Η Microsoft Round Island One συλλέγει τα τέλη αδειοδότησης για τη χρήση προϊόντων της Microsoft σε όλο τον κόσμο.
Ιρλανδική θυγατρική της Microsoft ανέφερε πέρυσι κέρδη 258,09 δισεκατομμυρίων ευρώ, γλίτωσε όμως τους φόρους δηλώνοντας ως φορολογική έδρα τις Βερμούδες.
Η Microsoft Round Island One, εταιρεία που συλλέγει τα τέλη αδειοδότησης για τη χρήση προϊόντων της Microsoft σε όλο τον κόσμο, ανέφερε κέρδη που αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα του ιρλανδικού ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι δεν απασχολεί κανέναν υπάλληλο.
Η αποκάλυψη του Guardian έρχεται λίγο πριν από τη Σύνοδο της G7 κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, επισημαίνει η εφημερίδα.
Η Microsoft Round Island One, η οποία δηλώνει ως διεύθυνση τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Matheson στο Δουβλίνο, δεν πλήρωσε φόρους παρά το γεγονός ότι κατέβαλε δύο φορές μέρισμα στη μητρική εταιρεία, συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ, στη διάρκεια του οικονομικού έτους.
Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της αμερικανικής Γερουσίας, από τη δεκαετία του 1990 η Microsoft δημιούργησε έναν «περίπλοκο ιστό από σχετιζόμενες μεταξύ τους εξωχώριες οντότητες για να διευκολύνει τις διεθνείς πωλήσεις και να περιορίσει τη φορολόγηση».
Πρόεδρος της επιτροπής που διενήργησε την έρευνα ήταν ο πρώην πλέον γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας «είναι πιθανότατα οι νούμερο ένα χρήστες αυτών των εξωχώριων οντοτήτων για τη μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας».
«Η φορολογική επιθετικότητα που επιδεικνύει η Microsoft με τις ευλογίες της Ιρλανδίας είναι πραγματικά απίστευτη» σχολίασε ο Πολ Μόναγκαν της οργάνωσης Fair Tax Foundation.
Εκπρόσωπος της Round Island One επισήμανε από την πλευρά του ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τη νομοθεσία των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.
Οι αμερικανικοί γίγαντες της τεχνολογίας που έχουν γίνει γνωστοί ως Silicon Six –Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet, Netflix, Apple- κατηγορήθηκαν πρόσφατα από την Fair Tax Foundation ότι την τελευταία δεκαετία ανέφεραν ότι πλήρωσαν σε φόρους 96 δισ. δολάρια περισσότερα από ό,τι πραγματικά κατέβαλαν.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι έξι εταιρείες πλήρωσαν την τελευταία δεκαετία 219 δισ. δολάρια σε φόρους εισοδήματος, νούμερο που αντιστοιχεί στο 3,6% των συνολικών εσόδων τους που ανέρχονται σε πάνω από 6 τρισ. δολάρια.
Ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται επί των κερδών, σύμφωνα όμως με την εφημερίδα οι εταιρείες εσκεμμένα διοχετεύουν τα έσοδα σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση εισοδήματος.
πηγή: https://www.in.gr/