Ενώ διανύουμε την τελευταία κρίσιμη επιδημιολογικά εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς σταδιακή άρση του lockdown από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου.
Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ώστε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα -με βάση την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού αυτή την εβδομάδα- και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για σταδιακή άρση των μέτρων.
Σημειώνεται πως οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι είναι διστακτικοί ως προς τη χαλάρωση του lockdown τις επόμενες ημέρες, και ειδικότερα στην Αττική, όπου εντοπίζεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καθημερινά, ωστόσο εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας είναι θετικά, δεν αποκλείεται να εισηγηθούν το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων.
Γώγος: Ίσως ανοίξει το λιανεμπόριο με click away από 1η Μαρτίου
Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία εβδομάδα στην Αττική.
“Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. “Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί”, πρόσθεσε.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. “Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα”
Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. “Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει”, επισήμανε.