Η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων (που απαρτίζουν τη λεγόμενη επιτροπή επιδημιολόγων) αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:00.
Αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα, δεδομένου πως οι ειδικοί συνεδριάζουν αφενός υπό το βάρος του χθεσινού ρεκόρ στα κρούσματα, που το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έφτασαν τα 3.215, αφετέρου μπροστά σε μια έντονη ανησυχία μιας ακόμη μεγαλύτερης έκρηξης διαγνώσεων κορονοϊού τις επόμενες ημέρες. Θεωρείται μάλιστα, με βάση την πορεία της εξάπλωσης και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, πως το τρίτο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με πληροφορίες, καλούνται να βάλουν εκ νέου στο τραπέζι τον επιδημιολογικό χάρτη. Τα δεδομένα για την Αττική παραμένουν εντόνως ανησυχητικά. Όμως πλέον επιτείνεται η αγωνία και για τη Θεσσαλονίκη. Πηγές από το χώρο των λοιμωξιολόγων σημειώνουν πως υπάρχουν φόβοι πως το επόμενο μεγάλο πλήγμα για το ΕΣΥ θα αφορά τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.
Δύο δεδομένα εντείνουν τον προβληματισμό για τη Θεσσαλονίκη: χθες καταγράφηκαν 395 επιπλέον κρούσματα, φτάνοντας τα 35,58 ανά 100.000 πληθυσμού. Επιπλέον, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου, η άνοδος στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 49%.
Τι ιικό φορτίο δείχνει επίσης να είναι αυξημένο σε Πιερία, Χαλκιδική, Σποράδες και Ιωάννινα. Πρόκειται για περιοχές που σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη παραμένουν μέχρι στιγμής σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου. Αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει. Τα δεδομένα από τη σημερινή συνεδρίαση θα αξιολογηθούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή.