Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης
Το ακατέργαστο ταλέντο που κατάφερε να κρυφτεί πίσω από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Ο Μεσούτ Οζίλ είναι επίσημα ποδοσφαιριστής της Φενερμπαχτσέ και κανείς δεν έχει αντιληφθεί, πως κατέληξε ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς του 21ου αιώνα μέχρι εκεί…
«Οι προπονητές του τα συγχωρούσαν όλα με το που τον έβλεπαν στο χορτάρι. Ήταν απίστευτο, αλλά αυτός ο αλλοπρόσαλλος «κάγκουρας», μέσα στο γήπεδο ήταν αδιανόητα κομψός, με ένα βασιλικό άγγιγμα στη μπάλα και τρομερή ακρίβεια στις πάσες». Κάπως έτσι ξεκινούσε το ταξίδι ενός από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα. Αυτή η συγχώρεση, όμως, δεν είναι ισόβια.
Ο Μεσούτ Οζίλ δεν το κατάλαβε ποτέ. Πίστευε πως το ταλέντο και η ποιότητα, θα τον έσωζαν από τις δυσκολότερες καταστάσεις. Και μέχρι ένα σημείο, όντως ίσχυε. Όμως, όταν αυτή η επιλογή δεν ενεργοποιείται, τότε ένας 32χρονος μεσοεπιθετικός που έχει «μαγέψει» στο χορτάρι, φτάνει στη πόρτα της Φενερμπαχτσέ, με ελεύθερη μεταγραφή και έτοιμος να «χαθεί» από το προσκήνιο των κορυφαίων πρωταθλημάτων. Ποιο είναι, όμως, το «μαύρο κουτί» σε αυτή την καταστροφή;
Η «χρυσή» 4ετία…
Ο Μεσούτ Οζίλ έγινε επαγγελματίας στα 18 του χρόνια, στην ομάδα της περιοχής όπου γεννήθηκε. Τη Σάλκε. Παρά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τις αλλοπρόσαλλες ενέργειές του, ο νεαρός μεσοεπιθετικός καθήλωνε εντός των τεσσάρων γραμμών. Αν και αρχικά φάνηκε πως αποτελεί «φλέβα» χρυσού, η κακή συμπεριφορά του, τον οδήγησε στην έξοδο με συνοπτικές διαδικασίες και εκεί εμφανίστηκε η Βέρντερ Βρέμης. Με 39 συμμετοχές και απολογισμό ένα γκολ, με πέντε ασίστ, το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ φάνηκε αρκετά χαμηλό, όμως στην ομάδα του Γκελζενκίρχεν δεν χωρούσε πλέον.
Στους Πράσινους, εξελίχθηκε στο «επόμενο μεγάλο 10αρι της Γερμανίας». Ο τρόπος με τον οποίο μοίραζε τη μπάλα, έτοιμη για να επιτευχθεί ένα γκολ, ήταν μαγικός. Αναδείχθηκε κατευθείαν πρώτος σε ασίστ και άρχισε να φωνάζει παρών για την εθνική Γερμανίας. Ουσιαστικά, στον σύλλογο της Βρέμης, συστήθηκε με τον πιο ισχυρό τρόπο στην Ευρώπη, με τις μεγάλες ομάδες να σχηματίζουν… ουρά για να τον αποκτήσουν. Ο ίδιος, ζούσε μεγάλες στιγμές και κατάλαβε πως μπορεί να μείνει για πάντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η «χρυσή» 4ετία του, έκλεισε με μία μεγάλη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοσέ Μουρίνιο, το καλοκαίρι 2010, αφήνοντας τη Βέρντερ με 16 γκολ και 54 ασίστ σε συνολικά 108 ματς.
