Αποφασίζουν αλγόριθμοι και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωσή μας; Τι είναι η «οικονομία της προσοχής» και ποιος κερδίζει όταν σκρολάρουμε επί ώρες; Κινδυνεύει η δημοκρατία μας από την παραπληροφόρηση και γιατί οι νέοι απέχουν από την ενημέρωση κάνοντας «mediadiet»; Μπορούμε να διακρίνουμε τις ψευδείς ειδήσεις (ή μήπως απλά μας φαίνεται) και πως θα προστατευτούμε τελικά;
Το βιβλίο της Κλημεντίνης Διακομανώλη εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την θεματική την οποία προσεγγίζει, την παραπληροφόρηση (με άλλα λόγια τα fake news) με τρόπο δυναμικό, αποφασιστικό, επίκαιρο. Το βιβλίο της απαντά σε ένα πολύ σύγχρονο και άμεσο ερώτημα όχι μόνο για το θέμα της παραπληροφόρησης αλλά και για μια σειρά από άλλα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της δημοκρατίας σήμερα, σε μια εποχή που στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούν οι αλγόριθμοι και οι γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας. Με επιμέλεια αποτυπώνει την Ευρωπαϊκή απάντηση στις ψευδείς ειδήσεις και στο ζήτημα της παραπληροφόρησης αναδεικνύοντας την ευρύτητα και την παγκόσμια διάσταση ενός ζητήματος που μεταβάλλει σιωπηλά -και όχι ακίνδυνα- την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά των ανθρώπων στο παρόν και στο μέλλον.
Ένα βιβλίο που θα αποκαλύψει στον καθημερινό χρήστη των social media την τεράστια δύναμη ενός like αλλά και πολύτιμο για τον ερευνητή που αναζητά μελλοντικές κατευθύνσεις για ένα υγιέστερο οικοσύστημα πληροφόρησης. Ένα βιβλίο που θα δώσει απαντήσεις για το πως μπορεί να προστατευτεί ο πολίτης και πως μπορεί να ενεργοποιήσει την ικανότητα του για κριτική σκέψη την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των deepfakes.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νίκος Παναγιώτου, Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ
Έλσα Ποιμενίδου, δημοσιογράφος ΕΡΤ
Στάμος Αρχοντής, fact checker.
Κλημεντίνη Διακομανώλη, συγγραφέας
Συντονίζει η Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Info:
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 στις 19.00
ΙΑΝΟΣ Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 7
Είσοδος ελεύθερη