Τι ισχύει με το επίδομα μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Υπογράφτηκε τελικά η υπουργική απόφαση που επιτρέπει την καταβολή του λεγόμενου επιδόματος μητρότητας και στις μητέρες που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, όπως και δημοσιογράφους.

Η ειδική παροχή θα τους χορηγηθεί αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022.

Ωστόσο το επίδομα ακόμα δεν μπορούν να το λάβουν οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί.

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βρει την «φόρμουλα» που θα «ξεμπλοκάρει» την ειδική παροχή μητρότητας και για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες: Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών στερείται το λεγόμενο επίδομα μητρότητας, αν και θεωρητικά ο νόμος καλύπτει όλες τις απασχολούμενες στο Δημόσιο μητέρες.

Ειδικά για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες -που είναι η μόνη κατηγορία εργαζόμενων γυναικών που δεν έχει δικαίωμα στο επίδομα- έχει εντοπιστεί μια «ασυμμετρία» και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εργασίας, αναζητά την «συνταγή» που θα επιτρέψει και σε αυτές τις περιπτώσεις να λαμβάνουν την ειδική παροχή.

Από το νέο έτος εξετάζεται από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη η ρύθμιση του θέματος αναφορικά με το επίδομα μητρότητας και στον βαθμό που αυτό θα μπορέσει να καλύψει και τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, όπως αποκάλυψε στο talk radio 98.9 ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Μηλαπίδης.

Τι ποσό λαμβάνουν οι δικαιούχοι

Οι γυναίκες – δικαιούχοι λαμβάνουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ.

Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φτάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, η μη μισθωτή μητέρα λαμβάνει για τους 9 μήνες έως και 10.970 ευρώ. Έτσι το μηναίο έσοδο ξεκινά από τα 1.100 ευρώ και φθάνει τα 1.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του επιδόματος γέννησης.

Πηγή:alfavita.gr