Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς ο μεγάλος αριθμός νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας σε σύγκριση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ, αφού η θνησιμότητα ποσοστιαία είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία «Heracles», Δημοσθένης Σαρηγιάννης όλο το Νοέμβριο αλλά και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου η θνησιμότητα από κορονοϊό που καταγράφει καθημερινά η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 5% σε σχέση με τα εντοπισμένα κρούσματα και περίπου στο 2% σε σύγκριση με τα εκτιμώμενα κρούσματα, αυτά που πραγματικά υπάρχουν στην κοινωνία.
Για το λόγο αυτό ο κ. Σαρηγιάννης εκφράζει την άποψη ότι θα ήταν πολύ πιο ασφαλές, αν το lockdown ολοκληρωνόταν μετά τις γιορτές και η χώρα άνοιγε με ιδιαίτερη προσοχή κοντά στα Θεοφάνια. «Αυτή θα ήταν η καλύτερη και η πιο ασφαλής λύση. Αν η οικονομία σηκώνει κάτι τέτοιο και ανοίξουμε μετά τις γιορτές, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα βρίσκεται κάτω από τα 500. Έτσι θα έχουμε όλες τις δυνατότητες να ανοίξουμε με προσοχή, αλλά και ο εμβολιασμός θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μία ενδεχόμενη τάση αύξησης των κρουσμάτων. Το προσεκτικό άνοιγμα της χώρας στις 21 Δεκεμβρίου είναι κάτι που συζητείται, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων μέσα στις γιορτές και κυρίως λίγο έπειτα από αυτές, οπότε θα χρειαστεί να κλείσουμε και πάλι κάποια στιγμή μέσα στον Ιανουάριο», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Κατά τον ίδιο, έχει πολύ μεγάλη σημασία το άνοιγμα της χώρας να συνδυαστεί με μία ευφυή στρατηγική εμβολιασμών. «Δηλαδή, να χρησιμοποιηθεί ο εμβολιασμός όχι μόνο ως ανοσία, αλλά ως εργαλείο αντιμετώπισης του μηχανισμού της πανδημίας. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε μία πρόβλεψη για το ποιες περιοχές της χώρας θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων μετά τις γιορτές και σε αυτές να κάνουμε μαζικότερους εμβολιασμούς», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.