποιηθεί 3 σειρές ΕΠ.ΟΠ. στον Στρατό Ξηράς ανερχόμενες σε περίπου 5000 ΕΠ.ΟΠ. Την ίδια στιγμή, κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει για άλλους Υπαξιωματικούς που προέρχονται από την ίδια κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού, όπως οι Υπαξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, οι οποίοι έχουν κανονική πρόσβαση στα ΣΟΜΥ.
Τα ανωτέρω σημαίνουν ότι οι ΕΠ.ΟΠ. υφίστανται δυσμενή διάκριση, καθότι καίτοι Υπαξιωματικοί και οι ίδιοι, έχουν διαφορετικά δικαιώματα για στέγαση από άλλους Υπαξιωματικούς. Και τούτο μάλιστα, ενώ ο αριθμός των Στρατιωτικών Οικημάτων ΕΠ.ΟΠ. υπολείπεται σημαντικά των Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών και Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΟΑ και ΣΟΜΥ) και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των ΕΠ.ΟΠ., η πλειοψηφία των οποίων υπηρετεί στις παραμεθόριες περιοχές. Το πρόβλημα δε, λαμβάνει νέες διαστάσεις σε περίπτωση μετάταξης ΕΠ.ΟΠ. στο Σώμα Μόνιμων Υπαξιωματικών, όπου -όπως έχει ήδη συμβεί- οι μεταταχθέντες που πλέον θα δικαιούνταν να στεγαστούν σε ΣΟΜΥ, χάνουν αυτή τη δυνατότητα εξαιτίας του μηδενισμού των μορίων τους λόγω της μετάταξης, παρά το ότι η μετάταξη δεν περιλαμβάνεται στους περιπτώσεις μη μεταφοράς των μορίων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Α του Κανονισμού Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών – Υπαξιωματικών (ΣΟΑ – ΣΟΜΥ) (ΦΕΚ 519/Β/19-4-2005).
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να αποκαταστήσετε την αδικία που υφίστανται οι ΕΠ.ΟΠ., οι οποίοι καίτοι Υπαξιωματικοί δεν έχουν πρόσβαση σε ΣΟΜΥ;
2. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις ΕΠ.ΟΠ. που μετατάχθηκαν στο Σώμα Μόνιμων Υπαξιωματικών και απώλεσαν τα μόριά τους για στέγαση και πώς θα αποκατασταθούν οι αδικίες;