Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης
Το δεύτερο «κομπιούτερ» του Γκουαρντιόλα ή η επαναστάτρια του αγγλικού ποδοσφαίρου; Η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε τις 21 σερί νίκες μετά την επικράτηση επί της Γουλβς και συνεχίζει να επιβεβαιώνει πως αποτελεί το απόλυτο στο φετινό ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο…
«Έχουμε αρκετά χρήματα για να αγοράζουμε υπέροχους παίκτες. Είναι αλήθεια. Χωρίς καλούς ποιοτικούς παίκτες, δεν μπορούμε να παίξουμε όπως τώρα». Με απόλυτη η ειλικρίνεια, ο «αρχιτέκτονας» της κορυφαίας ομάδας του 2021, Πεπ Γκουαρντιόλα είχε προσπαθήσει να… απομυθοποιήσει αυτό που πίστευαν όλοι για τον σύλλογο του. Μάταια όμως…
Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε με … της Γουλβς, έφτασε τις 21 σερί νίκες και, το κυριότερο, έγινε ξανά άξια θαυμασμού από τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ο τρόπος που αγωνίζεται αυτή η ομάδα, είναι από άλλο… πλανήτη και η επανάσταση που έχει φέρει στο άθλημα, έχει συμβεί άλλη μία φορά. Στη Μπαρτσελόνα που δημιούργησε ο ίδιος προπονητής. Οι «τέλειες» μονάδες που δημιουργούν το ασυναγώνιστο σύνολο, το σύστημα που δεν αντιμετωπίζεται και η «κατάρα» του Champions League που αποτελεί τον μεγαλύτερο… αντίπαλο.
Η κυριαρχία της Λίβερπουλ την εκνεύρισε και την… ανανέωσε!
Η επιστροφή της Λίβερπουλ στην κορυφή της Αγγλίας έπειτα από 30 χρόνια και, μάλιστα, δια περιπάτου, έκανε τη Μάντσεστερ Σίτι να… «τρελαθεί». Άπαντες στρώθηκαν στη δουλειά και σχεδίασαν τη νέα σεζόν. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στην άμυνα και συγκεκριμένα στα στόπερ. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήθελε κάποιον να πλαισιώσει τον Λαπόρτ με τον Στόουνς και έναν ακόμα να μπορεί επίσης να σταθεί σε περίπτωση απώλειας σε έναν από τους δύο. Με την μεσοεπιθετική γραμμή να είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όλα τα λεφτά δόθηκα για δύο κεντρικούς αμυντικούς.
Με 113,5 εκατ. ευρώ, οι Ρούμπεν Ντίας (68 εκατ. ευρώ) και Νέιθαν Άκε (45,5 εκατ. ευρώ) φοράνε τα γαλάζια των «πολιτών». Ο πρώτος είχε εξελιχθεί σε ηγέτη της άμυνας στη Μπενφίκα ενώ ήταν από τους κορυφαίους του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ο δεύτερος, γνωστός στα αγγλικά γήπεδα, από το ξεπέταγμα στην Τσέλσι και την εντυπωσιακή σεζόν με τα χρώματα της Μπόρνμουθ. Δύο επιλογές που μόνο χαμόγελα μπορούσαν να φέρουν στους «πολίτες». Από εκεί και πέρα, ο Φεράν Τόρες έγινε μία έξτρα επιλογή στα «φτερά» του συλλόγου και οι μεταγραφές ολοκληρώθηκαν με τις επενδύσεις σε ταλέντο για το μέλλον.
Η «καταιγίδα» πριν την απόλυτη ξαστεριά…
Οι «εκπλήξεις» στο ξεκίνημα τη σεζόν, δεν μπορούσαν να μην έχουν μέσα τη Μάντσεστερ Σίτι. Εκτός από το γεγονός πως μέχρι την 14η αγωνιστική, είχε απολογισμό έξι νίκες, πέντε ισοπαλίες και δύο ήττες, είδε τη Λέστερ να την… διασύρει στο Έτιχαντ. Συγκεκριμένα, οι «αλεπούδες» έφυγαν με το τεράστιο διπλό από το Μάντσεστερ, με το ευρύ 5-2 (!). Όλα έδειχναν πως η Σίτι θα έβγαινε από νωρίς εκτός διεκδίκησης, όμως η παρόμοια κατάσταση και των υπολοίπων ομάδων, της έδωσε την ευκαιρία να ανακάμψει.
Βέβαια, όχι απλά πήρε ξανά τα πάνω της, αλλά «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά της. Από τότε, μέχρι και σήμερα, δεν έχει ξαναυποστεί ήττα, ούτε στην Αγγλία, ούτε στην Ευρώπη. Από την άλλη, στους ομίλους του Champions League, όπου συμμετείχε μαζί με τον Ολυμπιακό, τερμάτισε στην κορυφή χωρίς ήττα (5 νίκες και μία ισοπαλία) ενώ πήρε σκορ-πρόκρισης στην έδρα της Γκλάντμπαχ με 2-0.
