Αίσθηση προκάλεσε στους πολιτικούς κύκλους η ανάμειξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, στα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής τις προηγούμενες ημέρες, με την αναφορά του στο ενδεχόμενο εκλογής του Ανδρέα Λοβέρδου στην ηγεσία της Προοδευτικής Παράταξης.
Καταρχήν, να δηλώσουμε ότι έννοιες, όπως πολιτικός πολιτισμός ή «τακτ» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ το φόρτε του. Από τις προτροπές σε λιντσαρίσματα, στα συνθήματα του θα σκίσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο και με ένα άρθρο και στο θα παρακαλάνε να μας δανείσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα επέλεγε να πει αυτό που θέλει να ακούσει ο αγανακτισμένος πολίτης ή αυτό που θα ακουγόταν σε μία «καφενειακή» συζήτηση .
Και πως συνδέεται η παλιά αντιπολιτευτική πρακτική του κ. Τσίπρα με τα του Κινήματος Αλλαγής; «τι θέλεις και τα αναμασάς αυτά, περσινά ξινά σταφύλια», θα σκεφτεί κάποιος.
Η αίσθηση κυριαρχίας που αισθάνεται ο κ. Τσίπρας στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, τον κάνει, όπως γίνεται αντίστοιχα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, να λειτουργεί αλαζονικά και κτητικά.
Το Κίνημα Αλλαγής, παρόλο που έχει σταθεί πιο ουσιαστικά και σοβαρά στη Βουλή, δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τις ισορροπίες, αυτό φαίνεται άλλωστε στις δημοσκοπήσεις, στο χώρο της Αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν μπορεί να απειλήσει την υπεροχή του Πρωθυπουργού, δεν αισθάνεται να απειλείται και από την υπάρχουσα κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής. Στην αντίληψη του, εμφανίζεται ακόμη ως ο νέος πολιτικός, με προοδευτικότερο πρόσημο από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, άρα κατά συνέπεια και ως ο επόμενος πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Οι επερχόμενες διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση και να χαλάσουν το αφήγημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ; Ακριβώς αυτό δεν επιθυμεί η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και αν με τις σημερινές συνθήκες, φαίνεται ότι δεν απειλείται η ισορροπία δυνάμεων, δεν επιθυμούν να το δουν σαν μελλοντική πιθανότητα. Και εκεί ο κ. Τσίπρας, εκφράζει για άλλη μία φορά αυτό που μάλλον συζητάνε στα δικά τους πολιτικά πηγαδάκια.
Αν χάσει η Γεννηματά, λένε, ας είναι τουλάχιστον ο Λοβέρδος. Γιατί, κατά την εκτίμηση τους, θα τραβήξει το Κίνημα Αλλαγής προς το κέντρο. Θα τους αφήσει δηλαδή όλο το πεδίο της Κεντροαριστεράς ανοιχτό. Γιατί ο Τσίπρας έτσι θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται ως ο νέος προοδευτικός πολιτικός απέναντι σε έναν μεγαλύτερο ηλικιακά πολιτικό που ο ΣΥΡΙΖΑ πολλάκις τον έχει κατηγορήσει ως συντηρητικό πολιτικό, τον έχει ήδη στοχοποιήσει.
Ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα πράγμα θέλουν να αποφύγουν. Να υπάρξει μία αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, που θα διαταράξει αυτήν την εικόνα. Ότι μπορεί να υπάρξει και σε άλλη παράταξη πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ένας νέος πολιτικός με προοδευτική λογική και που θα μπορούσε δυνητικά να συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει το δίκτυο του ΠΑΣΟΚ. Και για αυτό, μάλλον, απέφυγε να αναφερθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αναδημοσίευση από το in.gr