Το όνειρο του πρώτου χρόνου, πριν τη μεγάλη καταιγίδα και η παράμετρος μίας υπόσχεσης…
Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής βρέθηκε σε έναν σύλλογο, όπου το όνομά του δεν μονοπωλεί. Οι «μερένχες» είχαν σχεδιάσει ένα ρόστερ με αθλητές που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν από μόνοι τους. Ο Οζίλ δεν μάσησε και, αντίθετα, χάρισε τρομερές στιγμές στην πρώτη του χρονιά στην Ισπανία. Μπορεί να μην έκανε την απόλυτη διαφορά, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως είχε έναν αθόρυβο ρόλο που έκανε θόρυβο στα μάτια των θεατών. Στο κλείσιμο της πρώτης σεζόν, ο απολογισμός ήταν 10 τέρματα και 29 ασίστ σε ένα σύνολο 54 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις. Η τιμή του εκτοξεύτηκε και εκείνος είχε μετατραπεί σε ένα «αστέρι»- είδωλο των μικρών παιδιών.
Κάπου εκεί, αρχίσαν τα δύσκολα. Από την δεύτερη χρονιά, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν διαφορετική τροπή. Ο νεαρός άσος εμφάνισε ξανά αυτή τη συμπεριφορά που αποτελεί «θάνατος» για τις καριέρες. Ωστόσο, αυτή τη φορά, δεν ήταν μόνος του. Εκτός από τους τρόπους του, η Ρεάλ έπρεπε να «ελέγξει» και τον μάνατζερ του νεαρού. Αυτός ήταν ο πατέρας του, Μουσταφά Οζίλ, ο οποίος ανέλαβε αυτή το πόστο, έπειτα από παρέμβαση του γιού του. Συγκεκριμένα, ο Οζίλ είχε υποσχεθεί στην οικογένεια του, όταν ήταν σε νεαρή ηλικία, πως θα προσφέρει μία καλύτερη δουλειά στον γονέα του και λεφτά στους δικούς του για να έχουν περισσότερες ανέσεις.
Τελικά, αυτή η υπόσχεση έμελλε να είναι το ξεκίνημα της πτώσης. Ο Μουσταφά είχε αναλάβει αρκετά πράγματα για τη θέση που έχει και είχε το θάρρος να μιλήσει με μεγάλα λόγια σε ανθρώπους που ήταν ψηλά στη Ρεάλ για θέματα συμβολαίων, χρημάτων και διάφορων όρων. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Μεσούτ είχε αρκετά προβλήματα με κάποιες πληρωμές για διάφορους λόγους, ενώ η συμπεριφορά του πατέρα του, προκάλεσε ρήξη των σχέσεων του παίκτη με την ομάδα. Ο ίδιος, από την πλευρά του, ήταν τελείως αμέτοχος σε όλο αυτό, πράγμα που έκανε ακόμα πιο δύσκολη την παραμονή του, παρά τα εντυπωσιακά στατιστικά.
Η απειλή σε Πέρεθ, η Άρσεναλ και η απότομη προσγείωση!
Το καλοκαίρι του 2013, έχοντας κλείσει μία τριετία στην ομάδα της Μαδρίτης, ο Μεσούτ Οζίλ άρχισε να κοιτάει με σοβαρότητα τις προτάσεις που είχε. Αρκετοί σύλλογοι τον είχαν προσεγγίσει και ο ίδιος έδειχνε πως θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Από την άλλη, ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν ήθελε να αφήσει τον διεθνή μεσοεπιθετικό να φύγει ή για να γίνει, έπρεπε να πάρει πίσω το ανάλογο ποσό. Τότε ήταν, που ο πατέρας του Μεσούτ έφτασε τα πάντα άκρα, όταν βγήκε δημόσια και… απείλησε τον ισχυρό άντρα της Ρεάλ. Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει και οι ώρες του νεαρού ποδοσφαιριστής ήταν μετρημένες.
Κάπου εκεί, η Άρσεναλ αδιαφορεί για όλα όσα γινόντουσαν και επιμένει στην προσφορά της. Τόσο ο Οζίλ, όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι σύμφωνοι σε μία τέτοια κίνηση. Οι «κανονιέρηδες» βγάζουν από τα ταμεία τους το ποσό των 53 εκατ. ευρώ και ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τον αγγλικό σύλλογο. Δίπλα από τελεία που έβαλε στο κεφάλαιο της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μεσούτ Οζίλ έχει 159 συμμετοχές με 27 γκολ και 80 ασίστ στο παλμάρε του. Η μεταγραφή μπορεί να μεταφράστηκε ως «αναγέννηση», όμως γρήγορα διαψεύστηκε.
