Η ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε στοχευμένα καθόλη την περίοδο 2016-2019 να υποσκάψει τον κοινοβουλευτικό ρόλο του Ποταμιού, το οποίο στήριξε κατ΄ επανάληψη νομοσχέδια που προωθούσαν τις ατομικές ελευθερίες, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.
Ο Νίκος Καρανίκας υπήρξε αγαπημένος (και εύκολος, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του προφίλ του) στόχος του Άδωνη Γεωργιάδη στα χρόνια της αντιπολιτευτικής του θητείας. Τις πιο πολλές φορές ήταν ο ανεπάγγελτος ή ο παραβατικός.
Την εντονότερη πολιτική επίθεση όμως δέχτηκε με αφορμή το νομοσχέδιο της τότε κυβέρνησης Τσίπρα για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους το 2018, την οποία η ΝΔ καταψήφισε εν μέσω κραυγών για «επένδυση στον μπάφο». Τρία χρόνια αργότερα, με αφορμή τη συζήτηση στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής νομοσχεδίου για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, o Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ΝΔ έσφαλε το 2018 και ότι ο ίδιος ο Νίκος Καρανίκας συνέβαλε σημαντικά στην προετοιμασία ενός καλού νομοσχεδίου. Είναι θεμιτή μια τέτοια πολιτική συγγνώμη;
Προφανώς και είναι, ακόμα και αν προέρχεται από έναν αμετροεπή πολιτικό άνδρα που μοιράζει με ευκολία βαρείς χαρακτηρισμούς στους πολιτικούς αντιπάλους του. Προφανώς και είναι, ακόμα και αν αποδέκτης της συγγνώμης είναι ένας σκοτεινός σύμβουλος ή μια κυβέρνηση που έμεινε στην ιστορία για τον ερασιτεχνισμό και την ιδεοληψία της. Όμως υπάρχουν φορές που μια συγγνώμη δεν έχει αξία. Είναι οι φορές εκείνες που μια πολιτική επίθεση σχεδιάζεται με δόλο και με στόχο τη συκοφάντηση. Είναι οι φορές εκείνες που το θύμα της συκοφάντησης κηλιδώνεται οριστικά από την επίθεση.https://55692468f98ef54610d715a74417b7ba.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Για παράδειγμα, η πολιτική συγγνώμη του κάθε Άδωνη στο Ποτάμι, ακόμα και αν είχε έρθει ποτέ, δε θα είχε καμία αξία. Η ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε στοχευμένα καθόλη την περίοδο 2016-2019 να υποσκάψει τον κοινοβουλευτικό ρόλο του Ποταμιού, το οποίο στήριξε κατ΄ επανάληψη νομοσχέδια που προωθούσαν τις ατομικές ελευθερίες, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης ή τα νομοσχέδια για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ή για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Κορύφωση του στοχευμένου αυτού σχεδιασμού υπήρξε βέβαια η εξίσωση της ψήφου των εναπομεινάντων βουλευτών του Ποταμιού υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης της παραπαίουσας στις αρχές του 2019 κυβέρνησης Τσίπρα. Την κάθε τέτοια ψήφο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού ακολουθούσε μπαράζ κατηγοριών είτε περί κρυφής συμφωνίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε περί φτηνής πατερίτσας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος της συκοφάντησης του Ποταμιού είναι παραπάνω από προφανής. Η συνέπεια της συκοφάντησης του Ποταμιού είναι γνωστή.
Υπάρχουν λοιπόν φορές που η πολιτική συγγνώμη δεν έχει αξία. Ένα κόμμα που επέδειξε σπανιότατα πολιτική συνέπεια περιθωριοποιήθηκε για χάρη ενός φτηνού σχεδίου. Η συνέπεια του Ποταμιού στη στήριξη των διακηρυκτικών αρχών του δεν έτυχε ευφήμου μνείας από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει στον Νίκο Καρανίκα σταθερότητα και επιμονή στον πολιτικό αγώνα του. Η δε στήριξη από το Ποτάμι των ατομικών ελευθεριών, την προστασία των οποίων η ηγεσία της ΝΔ επικαλείται τακτικά κάθε φορά που θυμάται ότι κέρδισε τις εκλογές του 2019 παριστάνοντας την εκπρόσωπο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, στερείται οποιασδήποτε σημασίας για τους κυνικούς διεκδικητές της εξουσίας. Ας είναι. Να είναι καλά λοιπόν ο Νίκος Καρανίκας και η συγγνώμη του Άδωνη.
(Ο Νίκος Νυφούδης είναι π. βουλευτή Ποταμιού και εκπροσώπου τύπου της κίνησης κοινωνικού φιλελευθερισμού «εΜείς»)