Κραυγή αγωνίας από τους γονείς των μαθητών του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, καθώς τα παιδιά αναγκάζονται να διαμοιράζονται σε άλλα Ειδικά Σχολεία της πόλης.
Σημειώνεται πως το κτίριο όπου στεγαζόταν το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο, και ο δήμος αποφάσισε την εκκένωσή του. Παρά τις δεσμεύσεις που μετά από πολύμηνους αγώνες έλαβαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ότι θα δινόταν λύση ώστε από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του σχολείου, η σχολική μονάδα που προορίζεται να φιλοξενήσει προσωρινά τους μαθητές στον δήμο Θέρμης δεν είναι ακόμα έτοιμη. Ετσι, δόθηκε εντολή διαμοιρασμού των μαθητών σε άλλα Ειδικά Σχολεία της πόλης.
Αυτή η επιλογή, τονίζει ο Σύλλογος Γονέων, «έχει αποβεί η χειρότερη για τα παιδιά μας, τις οικογένειες αλλά και τα σχολεία υποδοχής». Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
Πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν ακόμα σχολείο (ΕΕΕΚ Κορδελιού, Παύλου Μελά και Θέρμης), γιατί δεν έχουν προβλεφθεί δρομολόγια λεωφορείων για τη μεταφορά τους και οι ίδιοι οι γονείς αδυνατούν να τα μεταφέρουν, λόγω κόστους και χρόνου. Σε ορισμένα σχολεία υποδοχής δεν υπάρχουν ράμπες για την κίνηση αμαξιδίων, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση. Τα σχολεία είναι ήδη υπερπλήρη, με πολλούς μαθητές και περιορισμένους χώρους, και αυτό δυσχεραίνει και το έργο των εκπαιδευτικών. Το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού και το ΕΕΕΕΚ Θέρμης δεν έχουν καν αύλειο χώρο, το δε 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη δεν έχει ράμπες, ούτε ασανσέρ για να ανέβουν στους ορόφους αμαξίδια.
Ο Σύλλογος αναδεικνύει ακόμα τις επιπτώσεις στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό των παιδιών, καθώς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέα, άγνωστα περιβάλλοντα. Ετσι, άλλα δεν θέλουν να πάνε σχολείο, άλλα εκφράζουν θυμό και επιθετικότητα που εκδηλώνονται και στο σχολικό περιβάλλον και στην οικογένεια, άλλα βιώνουν μεγάλο άγχος, ανασφάλεια και χρειάζονται συνεχή ψυχολογική υποστήριξη, κάτι που τους έχει εξοντώσει.
Οι γονείς διαμηνύουν ότι δεν θα ανεχτούν να παραμένουν τα παιδιά τους σε αυτήν την κατάσταση αβεβαιότητας, να στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη σταθερότητα που έχουν ανάγκη.
Απαιτούν να δοθεί τώρα λύση στο θέμα, με την άμεση μετεγκατάσταση και επαναλειτουργία του σχολείου στο κτίριο Κωνσταντινίδη (πρώην Σχολή Νηπιαγωγών). Και να υπογραφεί από τον υπουργό Εσωτερικών η χρηματοδότηση για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου το οποίο θα στεγάσει τα Ειδικά Σχολεία της ανατολικής πλευράς της πόλης, ώστε να δοθεί ανάσα στο πρόβλημα της στέγασης.