Η ιδιαίτερη αγάπη στον Ερντογάν απλά τον… κατέστρεψε
Στο Λονδίνο, τα νούμερα του ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, όμως, το ρητό που είπε ο Αρσέν Βενγκέρ για τον Οζίλ, αντιπροσωπεύει πλήρως τα γεγονότα. «Ο Οζίλ έχει έναν χαρακτήρα που επηρεάζει την έκφραση του καθαρού ταλέντου του». Όλη η αλήθεια, σε μία πρόταση. Ωστόσο, ο Γερμανός άσος επέλεξε να… αυτοκαταστρέψει την καριέρα του, με τον χειρότερο τρόπο. Το 2016, ο Παγκόσμιο Πρωταθλητής δείχνει δημόσια τη στήριξή του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την ομοσπονδία της Γερμανίας και το φινάλε του στα «πάντσερ» γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Ταυτόχρονα, όμως, και η Άρσεναλ βρίσκεται σε άβολη στάση, αφού οι χορηγοί αρχίζουν να αντιδρούν μπροστά στα καμώματα του Γερμανού αστέρα. Έτσι, σιγά-σιγά, το άστρο του Οζίλ αρχίζει να σβήνει και οι συμμετοχές να λιγοστεύουν, όλο και περισσότερο. Γενικά, δεν είχε πρόβλημα να πάρει θέση σε αρκετά γεγονότα, τα οποία, όμως δημιουργούσαν προβλήματα και στον αγγλικό σύλλογο. Τον Δεκέμβριο του 2019 θίγει δημόσια το ζήτημα της δίωξης των Ουιγούρων, της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Κίνας, με την κινέζικη κυβέρνηση να αναστέλλει την περιοδεία της Άρσεναλ στην Κίνα και κατόπιν να «εξαφανίζει» τον ποδοσφαιριστή ακόμα και από την έκδοση του βιντεοπαιχνιδιού PES2020. Αυτό ήταν το τέλος στην σχέση των δύο πλευρών.
Από και έπειτα, τα πράγματα είναι γνωστά. Ο 32χρονος άσος έμεινε στο περιθώριο, δεν έπαιρνε λεπτά συμμετοχής και ουδέποτε υπήρξε η εναλλακτική της δεύτερης ευκαιρίας. Έκλεισε τον κύκλο στην Άρσεναλ με 254 παρουσίες και 44 γκολ ενώ μοίρασε και 77 ασίστ. Τα στατιστικά του ήταν εντυπωσιακά, όμως το νόμισμα έχει δύο όψεις και ο Οζίλ προτίμησε να κάτσει σε αυτήν εκτός του ποδοσφαίρου. Η αγάπη του για την Τουρκία (από όπου κατάγονται οι γονείς του) είναι εμφανή. Είναι υπερήφανος μουσουλμάνος και, παρότι είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο προβληματικός του χαρακτήρας, βέβαια, τον οδήγησε από τα μεγαλεία της Ρεάλ Μαδρίτης, στην ελεύθερη μετακίνηση στο τουρκικό πρωτάθλημα.
Η μεταγραφή στη Φενερμπαχτσέ τον θέτει για πρώτη φορά στη καριέρα του εκτός των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων. Για τον ίδιο βέβαια, φαίνεται πως είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αγωνιστεί στην χώρα του νιώθει πιο άνετα. Εκεί, όπου μπορεί
να «μιλήσει» όπως θέλει χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως το κακό έχει γίνει και το μόνο που μπορεί να αναφέρει, πλέον, κάποιος, είναι το «μαύρο κουτί» της καταστροφής ενός πραγματικού μάγου…