Ο πολύπειρος Έλληνας προπονητής Κώστας Φλεβαράκης μίλησε αποκλειστικά στον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου και το Newn.gr για την καριέρα του τα περάσματα του από τον ΠΑΟΚ το ελληνικό πρωτάθλημα και την Ουγγαρία που βρίσκεται πλέον ως προπονητής.
Διαβάστε όσα μας είπε:
Κορονοϊός, πως ήταν αυτή η περίοδος για εσάς;
-Αυτή η περίοδος ήταν για μένα όπως ήταν για τον περισσότερο κόσμο, το πρώτο διάστημα στο σπίτι οικογενειακά, παιχνίδια με τα παιδιά. Παρακολούθησα και κάποια παιχνίδια μπάσκετ, από την Αμερική ή και την Ευρώπη. Πέρα βέβαια από την “ταλαιπωρία” που μπορεί να λέγαμε ότι έχουμε υποστεί το πιο σημαντικό είναι να μην το αντιμετωπίζει κάποιος σοβαρά, δηλαδή να νοσεί. Ακόμα να μην έχει κάποιο κοντινό του πρόσωπο σε νοσοκομείο ή κάποιον που θεωρείται ευπαθής ομάδα και κινδυνεύει άμεσα. Το πιο σημαντικό είναι να περάσει αυτή η περίοδος και να μειωθούν και οι οικονομικές επιπτώσεις που έχουν προκύψει. Πρωτεύον όμως για μένα επαναλαμβάνω είναι η υγεία.
Αυτήν την περίοδο προπονείτε την Ουγγρική Σοπρόν. Μια και δεν έχετε βρεθεί ξανά σ’ αυτήν την χώρα ποιες είναι οι διαφορές που βλέπετε σε σχέση με το Ελληνικό πρωτάθλημα;
-Ναι πρόκειται για μια καινούργια εμπειρία, ειδικά όταν σου έρχεται πρόταση από ένα πρωτάθλημα που δεν έχεις ξαναδουλέψει, θέλει σκέψη για να την αποδεχθείς. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια ομάδα που ήταν σε πολύ δυσμενή θέση, παρ’ όλα αυτά η απόφαση πάρθηκε και μπήκαμε στα “βαθιά”, αλλά βγήκαμε με πολύ δυνατό τρόπο. Η διακοπή λόγω του κορονοϊού δεν μας ευνόησε βέβαια γιατί εκείνη την περίοδο είχαμε κάνει μεγάλες νίκες απέναντι στις πρωτοπόρους του πρωταθλήματος. Από αυτό αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία για τα δεδομένα που είχε η ομάδα. Πλέον θα προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα με τον κορονοϊό και να συνεχίσουμε από κει που σταματήσαμε.
Για να επιστρέψω στην αρχική ερώτηση, σαφώς χρειάστηκε και ένα διάστημα προσαρμογής και υπομονή γιατί η ομάδα είχε περάσει το εύκολο θεωρητικά παιχνίδια με ένα κακό σερί. Τελικά η ομάδα έδειξε αισθητή βελτίωση έφερε και τον κόσμο στο γήπεδο κάτι που χρειαζόμασταν πολύ.
Το μπάσκετ στην Ουγγαρία είναι διαφορετικό κυρίως ως προς την νοοτροπία γιατί δεν είναι ένα άθλημα που προτιμούν ιδιαίτερα παρ΄όλα αυτά τα γήπεδα γεμίζουν. Ελπίζουμε και φέτος να υπάρχει κόσμος ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί αυτό. Όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι οι διαφορές έχουν μικρύνει πάρα πολύ γενικότερα στο μπάσκετ καθώς αν υπάρχει μια σχετική οικονομική σταθερότητα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις μια ανταγωνιστική ομάδα. Αυτό μπορούμε να το δούμε και ως παράδειγμα από την Φάλκο που αντιμετώπισα αρχικά με τον ΠΑΟΚ πέρυσι και την συνέχεια που είχε η ομάδα διαλύοντας τον δικέφαλο στον δεύτερο γύρο αλλά παίρνοντας και μεγάλες νίκες με την Βόννη και παλεύοντας και με τις υπόλοιπες δυνατές ομάδες του ομίλου. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πλέον σε συλλογικό επίπεδο οι χώρες δεν παίζουν τόσο ρόλο στην διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων.
Να γυρίσουμε λίγο πίσω στο πρώτο πέρασμα σας από τον ΠΑΟΚ καθώς εκεί έχετε κατακτήσει και ένα κύπελλο το 1999. Πως θυμάστε εκείνα τα χρόνια;
-Το θυμάμαι εκείνο το Κύπελλο όπως θυμάμαι και την επόμενη σεζόν που φτάσαμε στον τελικό του πρωταθλήματος έχοντας αφήσει στον μικρό τελικό τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.
