Ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.
Οι συνομιλίες κράτησαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι Έλληνες διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από την Κωνσταντινούπολη στις 15:00 ώρα Ελλάδος.Στην Τουρκία η ελληνική διπλωματική αποστολή – Οι στόχοι της Άγκυρας και οι προσδοκίες της Αθήνας από τον διάλογο
Η Ελλάδα προσήλθε στις συνομιλίες με αντικείμενο μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είχε αναφερθεί στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών .
Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με καλή πίστη τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση που να αφορά την εθνική κυριαρχία μας.
Υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές με τη γειτονική χώρα δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016.
Μόνο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών η συζήτηση
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, ότι στις διερευνητικές επαφές θα γίνουν συζητήσεις και ο στόχος είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για τυχόν διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στις διερευνητικές, τόνισε πως δεν ορίζει η Ελλάδα τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής αντιπροσωπείας.
Διερευνητικές «χαμηλών προσδοκιών»
Οι διερευνητικές επαφές επανεκκίνησαν ύστερα από 5 χρόνια, με τις δύο χώρες να κάθονται και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου ύστερα από μία μακρά περίοδο μεγάλης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για διερευνητικές επαφές «χαμηλών προσδοκιών» με δεδομένο ότι η Άγκυρα θέλει να βάλει στα τραπέζι όλα τα θέματα που θέτει το τελευταίο διάστημα με προκλητικό τρόπο, όπως την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Η Αθήνα από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συζητήσει κάτι άλλο πέρα από την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, βάζοντας φρένο στις ορέξεις της γειτονικής χώρα για διεύρυνση των συζητήσεων και σε άλλα ζητήματα.
Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία είχε προχωρήσει σε ένα μπαράζ προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων, δυναμιτίζοντας το κλίμα ενόψει των διερευνητικών.
Οι δύο πλευρές προσήλθαν στο τραπέζι αποφασισμένες να βάλουν τα δικά τους θέματα προς συζήτηση ενώ κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη ενός ναυαγίου με το ξεκίνημα των διερευνητικών.
Παύλος Αποστολίδης : Ο διπλωμάτης «ειδικών αποστολών» που ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπίας
Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, σε μία χρονική συγκυρία όπου η γειτονική χώρα προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο με προκλητικό τρόπο όλα τα ζητήματα που έχει βάλει κατά διαστήματα στο τραπέζι, αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ των Ελλάδας – Τουρκίας και κατά πόσον οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν μία κοινή συνιστώσα σε ακανθώδη ζητήματα και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Στην πρώτη φάση των διερευνητικών επαφών, επικεφαλής των συναντήσεων από ελληνικής πλευράς θα είναι ο πολύπειρος διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης.
Ένας άνθρωπος «ειδικών αποστολών» καθώς έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και διοικητής στην ΕΥΠ από το 1999 έως το 2004 ενώ έχει χειριστεί κρίσιμες και ευαίσθητες υποθέσεις.
Γνωρίζει καλύτερα απ΄ όλους τις τουρκικές επιδιώξεις, αλλά και να κρατά τον διάλογο στο επιθυμητό πλαίσιο χωρίς να επιτρέπει εκτροπές.
Γεννημένος το 1942 στην Αθήνα, σπούδασε Νομική, μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το 1999 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
Μετά την αποχώρησή του από το διπλωματικό σώμα διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος (2004-2011) του διοικητικού συμβουλίου της ALPHA Bank καθώς και ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι την διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.
πηγή: www.tanea.gr