Στη νίκη κόντρα στη Γουλβς, οι «πολίτες» έφτασαν τις 21 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις (!) ενώ βρίσκονται στο +15 από την δεύτερη θέση με ένα παιχνίδι περισσότερο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν είναι απλά τα τρίποντα που παίρνει από κάθε παιχνίδι αλλά και ο τρόπος που τα καταφέρνει. Ο αγγλικός σύλλογος σαρώνει στην κυριολεξία κάθε αντίπαλό του. Εκτός από το συνολικό 56 υπέρ και 17 κατά τέρματα που έχει, τα 36 από αυτά, προέρχονται από τις 14 Δεκέμβρη και την τελευταία ισοπαλία. Ταυτόχρονα, μετά το χθεσινό (03/02) ματς, έφτασε τους 19 διαφορετικούς σκόρερ στο φετινό ρόστερ, σε όλες τις διοργανώσεις.
Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έγινε για δεύτερη φορά ο ποδοσφαιρικός Τσε Γκεβάρα!
Αυτή την στιγμή, η Μάντσεστερ Σίτι μοιάζει πανίσχυρη. Σίγουρα για αυτό, όπως είπε και παραπάνω ο προπονητής της, ευθύνεται η ευχέρεια να δοθούν χρήματα. Όμως, πίσω από αυτή την σύνδεση, κρύβεται ο ίδιος. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα θεωρείται ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο. Όχι άδικα. Μετά τα όσα πέτυχε την τετραετία 2008-12 με τη Μπαρτσελόνα, όταν δημιούργησε μία από τις κορυφαίες ομάδες του 21ου αιώνα αλλά και στα χρονικά. Ο Καταλανός κόουτς δεν πρόλαβε να κάνει το ίδιο με τη Μπάγερν Μονάχου, όμως η πίστωση χρόνου από τη Μάντσεστερ Σίτι, αποδεικνύει, ξανά, πόσο κορυφαίος είναι.
«Το στέμμα αν το θέλεις πρέπει να το κερδίζεις. Τον Μάρτιο κανείς δεν είναι Πρωταθλητής. Η καλύτερη ομάδα στον κόσμο είναι η Μπάγερν, γιατί τα έχει κατακτήσει όλα. Στην Αγγλία είναι η Λίβερπουλ που είναι οι Πρωταθλητές». Μία δήλωση του Πεπ Γκουαρντιόλα που ξάφνιασε άπαντες και έδωσε ένα ακόμα πάτημα για το γνωστό «Mind game». Όσο για τον τρόπο παιχνιδιού, ο 50χρονος κόουτς δεν ενσωμάτωσε στη Σίτι το «τίκι-τάκα» που είχε στη Μπαρτσελόνα. Πρόσφερε νέα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ένας πραγματικός επαναστάτης που σε όποια ομάδα πέτυχε, δεν το έκανε με τον κλασσικό τρόπο ή με μία πετυχημένη συνταγή. Το έκανε με την τρομερή ευφυΐα του, η οποία κάνει τον αγγλικό σύλλογο, τον κορυφαίο στην Ευρώπη αυτή την στιγμή. Όλα ξεκινάνε από το σύστημα. Στα χαρτιά, φαίνεται ένα καθαρό 4-3-3 ή ένα 4-2-3-1. Όμως στον αγωνιστικό χώρο, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο τρόπος που συμπεριφέρονται άπαντες είναι εντυπωσιακός και σαν να είναι βγαλμένος από παιχνιδομηχανή.
Συγκεκριμένα, τα μπακ ανεβαίνουν αρκετά, αφήνοντας τα δύο στόπερ ως μοναδικά στην άμυνα. Παράλληλα, στον άξονα υπάρχουν τρεις χαφ. Ο ένας από τους δύο διατηρεί τη θέση του ως αμυντικός μέσος και βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τους ακραίους μπακ. Οι υπόλοιποι παίρνουν αρκετά μέτρα, με τον έναν να μεταμορφώνεται σε δεύτερο επιθετικό ή καλύτερο «κρυφό κυνηγό». Όσο για τα εξτρέμ, βρίσκονται όσο ψηλότερα είναι δυνατόν με την δυνατότητα να συγκλίνουν προς τα μέσα. Με λίγα λόγια, με πλούσια και καθαρά, επιθετική σκέψη, η οποία στηρίζεται στην πίεση και στο άμεσα ανασταλτικό κομμάτι. Μάλιστα, παρότι οι ποδοσφαιριστές δεν «κουμπώνουν» στο αντίπαλο σύστημα, μπορούν κάλλιστα να κλείσουν τον αντίπαλο ενώ είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Όλα αυτά, από έναν «επαναστάτη» της προπονητικής, ο οποίος μετά το «False 9», δημιούργησε και τα «False back»!
Ένα ρόστερ γεμάτο «πλούτο» και ο ηγέτης της κάθε γραμμής…
Και φτάνουμε στους πρωταγωνιστές που υποστηρίζουν αυτό το ολοκαίνουργιο και ρομαντικά, αλλόκοτο σύστημα. Εδώ, να τονίσουμε πως δεν είναι απλά οι έντεκα ποδοσφαιριστές που μπορούν να το υποστηρίξουν αλλά και οι περισσότεροι στο ρόστερ. Από εκεί και πέρα, στα στόπερ, ο Ρούμπεν Ντίας πλαισιώνει τον Εμερίκ Λαπόρτ και η ταχύτητα τους συνδυάζεται με το δυνατό ψηλό παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, στα ακραία μπακ, ο Κάιλ Γουόκερ είναι μία πραγματική «μηχανή» στα δεξία. Ακούραστός, πραγματικό φουλ μπακ και με αξιοζήλευτη εμπειρία. Από την άλλη, ο Ζοάο Κανσέλο έχει αποδειχθεί καλύτερος από τους αριστεροπόδαρους Ζιντσένκο και Μεντί.
Στον άξονα, η τριάδα του κέντρου είναι από άλλο… πλανήτη. Ο Ροντρί αποτελεί τον «βράχο» ως 6άρι. Είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να διατηρήσει τη θέση του μαζί με δύο επιθετικογενή χαφ. Κόφτης με όλη την έννοια της λέξης, ανάκτηση κατοχής και κινητήριο μοχλός στον χώρο του κέντρου. Για τον Κέβιν Ντε Μπρόινε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι γνωστό πως θεωρείται ο κορυφαίος πασέρ του κόσμου. Ωστόσο ο Ιλκάι Γκουντογκάν είναι κάτι διαφορετικό. Ο Γερμανός μέσος είναι το μεγάλο «όπλο» του Πεπ Γκουαρντιόλα.
Ο Καταλανός τεχνικός μετέτρεψε τον 30χρονο άσο σε έναν απόλυτο «δεύτερο επιθετικό». Έναν ποδοσφαιριστή που έχει απίστευτη ευχέρεια στο σκοράρισμα και γνωρίζει με εντυπωσιακό τους τρόπους για να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή. Έτσι, ο Πεπ μπορεί να χρησιμοποιεί και έναν φορ αλλά και ένα «κρυφό εννιάρι» στην ίδια εντεκάδα. Ο Κουν Αγουέρο και ο Γκαμπριέλ Ζεσούς είναι επιθετικοί πρώτης γραμμής, όμως αυτό δεν φαίνεται να αρκεί, έπειτα από τα σενάρια για διεκδίκηση του Έρλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ. Τέλος, στα «φτερά», υπάρχει συνωστισμός επιλογών, με τους Ραχίμ Στέρλινγκ, Ριγιάντ Μαχρέζ, Μπερνάρντο Σίλβα και Φεράν Τόρες να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν οτιδήποτε σύστημα επιλέξει ο προπονητής τους.
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος, η «κατάρα» με τα μεγάλα αυτιά…
Η διαφορά στο πρωτάθλημα έχει εκτοξευθεί και η δυναμική της Σίτι δείχνει πως δεν μπορεί τίποτα να την σταματήσει προς την κορυφή της Αγγλίας. Στο κύπελλο μια από τα ίδια. Έτσι, ο μοναδικός στόχος που αποτελεί και τον «εφιάλτη» του Γκουαρντιόλα είναι το Champions League. Από το 2016 που προσλήφθηκε ο Καταλανός, μπορεί να έχει «σαρώσει» τα πάντα και να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, όμως στην Ευρώπη, δεν έχει καταφέρει να φτάσει εκεί που πρέπει.
Συγκεκριμένα, o αγγλικός σύλλογος έχει φτάσει συνολικά τέσσερις φορές (!) στα προημιτελικά και μία στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Είναι τρομερό αν σκεφτεί κάποιος, πως και τις πέντε σεζόν, καμία από τις ομάδες που άφησαν εκτός τους «πολίτες» δεν κατέκτησαν εν τέλει τον τίτλο (Μονακό, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Λιόν). Φέτος, ήδη η Γκλάντμπαχ πρέπει να θεωρείται ένα εμπόδιο που έχει ξεπεραστεί (2-0 στη Γερμανία) και πλέον άπαντες στοχεύουν στα «καταραμένα» προημιτελικά. Εφόσον περάσει και από εκεί, η ομάδα του 50χρονου κόουτς, έχει πλέον την ευκαιρία να μπει στο «κλειστό» κλαμπ των ομάδων που θα κατακτήσουν τα πάντα σε μία σεζόν.
Το ολοκληρωμένο και «τέλειο» ποδόσφαιρο είναι κάτι υποκειμενικό. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μην υποκλιθεί στον τρόπο παιχνιδιού της Μάντσεστερ Σίτι. Οι «πολίτες» έχουν περάσει σε μία διαφορετική εποχή και ο Πεπ Γκουαρντιόλα γυρνάει τη σελίδα για δεύτερη φορά μέσα στον 21ο αιώνα.