Το πρώτο μου πέρασμα από τον ΠΑΟΚ ήταν πιο δύσκολο βάση αντιπάλων αν σκεφτεί κανείς ότι απέναντι μας είχαμε τεράστιους προπονητές και παίκτες (π.χ. Ντούσαν Ίβκοβιτς). Στις διοικήσεις ήταν οι αείμνηστοι αδερφοί Γιαννακόπουλοι, ο Κόκκαλης, ο Φιλίππου. Εμείς ενώ δεν είχαμε την οικονομική δύναμη των παραπάνω παλέψαμε και δουλέψαμε πολύ καταφέρνοντας να βρισκόμαστε ανάμεσα τους.
Αν πρέπει να το πω απλά από τα τρία περάσματα μου, μόνο στο πρώτο είχα διοίκηση για να μπορέσω να δείξω αυτά που ήθελα και μπορούσα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν ξέρεις τα οικονομικά σου δεδομένα σαν διοίκηση οφείλεις να βάλεις ένα υγιές πλάνο, ώστε να γνωρίζεις που βρίσκεσαι, τι πας να κάνεις και πως θα το κάνεις. Πρέπει να έχεις δηλαδή τους ανθρώπους δίπλα και γύρω σου στην ομάδα που θα σε βοηθήσουν σ’ αυτό με υπομονή κάτι που δεν έγινε στα άλλα δύο περάσματα μου. Οπότε η διαφορά στα τρία περάσματα είναι ότι στο πρώτο είχα τους ανθρώπους που έπρεπε γύρω μου και παρ΄όλες τις δυσκολίες και τους πολύ δυνατούς αντιπάλους καταφέραμε να φέρουμε τίτλο και να πετύχουμε αρκετά πράγματα, με τις επιτυχίες αυτές να είναι οι τελευταίες εδώ και 20 χρόνια. Το θέμα είναι στον ΠΑΟΚ να μάθουν από τα λάθη τους και να μπουν άνθρωποι που θα βοηθήσουν να γίνει το επόμενο βήμα.
Ο άνθρωπος που βρίσκεται τώρα εκεί, (σ.σ ο κύριος Χατζόπουλος) από το λίγο που τον έχω γνωρίσει φαίνεται άνθρωπος που έχει έρθει για να αναλάβει σοβαρά τον δικέφαλο κάτι που στις μέρες μας δεν βρίσκεις εύκολα. Βέβαια για να μιλήσω για την περίοδο που ήμουν εγώ δηλαδή πέρυσι δεν προσέχθηκε το πρότζεκτ που είχαμε ξεκινήσει. Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει βρει λύση στο θέμα επενδυτή, ο Άρης με όλα τα οικονομικά προβλήματα που κατά καιρούς έχει έβρισκε, η ΑΕΚ βρήκε, ο Ηρακλής βρήκε και αυτός κάτι που λέει πολλά για την κατάσταση που βρίσκεται ο σύλλογος.
Όταν λοιπόν πέρυσι το καλοκαίρι του 19′ σας πήραν τηλέφωνο και σας είπαν θέλουμε να αναλάβετε τον ΠΑΟΚ ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση ξέροντας ότι θα ήταν μια πολύ δύσκολη σεζόν με τρομερά οικονομικά προβλήματα από την αρχή της;
-Η περσινή προσπάθεια από τους ανθρώπους που ήθελαν να μαι στην ομάδα ήταν αυτό που έπαιξε και σημαντικό ρόλο ώστε να δεχτώ την πρόταση, άσχετα που στην συνέχεια οι ίδιοι δεν είχαν τόσο ενεργό ρόλο. Βέβαια κάποια πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από ότι φαινόντουσαν και κάποια άλλα ήταν ακριβώς όπως φαινόντουσαν και δυστυχώς η συνεργασία δεν προχώρησε με τον τρόπο που θα έπρεπε, δηλαδή η ομάδα να προχωρήσει ομαλά και χωρίς προβλήματα και να υλοποιήσει τους στόχους που είχε βάλει.
Σαφώς αυτοί δεν θα μπορούσαν να είναι υψηλοί, με όλα τα δεδομένα που είχαμε στα χέρια μας έχοντας να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και χωρίς προετοιμασία ο στόχος ήταν να τελειώσει η χρονιά χωρίς προβλήματα αποφεύγοντας τον υποβιβασμό.
