Μέσα σε μια βδομάδα επισκέφτηκαν την Τουρκία η θεσμική ηγεσία της ΕΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος, ό Λίβυος πρωθυπουργός, και αύριο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Πέρα από το καψόνι στην επικεφαλής της Κομισιόν, συμφώνησαν να προχωρήσουν μέχρι τον Ιούνιο την θετική ατζέντα, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ ζήτησαν και πάλι από τον Ερντογάν να μην δημιουργεί προβλήματα σε Κύπρο και Ελλάδα.
Ο Ερντογάν έδωσε υποστήριξη στην Ουκρανία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον και κατήγγειλε την Ρωσία, αυτή με την σειρά της ανακοίνωσε απαγόρευση Ρώσων Τουριστών στην Τουρκία, μέχρι το τέλος του Μαΐου.
Η κυβέρνηση της Λιβύης επιβεβαίωσε την στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία και την ισχύ όλων των διμερών συμφωνιών, δηλαδή την αμυντική συνεργασία, και το Τουρκολυβικό Μνημόνιο για την ΑΟΖ.
Υπέγραψαν μάλιστα και έξι σημαντικές συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, κυρίως για την ενίσχυση της Τουρκικής παρουσίας στην Λιβύη.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αύριο θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αναβαθμίζοντας τον διάλογο σε πολιτικό επίπεδο, μετά τις διερευνητικές επαφές των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Αυτό δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι, ή Τουρκία δεν προκαλεί την Ελλάδα, αφού αυτός ήταν ο όρος για την συνάντηση. Εκτιμώ ότι, ο Ερντογάν θα πετύχει τον στόχο του: να μην του επιβληθούν κυρώσεις και θα υπογράψει την θετική ατζέντα με την ΕΕ, που θέλει πολύ, ειδικά στα χάλια που είναι η οικονομία του αυτή την περίοδο.
Η χώρα μας, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει λιγότερα προβλήματα από πέρσι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό είναι θετικό, όμως δεν βλέπω Ελλάδα και Κύπρος να κερδίζουν κάτι ουσιαστικό.