Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά μας λέει ότι, αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί της, τόσο χειρότερα γιαυτήν.
Θα θυμούνται όλοι τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την υπογραφή της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ. Όσοι είδαν πέρα από τους πανηγυρισμούς, κατάλαβαν ότι υπογράψαμε μια ετεροβαρή συμφωνία, αφού η Αίγυπτος δεν δέχτηκε να οριοθετηθεί η ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, δηλαδή στο τμήμα που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκει.
Επίσης δεχτήκαμε ότι, ακόμη και η Κρήτη δεν έχει πλήρη επήρεια στην διαμόρφωση της ΑΟΖ, σκέψου τι θα μπορούμε πλέον να υπερασπιστούμε για το Καστελόριζο και την Στρογγύλη, που είναι ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, χωρίς μόνιμους κατοίκους.
Προχθές η Αιγυπτος προκήρυξε διαγωνισμό για έρευνες σε τμήμα που δεν καλύπτεται από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, σε τμήμα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, το οποίο σταματά στο όριο που η Τουρκία θεωρεί ότι αρχίζει η δική της ΑΟΖ, ενώ εμείς θεωρούμε ότι ανήκει στην Αίγυπτο, αν η Αίγυπτος συμφωνήσει ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη ΑΟΖ.
Δηλαδή η Αίγυπτος δέχεται την θέση της Τουρκίας ότι το Καστελόριζο δεν έχει πλήρη ΑΟΖ και στο όριο αυτό δεν εφάπτεται η δική της ΑΟΖ με την ελληνική, αλλά με την Τουρκική. Με την ερμηνεία αυτή η Τουρκία και η Αίγυπτος παίρνουν ΑΟΖ από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Τσαβούσογλου χαιρέτισε την απόφαση της Αιγύπτου, και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει με την Αίγυπτο και να οριοθετήσουν την μεταξύ τους ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε ότι θα αποκαλυφθεί το φιάσκο της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και τι έκανε;
Ο Μητσοτάκης πήρε άρον-άρον τηλέφωνο τον Αιγύπτιο πρόεδρο για να συζητήσουν για τις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, όπως λέει επισήμως.
Στα περισσότερα ΜΜΕ, όταν αναφέρεται η είδηση, τονίζεται η εχθρότητα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι μεγάλη, άρα δεν μας ανησυχούν οι εξελίξεις.