Τελικά παρά και την συνδρομή του κ. Σαββίδη και ενώ γίνανε μεγάλες κινήσεις οι περιπέτειες γίνανε χειρότερες κάτι το οποίο δεν ήταν καλό, και είναι αυτό που έλεγα πριν, ότι δηλαδή δεν αρκούν τα χρήματα για να να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ, την θέση σας πήρε ένας πολύ γνωστός άνθρωπος για σας ο Κώστας Χαραλαμπίδης που ήταν μέχρι πρότινος βοηθός σας, παρακολουθήσατε καθόλου την πορεία του ίδιου και της ομάδας;
-Θεωρώ πολύ δύσκολο να κρίνω την περσινή σεζόν όσο αφορά και τον προπονητή καθώς δεν παρακολούθησα κάποιο αγώνα είδα μόνο αποτελέσματα, αλλά στα μέσα κιόλας της σεζόν το ρόστερ άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά οπότε δεν θα μπορούσα να την σχολιάσω.
Εν τέλει η ομάδα πήγε άσχημα βρέθηκε εκεί που βρέθηκε, νομίζω αποτελεί μια εμπειρία για όλους για το μέλλον και κυρίως για τον ίδιο τον σύλλογο. Με χαρά παρατηρώ φέτος ότι ρόστερ υπάρχει από την αρχή ο προπονητής είναι και αυτός εκεί και τα πράγματα δείχνουν ότι μπορούν να μπουν σιγά σιγά σε στέρεες βάσεις. Αυτό που δεν έγινε δηλαδή πέρυσι γίνεται φέτος και ελπίζω να ευδοκιμήσει γιατί φαίνεται πραγματικά να υπάρχει σοβαρή προσπάθεια.
Πως βλέπετε το ελληνικό μπάσκετ σε σχέση με όταν ξεκινήσατε την πορεία σας ως προπονητής;
-Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι εκεί που το Ελληνικό μπάσκετ ήταν το κορυφαίο στην Ευρώπη τώρα βρίσκεται κάτω από πολλά πρωταθλήματα κάτι που λέω με βαριά καρδιά αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Το μπάσκετ στην χώρα μας έχει κάνει τεράστια βήματα πίσω, δυστυχώς για όλους όσους ασχολούνται. Βέβαια υπάρχουν ξεκάθαρες αιτίες για όλα αυτά και φυσικά δεν ευθύνεται μόνο η κρίση. Τα προβλήματα στο ελληνικό μπάσκετ ξεκίνησαν πριν την μεγάλη οικονομική κρίση. Κύριος λόγος είναι ότι λείπουν πλέον οι άνθρωποι σε διοικητικό επίπεδο θα ασχοληθούν σοβαρά με το Ελληνικό μπάσκετ. Γιατί μπορώ να σου πω και πολλά παραδείγματα που ομάδες με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ πέτυχαν πολύ περισσότερα πράγματα από άλλες αλλά με συνέπεια και πλάνο.
Πλέον έχουν μπει άνθρωποι στο μπάσκετ που πριν 20 χρόνια δεν θα μπορούσαν να περάσουν ούτε έξω από τα γήπεδα των ομάδων. Πιστεύω ότι μόνο αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που ασχολούνταν με το μπάσκετ και έχουν απομακρυνθεί θα καταφέρουν να έρθουν και επενδυτές στις ομάδες.
Τέλος ποιοι είναι οι στόχοι σας για την φετινή σεζόν με την Σοπρόν αλλά και τι στόχους έχετε θέσει εσείς προσωπικά;
-Όσο αφορά την ομάδα μου εμείς από πέρυσι είχαμε βάλει στην ομάδα αρκετά ενεργά νέα παιδιά και είναι κάτι που θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε και φέτος. Φυσικά θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα παιχνίδια παίζοντας έξυπνα με ενθουσιασμό και με ομαδικότητα.
Προσωπικά δεν μπορώ να θέσω κάποιο στόχο γιατί διανύουμε μια ιδιαίτερη σεζόν με πολλούς αστάθμητους παράγοντες παρ΄όλα αυτά είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε φέτος την στήριξη του κόσμου στο γήπεδο κάτι που καταφέραμε να το κερδίσουμε από την περσινή σεζόν.
Αν θα έλεγα κάτι σαν στόχο, είναι να έχεις μια σταθερή κατάσταση γύρω σου σε μια ομάδα και οικονομικά και διοικητικά, οπότε αυτό εύχομαι για μένα προσωπικά κάτι που το έχω εδώ στην Ουγγαρία.
Πριν κλείσουμε θα ήθελα να στείλω και ένα μήνυμα στον κόσμο, εύχομαι να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία άσχετα τι πιστεύει ο καθένας γι΄αυτό, και ο στόχος του καθένα θα πρέπει να είναι να μένει υγιής για να μπορεί να δουλέψει και να παράξει έργο.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης: