Σε συζήτηση για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμμετείχε σήμερα, Σάββατο, 15 Μαΐου, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μεταξύ άλλων δήλωσε:
“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί το Ελσίνκι με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη και την Τουρκία. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον που θα το υπηρετούσε. Πρώτον γιατί η Τουρκία δεν επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ – όπως τότε – και δεύτερον, γιατί η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα. Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης απέναντι στην Τουρκία, η οποία πλέον είναι μια αναθεωρητική δύναμη και δεν έχει πολλή σχέση με την Τουρκία της δεκαετίας του ‘90 και ‘00. Η πρώτη είναι αυτή που υπερισχύει στις Συνόδους Κορυφής – και ιδιαίτερα στην τελευταία – και δίνει έμφαση στην “εποικοδομητική συνεργασία”, δηλ. στην ευρωτουρκική συνεργασία σε τομείς ήπιας ισχύος, στην οικονομία, την υγεία κλπ. Θεωρεί ότι οι οικονομικές/εμπορικές σχέσεις και η διαχείριση του προσφυγικού δεν πρέπει να διαταραχθούν.
Η άλλη σχολή σκέψης θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτήν τη συμπεριφορά περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άρνησης του ενωσιακού κεκτημένου, ο διάλογος με την Τουρκία να είναι ουσιαστικός, χωρίς κυρώσεις. Σήμερα, η ενταξιακή διαδικασία είναι παγωμένη και εκκρεμούν χιλιάδες επιστροφές στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης. Αναγνωρίζεται η επιθετική συμπεριφορά στη ΝΑ Ευρώπη και η επιστροφή σε λογικές άρνησης για το κυπριακό.
Εμείς θέλουμε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου, στηρίζουμε την ειρηνική συνύπαρξη, την ασφάλεια και τη συνεργασία. Έχουμε αποδείξει με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχουν τα εργαλεία διαλόγου που διώχνουν την ένταση και την καχυποψία, αρκεί να υπάρχει εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική. Ζητάμε ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα και κυρώσεις, από άρση του casus belli μέχρι εμπάργκο στις χώρες της ΕΕ που πουλάνε όπλα στην Τουρκία. Όσο όμως η Ευρώπη δεν τις επιβάλλει, παραμένει αμφίσημη ή θεωρεί ότι με την ήπια ισχύ θα συνεννοηθεί με ένα καθεστώς σκληρής ισχύος, υπονομεύει τον ρόλο της και δίνει στην Τουρκία τον χώρο να διευρύνει τις διεκδικήσεις της. Η στάση της Ευρώπης θα καθορίσει και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα συζητήσουμε με την Τουρκία”.